Kobani'de son durum ve son dakika gelişmeleri

Kobani'de son durum nedir? Peşmerge güçleri Kobani'ye girdi. Suruç Kaymakamı: "Kobani ayaktaysa Türkiye sayesinde" İşte son dakika haberler

Kobani'de son durum ve son dakika gelişmeleri
Kobani'de son durum ve son dakika gelişmeleri
GİRİŞ 03.11.2014 11:07 GÜNCELLEME 03.11.2014 11:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kobani'de son durum nedir? Peşmerge güçleri Kobani'ye girdi. PKK sorumlusu Kobani'de öldürüldü. Siirt'te 8 kişiye Kobani gözaltısı Kobani'den gelen son dakika haberler siteniz haber7.com'da

KOBANİ HABERLERİ 

Kobani ayaktaysa Türkiye sayesinde

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Türkiye’nin Kobani’ye nefes borusu olduğunu belirtti. Çiftçi, ‘Kobani bugün ayaktaysa yüzde 51 Türkiye’nin sayesinde’ dedi.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Türkiye’nin Kobani’ye yaptığı yardımları rakamlarla ifade etti. Suruç’un yanı sıra Kobani’ye de kaymakamlık yaptığını ifade eden Çiftçi, “Bugüne kadar 27 milyon lira değerinde 900 TIR yardım gönderdik. 974 YPG’li yaralı tedavi edildi. Kobani’ye kapı olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Çiftçi, “Kanton Başbakanı Enver Müslim ile görüştüğümde bana bizzat ‘Türkiye’de Kobani için yapılan eylemleri tasvip etmiyoruz. Bize yarar değil zarar veriyor. Türkiye Kobani’ye her türlü insani yardımı yapıyor’ sözleriyle aktardı” diye konuştu.

‘3 bin hasta tedavi oldu’

Çiftçi, TIŞİD kuşatması altındaki Kobani’ye yapılan yardımları ve Kobani Kantonu Başbakanı Enver Müslim’le görüşmesini Milliyet’e aktardı:

974 YPG’Lİ TEDAVİ EDİLDİ: Yasadışı sınır ticaretinin önüne geçilmesi için Suruç’taki Mürşitpınar Sınır Kapısı 15 Ekim 2013’te açıldı. Türkiye, PYD kontrolündeki Kobani’ye ilk kez kapısını açtı. Türkiye’den Kobani’ye son 1.5 yılda 27 milyon lira değerinde gıda, ilaç, giyim, barınak ve hijyen yardımı yapıldı. IŞİD’in Kobani’ye yaptığı saldırı öncesi 790 TIR, savaş sonrası ise 110 TIR olmak üzere 900 TIR yardım Kızılay ve afad üzerinden götürüldü. IŞİD’in kapıya yaptığı saldırılara rağmen Türkiye’den halen günde 2 TIR insani yardım götürülüyor. 1 yılda Kobani’den gelen 10 bin hasta tedavi gördü. Savaşın başladığı günden bu yana 3 bin 919 hasta tedavi oldu. Savaşta yaralanan 974 YPG’li Türkiye’ye getirilerek tedavi edildi.

YENİ KOBANİ SURUÇ’TA KURULUYOR: Kobani’den göç eden 192 bin kişi için AFAD’ın kurduğu çadırlarda 7 bin 200 kişi barınıyor. 20 bin kişilik kışlık çadırkent kurulmasına başlandı. Kapasitenin ihtiyaca göre 32 bine kadar çıkarılması planlanıyor. 12 mahalleli kampta okul, Hastane, aşevi ve spor merkezi ile Oyun parkları yapılacak. Suruç’un 85 köy ve 127 mezrasına yerleşen 80 bin Kobaniliye yardımlar devam ediyor. 24 ekipten oluşan sosyal inceleme uzmanları ihtiyaçları belirliyor. 75 kişiye tekerlekli sandalye yardımı yapıldı. Kobanililerin Türkiye’nin dört bir tarafına seyahat etmeleri ve sağlık kuruluşlarından faydalanmaları için 20 bin kişiye geçici kimlik verildi.

KOBANİ TÜRKİYE SAYESİNDE AYAKTA: Kobani bir yıldır ayakta varlığını sürdürebiliyorsa bunun yüzde 51’i Türkiye’den gönderilen yardımlar sayesindedir. Çünkü üç tarafı IŞİD ile kuşatılmış olan kentin tek nefes alma yeri Türkiye’dir. Biz de bu nefes borusunu hiç tıkamadık. Birilerinin dediği gibi hiçbir şekilde ambargo uygulanmadı. Kızılay, AFAD ve yerli-yabancı kuruluşlardan gelen yardımlar hafta sonu dahi memurlarımıza mesai yaptırılarak karşıya gönderildi.

TÜRKİYE’DEKİ EYLEMLER ZARAR VERİYOR: Kobani Kantonu Başkanı Enver Muslim ile görüştüğümde bana bizzat ‘Türkiye’de Kobani için yapılan eylemleri tasvip etmiyoruz. Yapılan eylemler bize yarar değil zarar veriyor. Türkiye Kobani’ye her türlü insani yardımı yapıyor’ dedi. Suruçlu ve Kobanili insanlara eşit düzeyde yardım ettik. Kobani’den gelip Türkiye’ye yerleşen 192 bin misafirimiz sokak çatışmalarında hiç yer almadı.

HEM SURUÇ HEM KOBANİ KAYMAKAMIYIM: Bu süreçte gerçekten hem Suruç hem de Kobani’ye kaymakamlık yaptım. Bölge PYD’nin kontrolündeyken 900 TIR insani yardım yapıldı. Güvenlik riskine rağmen her gün 2 TIR yardım gönderiliyor. Birileri yarın bize sorar diye yardımların tamamını kameraya çektiriyorum. ‘Acaba Kobani’ye Türkiye’den silah gitti mi’ şeklinde birilerine dedirtmemek için hepsini zabıt altında alıyoruz. Kobani’den gelen hiçbir hastaya gece-gündüz demeden kapımızı kapatmadık. Polis, asker, bütün sınır birlikleri bu hastaların yardımına koştu. Türkiye’de görev yaptığım hiç bir yerde gece uyanıp ambulans istemedim. Ama Kobani’den gelen yaralıların bürokratik engellere takılmaması için 15-20 kere uyanıp bizzat polisi arayıp ambulans gönderdiğim çok olmuştur.

PEŞMERGELER KOBANİ'YE GİRDİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gönderdiği 155 peşmerge, Suriye’nin IŞİD saldırısı altındaki Kobani kentine girdi.

Dün akşam 22:00 civarında Kobani’ye giren peşmergelere sınıra kadar özel harekat ve jandarma ekipleri eşlik etti. Peşmergelerden daha önce 10 kişilik bir grup, görev yerleri ve kullanacakları silahlarla ilgili Kobani’de önceki gün görüşmelerde bulunup geri dönmüştü. 32 araçla Kobani’ye giren peşmergeler, yolda Kürtçe ‘Biji Kobani’ (Yaşa Kobani) sloganları atarken, çevredeki bazı vatandaşlar da ‘Biji Peşmerge’ sloganlarıyla karşılık verdi. Peşmergeler Suruç’a varmalarının üzerinden 43 saat sonra Kobani’ye girdi. Kobani’ye giriş sırasında IŞİD’in havan topu saldırıları geçişi biraz yavaşlattı. Koalisyon güçleri ise geçiş sırasında IŞİD mevzilerine saldırılar gerçekleştirdi.

IŞİD İNTİHAR SALDIRISI DÜZENLEDİ

IŞİD, Peşmerge grubunun Kobani'ye geçişi sırasında ilçenin sanayi bölgesinde bomba yüklü araçla intihar saldırısında bulundu. Muhalif Rakka Devrimcileri Saha Komutanı Ebu İbrahim, çatışmaların ilçenin doğu ve güney kesiminde şiddetlendiğini vurgulayarak, Türkiye'den giriş yapan peşmerge grubunun da Tel Şeir tepesinden Kobani'ye geçtiğini dile getirdi. IŞİD'in, peşmerge güçlerinin ilçeye girdiği esnada sanayi bölgesinde bomba yüklü araçla intihar saldırısında bulunduğunu ifade eden İbrahim, olayda ölen veya yaralananların olmadığı kaydetti.

TÜRKİYE OLMASAYDI İMKANSIZDI

Türkiye’nin izni ve Amerika’nın yardımı olmadan Peşmerge Güçleri’nin sınırdan geçmesinin imkânsız olduğunu ifade edilen açıklamada, “Müttefiklerimiz harekete geçerek hava operasyonlarının yanı sıra ABD savaş uçaklarının Kürdistan Bölgesi’nin yardımlarını kente ulaştırması önemli bir adımıydı. Suriye savaşçıların bu yardımlarla IŞİD’i püskürtmesi de takdire şayandı” denildi.

Açıklamada, Başkan Barzani’nin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Türkiye sınırından peşmergenin geçişi için telefonla görüştüğü belirtildi. Yapılan telefon görüşmesinde, “Kürdistan Bölgesi, Amerika ve Türkiye’nin ikili ve üçlü görüşmeleri sonucu Türkiye, sınırından peşmergenin geçişine rıza gösterdi ve Amerika da bu adımı destekledi” ifadeleri yer aldı.

ÖSO KOBANİ'YE GİRDİ

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Komutanı Abdulcebbar El-Akidi, YPG’yle işbirliği içinde 200 milisi bu sabah Rojava’nın işgal bölgesine gönderdiklerini belirtti. Sınır kapısında bekletilen ÖSO mensuplarından oluşan bir grubun dün sabah saatlerinde Kobani’ye geçiş yaptığı belirtti. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Komutanı Abdulcebbar El-Akidi, Suriye'deki Kürt güçleriyle işbirliği içinde olduklarını ve sabah 200 ÖSO mensubunun Türkiye üzerinden Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan sınırı geçtiğini söyledi.

Kobani’ye daha fazla asker göndereceklerini söyleyen Komutan Abdulcebbar El-Akidi, “Kentteki askeri güçleri hareket ettirmek zorlaştı. Bundan dolayı şuan bununla yetiniyoruz” dedi. ÖSO mensuplarının elinde hafif ve orta silahlar olduğunu dile gertiren Abdulcebbar el-Akidi, kenti tamamen kurtarana kadar kobani’den çekilmeyeceklerini ifade etti.

PKK sorumlusu Kobani'de öldürüldü

PKK'nın Muş-Diyarbakır-Bingöl eylemlerinde yer alan terörist Kobani'de öldürüldü.

Kobani'de ağır yaralanan ve getirildikleri Şanlıurfa'da ölen 5 kişiden biri, PKK'nın Muş-Diyarbakır-Bingöl bölge sorumlusu İbrahim Erbay çıktı.

2009-2013 arasında Diyarbakır-Muş-Bingöl üçgenindeki silahlı eylemlerin talimatlarını veren 'İrfan Amed' kod adlı Mehmet Tahir Kılıç'ın da yardımcılığını yapan 'Yılmaz' kod adlı İbrahim Erbay, son olarak Bingöl'ün Genç ile Diyarbakır'ın Lice arasında kalan Akdağlar bölgesinde silahlı faaliyet yürütüyordu.

KOBANİ'DE IŞİD HEDEFLERİ VURULDU 

IŞİD terör örgütü ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar Kobani'nin doğu ve iç kesimlerinde yoğunlaşırken, IŞİD, Kürt grupların kontrolündeki sınır kapısına ağır silahlarla saldırdı. Tarafların birbirine zaman zaman havan topu atışları gerçekleştirdiği bölgede sokak çatışmaları da şiddetlendi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları ise Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınındaki IŞİD mevzilerini bombaladı.

Bölgeden yükselen alev topu ve yoğun duman, Suruç sınırından da görüldü.

Siirt'te 8 kişiye Kobani gözaltısı

Edinilen bilgilere göre, Siirt Emniyet Müdürlüğü ekipleri bugün eş zamanlı olarak yaptığı operasyonda, Siirt’te meydana gelen olaylarda kasten yaralama, yağma, mala zarar verme, taşlı, moloflu ateşli silahlı saldırıda bulunma ve örgüt adına propaganda yapma suçundan A.D. (41), D.Ş. (20), V.T. (19), R.Ç. (23), S.Ç. (33), M.T. (54), O.Y. (17), A.Y. (15) adlı 8 kişiyi gözaltına aldı.

Şüpheliler Siirt Devlet Hastanesi’ne sağlık kontrolünden geçtikten sonra emniyetteki sorgulamalarının ardından adli makamlara sevk edilecek.

Şuana kadar 87 şahıs gözaltına alınırken, haklarında yapılan adli işlem neticesi 24 şüpheli tutuklanırken, 23 kişi ise hakkında ilgili mahkemelerden denetimli serbestlik kararı verildi. Aranan 3 şüpheli şahsın halen firari olarak arandığı, M.Ö. (17) adlı zanlının ise olaylar sonrası hırsızlık suçundan ceza evine gönderildiği belirtildi.

YORUMLAR 1
  • zoran 9 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH hainleri ıslah ve sonunu hayır etsin....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!