AB Bakanı Bozkır, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile görüştü

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) oylanacak Kıbrıs tasarısının Türkiye açısından geçerliliğinin olmadığını söyledi.

AB Bakanı Bozkır, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile görüştü
AB Bakanı Bozkır, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile görüştü
GİRİŞ 13.11.2014 11:32 GÜNCELLEME 13.11.2014 11:32

Bakan Bozkır, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ve beraberindeki heyeti kabulünden önce, AP'de bugün oylanması beklenen ve Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın Kıbrıs’taki faaliyetleriyle ilgili konuları da içine alan tasarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn ile Brüksel'de yaptığı görüşmelerde tasarının yanlışlığını dile getirdiğini belirten Bozkır, "Onların bazı çabaları oldu fakat anladığım kadarıyla bu tasarı oylanacak ve kabul edilecek" diye konuştu.

Tasarının AP'ye baskı niteliğinde olduğunu ifade eden Bozkır, şunları söyledi:

"Tabiatıyla Türkiye bakımından AP'ye saygı duymakla ve önemini idrak etmekle birlikte bu tasarı bundan önce çıkmış benzer nitelikteki çok sayıda tasarıyla aynı akıbete uğrayacaktır. Bizim açımızdan hiçbir geçerliliği yoktur. Bu tasarı kabul edildikten sonra Brüksel'deki daimi temsilcimize usuller uyarınca tevdi edildiğinde geri gönderilecektir. Bundan başka da önemi şu aşamada yoktur."

Bakan Bozkır, Türkiye-Macaristan ilişkileri konusunda da Macaristan'ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Macaristan'da 47 milyar dolar, Macaristan'ın ise Türkiye'de 16 milyon dolar civarında yatırımı olduğunu belirten Bozkır, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıllık 1,5 milyar dolar civarında olduğunu aktardı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto da dünya genelinde büyük ve hızlı değişimin yaşandığı bir dönemde Türkiye'ye gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu değişikliklerin yeni zorlukları da ortaya çıkardığını ifade eden Szijjarto, Macaristan olarak, AB'nin ancak stratejik ortaklarıyla işbirliğine açık olması durumunda bu zorlukların üstesinden gelebileceğine inandıklarını söyledi.

"AB'nin yapabileceği en büyük hata içine kapanmasıdır" diyen Szijjarto, AB'nin daha güçlü olabilmek için kapılarını açması ve işbirliğine açık olması gerektiğine dikkati çekti. Türkiye'yi hem AB'nin hem de Macaristan'ın stratejik ortağı olarak gördüklerini belirten Szijjarto, Macaristan'ın Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı