Torba Yasa'da ne değişti? Torba Yasa haberleri

Torba Yasa ile birlikte çok sayıda borç yeniden yapılandırılıyor. Torba Yasa en son haberleri siteniz haber7.com'da

Torba Yasa'da ne değişti? Torba Yasa haberleri
Torba Yasa'da ne değişti? Torba Yasa haberleri
GİRİŞ 07.11.2014 10:42 GÜNCELLEME 07.11.2014 10:42

Torba yasa ile sağlanan yapılandırma fırsatı çok sayıda borcu kapsıyor. Askerlik, seçim ve nüfus para cezaları, öğrenim kredisi, katkı kredisi gibi pek çok borç da kolay ödeniyor...

TORBA YASA HABERLERİ

Torba Yasa kabul edildi ve hayatımıza dahil oldu. Torba Yasası ile neler değişti sorusu kimi kimi zaman akıllara gelen sorudur. Erken emeklilik, prim, borç gibi düzenlemeler nasıl yapılır?

20 milyon kişiyi ilgilendiren torba yasa, vatandaşın kamuya olan borçlarından kurtulabilmesi için önemli bir fırsat sunuyor. 11 Eylül'de yürürlüğe giren yasa ile yapılandırma imkanı sunulan borçlar, sadece Motorlu Taşıtlar Vergisi, prim, trafik para cezaları gibi borçlarla sınırlı değil. Öğrenim kredisi borçları, askerlik, seçim, nüfus para cezaları da yapılandırma kapsamında. Bu borçlarda da faiz yükü siliniyor, taksit imkanı sağlanıyor.

Taksit imkanı

Yapılandırılan para cezaları arasında trafik cezalarından başka pek çok ceza da bulunuyor. Vergi dairelerince takip ve tahsil edilen, 30 Nisan 2014tarihinden önce düzenlenen idari yaptırım karar tukanaklarında yer alan ve kanunun yayımlandığı 11 Eylül 2014 tarihi (bu tarih hariç) itibariylekesinleşen askerlik, seçim ve nüfus para cezaları, karayolları kaçak geçiş ücreti cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre verilen para cezaları, RTÜK tarafından verilen para cezaları yasa kapsamında yapılandırılıyor. Tahsil için vergi dairelerine intikal etmiş olan ecrimisil, öğrenim kredisi, katkı kredisi, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, haksız yararlanılan destek ödemeleri, 2548 sayılı Kanun kapsamındaki yiyecek bedelleri gibi borçlara da yasa kapsamında yapılandırma imkanı sunuluyor.

Başvuru süresini sakın kaçırmayın

Vergi borçlarında yapılandırma imkanından yararlanmak isteyenler, 1 Aralık 2014 mesai saati bitimine kadar borçlu bulundukları idareye (vergi dairesi-belediye) başvuruda bulunmaları gerekiyor. Vatandaşlar, 31 Aralık 2014'e kadar peşin ödeme yapılabilecek, taksitle ödeme seçeneğini tercih eden borçluların ilk taksit ödemesi ise yine bu tarihe kadar olacak. Taksit ödemelerinde 6, 9, 12 ve 18 taksit seçilebilecek. Ödemeler iki ayda bir yapılacak.

Vadesi 30 Nisan 2014'ten önce olan Emlak Vergisi ile Çevre Temizlik Vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve Emlak Vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı, yine vadesi aynı tarihten önce olan su kullanımından kaynaklanan alacaklar ile fer'ileri de yeniden yapılandırılacak. Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri'nin,su ve atık su bedeli alacakları ile fer'ileri de yine bu kapsamda değerlendirilecek.

"Torba yasa" için mesaiye kalana fazla ücret

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine karar verildi.

Bakanlar Kurulu, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren ve kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen kanun kapsamında fazla çalışmasına ihtiyaç duyulan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine karar verdi.

Konuya ilişkin Kurul kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılacak işlerde fazla çalışmasına ihtiyaç duyulan GİB Tahsilat ve İhtilaflı İşler, Uygulama ve Veri Yönetimi, Gelir Yönetimi ve Mükellef Hizmetleri daire başkanlıklarında görev yapan personel ile taşra teşkilatında vergi dairesi başkanlıklarına bağlı tahsil daireleri ve vergi dairesi başkanlığı bulunmayan illerde GİB'e bağlı tahsil dairelerinde görev yapan personele, SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünde görev yapan personel ile taşra teşkilatında görev yapan personele fazla çalışma ücreti ödenecek.

Söz konusu ücret, mesai saatleri dışında fiilen fazla çalışma yapan personele ödenecek. Personele fazla çalışma ücreti ödenecek süre, ayda 50 saati geçemeyecek.

5 KATI FAZLA ÖDENECEK

Fazla çalışmanın her bir saati için 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun (K) cetvelinde 1,54 lira olarak belirlenmiş olan fazla çalışma saat ücretinin 5 katı esas alınacak.

1 Ekim 2014 tarihinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe giren kararın hükümleri, 1 Ekim 2014 ile 31 Aralık 2014 arasında uygulanacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çocuklara armağan edilen ilk bayram TBMM arşivinde
Macaristan'dan dikkat çeken açıklama: Brüksel’de yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor