Mavi Balina deniz davet tatbikatı

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Mavi Balina-2014 Fiili Deniz Davet Tatbikatı başladı.

GİRİŞ 09.11.2014 12:54 GÜNCELLEME 09.11.2014 16:15

Doğu Akdeniz'de bu yıl 4'üncü kez düzenlenen tatbikatın 3'üncü safhası kapsamında sabahın ilk ışıklarıyla savaş gemileri, demirli bulundukları Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nden ayrıldı.

GEMİ PERSONELİ GÖREV YERLERİNİ ALDI

Basın mensuplarının bulunduğu Türkiye'nin ilk milli gemilerinden TCG Büyükada'da, körfezden çıkış yaptıktan sonra tatbikat senaryosu gereği savaş durumuna geçildi. Gemi personeli ısıya dayanıklı "antiflaş" kıyafetlerini giyerek görev yerlerini aldı.

Daha sonra Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ve Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı'nın da bulunduğu "Savaş Harekat Merkezi"nde, TCG Büyükada ve yine Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş "Yakamoz Sonar Sistemi" hakkında bilgi verildi.

Binbaşı Ali Tuna Baysal, komutanlığını yaptığı TCG Büyükada korvetinin Türkiye'nin teknoloji yolculuğunda yepyeni bir dönemin kapılarını açtığını, taşıdığı nitelikler itibarıyla şanlı bahriye tarihinin en önemli dönüm noktalarından birini teşkil ettiğini söyledi.

Geminin dizaynı, inşası, cihaz ve sistemlerin entegrasyonunun tamamıyla Türk mühendisinin ve Türk işçisinin eseri olduğuna işaret eden Baysal, bu teknolojiye sayılı ülkelerin muktedir olduğunu anlattı.

Baysal, Milli Gemi Projesi'nin savaş gemisi dizayn ve entegrasyonunun ötesinde ulusal savunma sanayini oluşturan unsurların koordinasyonu, kritik sistemlerde milliliğin sağlanarak dışa bağımlılığın azaltılması ve milli mühendislik gücünün tüm dünyaya ispat edilmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

HAYALET GEMİ

Ada sınıfı korvetlerin radar kesit alanı, kızıl ötesi izi, manyetik izi ve sualtı gürültü seviyesi azaltılacak şekilde üst düzey tedbirler alınarak gizlilik teknolojisiyle dizayn edildiğine dikkati çeken Baysal, "Bu tedbirler sayesinde, dünyadaki benzer örnekleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşük izlere, halk arasındaki kullanımı ile 'hayalet gemi' özelliğine sahip" dedi.

Geminin komuta kontrol sisteminde, tamamı Türk mühendislerin zekasının ve alın teri ürünü olan ve milli imkanlarla geliştirilen Genesis-Milgem Savaş Yönetim Sistemi kullanıldığını vurgulayan Baysal, bu sistemle tüm silah ve sensörlerin birbirlerine entegre edildiğini bildirdi.

'YAKAMOS' SONAR SİSTEMİ

TCG Büyükada'nın harekat subayı Yüzbaşı Mükerrem Demirci ise "Yakamos" ismi verilen milli sonar hakkında bilgi verdi.

Sonarın deniz sualtı birimlerinin TÜBİTAK, gemi birimlerinin ise Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı tarafından üretildiğine değinen Demirci, şöyle devam etti:

"Yakamos milli sonarı ile denizaltıları arama, bulma, değerlendirme, sınıflandırma ve takip-izleme işlevlerinde çok önemli kabiliyet kazanılmış, muadili olan diğer ülke sonarları ile yapılan karşılaştırmalı testlerde daha başarılı sonuçlar elde etmiştir. Milli sonar sistemi ile 40 kilometre menzilde denizaltıların tespiti ve yakın mesafedeki mayınların tespiti kabiliyeti kazanılmıştır. Ayrıca sonarımız ile torpidoların tespit edilmesi de mümkündür."

TATBİKAT 4 SAFHADAN OLUŞUYOR

Mavi Balina-2014 Tatbikatı, 4 safhada gerçekleştirilecek. Tatbikatın ilk safhası limanda icra edilecek eğitim öncesi toplantıları ve sosyal etkinlikleri kapsıyor. Entegrasyon eğitimlerinden oluşan tatbikatın ikinci safhasında unsurların koordineli denizaltı savunma harbi, denizaltı ve deniz hava harekatı icra edilecek. Tatbikatın bu safhasında katılımcılara gerçekçi koşullarda eğitim imkanı sağlanacak. Tatbikatın üçüncü safhasında jenerik senaryoya dayalı serbest oyun, son safhada ise Antalya'da liman ziyareti yapılacak.

TATBİKATA KATILAN UNSURLAR

Tatbikatta, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının yanı sıra NATO kuvveti olarak NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2), ABD ve Pakistan deniz kuvvetleri unsurları iştirak ediyor.

NATO Deniz Komutanlığı'ndan TCG Kemalreis, USS Leyte Gulf, FGS Neidersachsen, ESPS Juan De Borbon, ESPS Reina Sofia ve HMCS Toronto kruvazörleri ve fırkateynleri, ABD Deniz Kuvvetleri'nden USS Cole muhribi ve bir deniz karakol uçağı, Pakistan Deniz Kuvvetleri'nden PNS Alamgir fırkateyni ve bir deniz karakol uçağı, NATO Deniz Komutanlığı'ndan süratli analiz timi tatbikatta yer alıyor.

Ayrıca Pakistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Gürcistan, Kuveyt ve Lübnan'dan 10 gözlemci tatbikatta bulunuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor