Galata Köprüsü'nün kayıp parçaları bulundu!

Tarihi Galata Köprüsü’nün kayıp 4 parçası 1992 yılındaki yangında hasar görerek sulara gömülüştü.

Galata Köprüsü'nün kayıp parçaları bulundu!
Galata Köprüsü'nün kayıp parçaları bulundu!
GİRİŞ 07.11.2014 08:43 GÜNCELLEME 07.11.2014 08:47
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

1994 yılının ocak ayında sudan çıkarılan parçalar, işlevlerini yitirdiği için hurda olarak MKE’ye satıldığı ortaya çıktı.

Galata Köprüsü’nün bin tonu bulan kayıp 4 parçasının, 1992 yılındaki yangından 2 yıl sonra işlevini yitirdiği gerekçesiyle Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) hurda niyetine satıldığı ortaya çıktı. Habertürk Gazetesi’nde 23 Ekim’de yayınlanan, Galata Köprüsü’nün 4 parçasının kayıp olduğunu gösteren haberin ardından, Kültür Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışma başlattı.

GALATA KÖPRÜSÜ'NÜN 74 METRESİ KAYIP!

Parçaların akıbetini belirlemek için 16 Mayıs 1992’de köprüde çıkan yangına odaklanıldı. Sebebi belirlenemeyen yangın, 1912’de yapılan köprünün 80 yıl sonra emekliye ayrılmasına yol açtı. Yangın sonrası bir bölümü büyük zarar gören tarihi köprü 24 Mayıs 1992’de iki parçaya bölünerek Hasköy-Balat arasında yerleştirildi. Tarihi köprünün bir bölümü yangının hemen ardından suya gömüldü. Yangından zarar gören diğer iki parça da bir süre sonra üzerindeki ağır inşaat malzemeleri yükü sebebiyle suyun altına gömüldü. 2 yıl boyunca suyun altında kalan ağırlığı bin tonu bulan parçalar, Nurettin Sözen’in belediye başkanlığının son döneminde, 1994 yılı ocak ayında suyun altından çıkarıldı. 

Ancak, suyun altında paslanan ve yıpranan parçalar, işlevlerini yitirdiği gerekçesiyle MKE’ye hurda olarak satıldığı ortaya çıktı. Tarihi köprünün parçalarının satışı, eski evraklara ulaşan belediye kaynakları tarafından da doğrulandı. 

SÖZEN: HİÇ FİKRİM YOK

Dönemin belediye başkanı Nurettin Sözen, köprünün hurda olarak satışına ilişkin sorularımız üzerine, “Nereye satıldığı konusunda hiçbir bilgim yok maalesef. Makine Kimya Endüstrisi bir devlet kurumu, o parçayı alıp ne yapacak? Bu satışla ilgili hiç fikrim yok. İlk defa duyuyorum” dedi.  (Habertürk)

YORUMLAR 6
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Artun Bey, siz Fransız’sınız galiba! SHP/CHP’li Sözen zamanındaki İSKİ yolsuzluğundan hiç haberin yok galiba. Şimdikinin haddi hesabı yok derken yine CHP’li belediyeleri kast ediyor olmalısın çünkü Ak Partili Belediye başkanlarına atılan iftiralar nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun kaybettiği tazminatlar yüzünden neredeyse İş Bankası batacak. Diğer devlet dairelerinde zaten Hükümet rüşveti bitirdi. Eskiden yolsuzluk iddialarından geçilmeyen gümrüklerde, tapu dairesinde şimdi herhangi bir rüşvetten bahsediliyor mu? İddianın altı tamamen boş. 17-25 Aralık’ın da altı fos çıktı, darbe girişimi olduğu anlaşıldı. Sen daha neyin derdindesin?
    Cevapla
  • millet 9 yıl önce Şikayet Et
    sen öyle sanmaaya devam et
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    chp zihniyeti bu köprü yapacak değiller ya , yapılan köprüyü satarlar.
    Cevapla
  • Artun 9 yıl önce Şikayet Et
    O köprünün altında çok sular geçti... Şimdi götürenlerin haddi hesabı yok.
    Cevapla
  • sadece 9 yıl önce Şikayet Et
    suçu AKP'ye yıkan zihniyetin kulakları çınlasın....
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    Chp zihniyeti, kendi gerçek yolsuzluk ve düzenbazlıklarını hatırlamazlar, rakibinin başarısını hazmedemez, kendini haklı göstermek için sürekli iftira atar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ceketin güzel diyen kişiye alev silahıyla saldırdı: Görenlerin kanı dondu
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı