Sultan Abdülhamid’in çakma vârisleri

Sultan Abdülhamid’in mirasından pay alabilmek için veraset davası açan 32 kişi nedeniyle mahkeme nüfus kayıtları arasında kayboldu.

Sultan Abdülhamid’in çakma vârisleri
Sultan Abdülhamid’in çakma vârisleri
GİRİŞ 06.11.2014 12:55 GÜNCELLEME 06.11.2014 13:18
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü Padişahı Sultan 2’nci Abdülhamid’in soyundan olduklarını iddia eden 32 kişi, sultanın mirasından pay alabilmek için 5 yıl önce veraset ilamı için dava açtı. İstanbul 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi mirasçıların tespiti için dosyayı bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi dava açanlardan 11’inin gerçek vârisler olduğunu raporladı. Veraset ilamları sunan bazı kişilerin de sözde mirasçı olduğu tespit edildi.

HUKUKÇU, TERCÜMAN TARİHÇİLİ BİLİRKİŞİ

Bir hukukçu, bir Osmanlıca tercümanı ve bir tarihçiden oluşan bilirkişi heyeti sultanın soyundan gelenleri tek tek incelediği ön bilirkişi raporunu 23 Ekim’de mahkemeye gönderdi. Raporda, ilk evliliğini 1863 yılında yapan Abdülhamid’in diğer evlilikleri ve birinci kuşak soyağacından doğan çocukları tek tek sıralandı.

SADECE 11’İ BİRİNCİ KUŞAK VARİSÇİ

Abdülhamid’in çocuklarından devam eden soyunun 15 kişi olduğu anlatılan raporda, bu kız ve erkek çocukların da evlenmeleriyle davayı açanlardan 11’inin Abdülhamid’in birinci kuşak mirasçıları oldukları belirtildi. Bilirkişi, Abdülhamid’in mirasından pay almak isteyen bazı sözde mirasçıların mahkemeye sahte veraset ilamları sunduğunu, mahkemenin suç duyurusunda bulunabileceğini de vurguladı. Sonraki duruşma 12 Şubat’ta.

Yasaya göre mal isteyemezler

1924 tarihli yasa, padişah mallarıyla ilgili talepte bulunulmasına engel teşkil ediyor. Bu konuda TBMM’nin 1949 tarihli yorum kararı da bulunuyor. Buna rağmen Sultan Abdülhamid’in torunları, dedelerine ait olduğunu iddia ettikleri gayrimenkulleri almak için dava açtı. Davacı vârisler, “Sultan 2’nci Abdülhamid, 431 Sayılı Kanun çıkarıldığı tarih olan 1924’te padişah olmayıp 1918’de vefat etmiştir” iddiasında bulundu.

‘Musul ve Kerkük petrolünde hak var’

BAZI vârisler adına İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne dava açan avukat Bülent Görür ve Ümit Yılmaz davanın dünyanın en büyük veraset davası olduğunu iddia ederek şunları söyledi: “Dava sonucunda hak sahipleri, Kerkük ve Musul petrolleri üzerinde haklarını ve taleplerini ileri sürebilecekler. Çünkü 2’nci Abdülhamid, bu petrol havzalarını haritalandırmış ve şahsi mülkü olarak tapuya kaydettirmiştir. Bu kayıtlar mevcut.”

Galatasaray Adası da Veliefendi de listede

AVUKATLARIN elinde dev mirasla ilgili Galatasaray Adası, Bakırköy’de 70 dönüm arazi, Beykoz ve Kartal’da 30’ar dönümlük arazi, Kağıthane’de 20 dönüm arazi, Veliefendi Çayırı, Dolmabahçe’de 30 dönüm bostan, Nişantaşı’nda iki konak, Şişli, Çatalca, Çekmece ve Geyve’de çok sayıda çiftlik, Galata’da değirmen arsası, Kabataş Meydanı, Horhor’da konak ve 5 dönüm arsası, Beşiktaş Serencebey’de 2 dönüm bağ, Aydın, Antakya, Kilis’te çok sayıda çiftlik ve arazi gibi bir liste olduğu belirtiliyor.

KAYNAK: ÖZGE EĞRİKAR - HÜRRİYET
YORUMLAR 12
  • Dudu 9 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle Evladi Fatihanin hakki verilmelidir.. Bu bedduadan ve üzerimizdeki belalardan kurtulmak icin Allahin koydugu kanuna göre miras davasi sonlandirilmali neleri varsa iade edilmelidir.. Azinliklara ida ediyliyorsa bu evlatlarada haklari iade edilmelidir..Insallah verilir.. Yillarca cektikleri yoksulluk ve zulumden utaniyorum.. Dünyanin en sanli OSmanli ailesi sefil avrupa kirallari gibi hic bir zaman kus tuyu yastiklarinda oturmadi.. Haklari verilsin yeter bu zulüm yeter. Allahtan korkun..
    Cevapla
  • yazik oldu 9 yıl önce Şikayet Et
    Hanedan'in Cumhuriyetle yollanan ilk nesli acilari ve vatan ozlemini ceke ceke bu dunyadan goctu gitti.. Simdi bunlarin bu mal pesinde actiklari davalarin hic bi kiymeti yok.. 2. ve 3. nesil hepten kopmuslar vatandan, dinden..
    Cevapla
  • bisey alamazlar 9 yıl önce Şikayet Et
    ayni olay daha 5 yil evvel parisde yasandi 2 3 defa radyoda duydum sonra kapandi gitti kadinin teki elinde champs elyse nin yarisindan fazlasinin da icinde bulundugu buyuk bi alanin tapusunun kendinde oldugunu ve dava acacagini soyledi hatta meshur fouquets hotel ve restoranti olasi bi davada kapsam disi kalabilmek icin kadin ile anlasip odeme bile yapti dendi sonra olay kapandi unutuldu bunu gecin adananin tamami beylik mali olarak vakfa aittir amma yagmalanmis antalya merkez 1960 larda 3 ailenin tapulu mali olarak gorunuyo amma ayni sekilde yagmalanmis istanbulda milyonlarca metrelik arazi bi tuccarin tapulu mali amma o da yagmalanmis yani gecmis mazide kalir giden de gider
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıca tercümanı ne demek ?
    Cevapla
  • ercan şen 9 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı hanedanın malları bu halkın malıdır. hak iddia edenlere sormak istiyorum: dedeleriniz olsa size nasıl bakarlardı? açgözlülük yapmayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak