Philae 2014 Twitter hesabından böyle izlendi

Philae'nin 67P'nin yüzeyine başarılı şekilde inişi Twitter hesabından 17 dilde "Ben vardım. Yeni adresim 67P" tweetiyle duyurulmuştu.

Philae 2014 Twitter hesabından böyle izlendi
Philae 2014 Twitter hesabından böyle izlendi
GİRİŞ 13.11.2014 09:32 GÜNCELLEME 13.11.2014 09:32

Uzay aracı modülü Philae'nin kuyruklu yıldıza inişiyle hem evrenin sırlarına vakıf olunacağı hem de geleceğin daha iyi anlaşılacağı belirtildi.

PHİLAE TARİH YAZDI 

Philae dünyanın sırrını arayacak

PHİLAE TWİTTER ADRESİ 

Merkezi Paris'te bulunan kuruluş, kuyruklu yıldız yüzeyinde inceleme yapacak "Philae" adlı modülün kuyruklu yıldız 67P/Churyumov Gerasimenko'nun yüzeyine başarılı şekilde inmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

ESA Genel Direktörü Jean-Jacques Dordain, açıklamada, 10 yıl önce uzaya gönderilen ve Philae'nin gövdesinden ayrıldığı Rosetta uzay aracıyla tarih kitaplarına gireceklerini belirterek "Rosetta ile hem evrenin sırlarına vakıf olacağız hem de geleceği daha iyi anlayacağız" ifadesine yer verdi.

Açıklamada, Philae'nin tahminen 2 Mart 2015'e kadar 67P'nin yüzeyinde kalacağını, o tarihten sonra kuyruklu yıldızın giderek güneşe yaklaşması nedeniyle ortamın Philae'nin aktivitelerini yürütebilmesi için aşırı sıcak olacağının tahmin edildiği kaydedildi.

"Dayan Phliea"

Philae'nin kuyruklu yıldıza ulaşmasından kısa bir süre sonra bir sorunla karşılaştığı duyuruldu. Modülün 67P'nin üzerinde hareket etmesinin sağlayan motor ateşleme aksamında küçük bir sorun olduğu ancak ekiplerin sorunu çözmeye çalıştığı belirtildi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Philae adına açılan resme hesaptan da "Şu an yüzeydeyim. Ancak ufak bir sorun var. Çalışma arkadaşlarım sorunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışıyorlar" şeklinde bir duyuru yapmıştı. Twitter'da Rosetta adına açılan diğer resmi hesaptan da "Dayan Phliea" tweeti atıldı.

Hollande ve Valls'den kutlama

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls da tarihi başarıya ilgili ESA'yı tebrik etti. Hollande, yaptığı açıklamada, "Avrupa'nın ne işe yaradığını merak edenlere cevabı Rosetta verecektir" yorumunda bulunurken Valls de resmi Twitter hesabından, "Fransa ve Avrupa uzay keşfinde tarihi bir başarıya imza attı. Kendimizle gurur duyabiliriz" tweetini paylaştı.

Philae, 10 yıl önce fırlatılan ve 67P'nin etrafında bir yörüngeye oturan Rosetta uzay aracının gövdesinden sabah saatlerinde başarıyla ayrılarak kuyruklu yıldıza doğru ilerlemeye başlamıştı. Bir kuyruklu yıldıza ulaşan ilk araç özelliği taşıyan Philae'nin, 67P'nin yüzeyine inişi yaklaşık 7 saati buldu. Rosetta ve Philae adına açılan sosyal paylaşım sitesindeki resmi hesaplardan ise yolculuğa dair tüm ayrıntılar, fotoğraflar ve gelişmeler anbean paylaşıldı.

Philae'nin 67P'nin yüzeyine başarılı şekilde inişi, Twitter hesabından 17 dilde "Ben vardım. Yeni adresim 67P" tweetiyle duyurulmuştu.

31 aydır uykudaydı

67P kuyruklu yıldızını yakalamak için 10 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter'in yörüngesine yakın uçan ilk uzay aracı. AEA, ana enerji kaynağı olarak sadece güneş enerjisi panellerini kullanan Rosetta ile enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı. Rosetta'nın Twitter hesabından 31 aylık uykunun sona erdiği ise "Merhaba dünya" twetiyle duyurulmuştu. Uzmanlar, sadece bugün elde edilen bilgilerle en az 90 akademik makalenin yazılabileceğini belirtiyor.

İnsanlık için dönüm noktası

İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız, çok yakından tanınmış olacak. Rosetta'nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya'ya gönderecek. Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor.

İKİ AÇIDAN BİR İLK

Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

Philae, kuyruklu yıldızın yüzeyine TSİ 18.00'da indi. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaştı.

İşte Kuyruklu Yıldız Gerasimenko'nun büyüklüğü

Merakla beklenen an gerçekleşti. ESA'nın uzay aracı Rossetta, Kuyruklu Yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun yüzeyine sondasını göndermeyi başardı. 67P'nin büyüklüğü ise bir grafikle gözler önüne serildi.

Rosetta, Güneş Sistemi'ndeki 10 yıllık yolculuğun sonunda, 6 Ağustos'ta kuyruklu yıldıza ulaştı. 6 Ağustos'tan bu yana kuyruklu yıldız ile birlikte yol alan Rossetta bugün sondasını yıldız üzerine indirmeyi başardı.

Dünya bu olayı meraklı gözlerle izlerken, kuyruklu yıldızın büyüklüğü de Paris şehri ile karşılaştırarak dünya kamuoyuna aktarıldı.

Google Earth'tan Paris'in uzaydan çekilen görüntüleri üzerine Kuyruklu Yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun resmi konuldu. Kuyruklu yıldızın boyu Paris  4100 metrelik bir alanı kaplıyor

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı