Sudan'da çatışan tarafların umudu ateşkes

Sudan Hükümeti ile Kuzey Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM-N) arasındaki diyalog görüşmeleri Addis Ababa'da devam ediyor

Sudan'da çatışan tarafların umudu ateşkes
Sudan'da çatışan tarafların umudu ateşkes
GİRİŞ 13.11.2014 12:05 GÜNCELLEME 13.11.2014 12:05

Sudan Hükümeti ile isyancı Kuzey Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM-N) arasında diyalog görüşmeleri, Afrika Birliği gözlemciliğinde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başladı.

Görüşmelerde, Sudan'ı Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in danışmanı İbrahim Gandur temsil ederken, SPLM-N Genel Sekreteri Yasir Arman da isyancıları temsil ediyor.

Görüşmelere Afrika Birliği adına, Güney Afrika eski Devlet Başkanı Thabo Mbeki ve Nijerya eski Devlet Başkanı Abdusselam Ebubekir ile birlikte Birleşmiş Milletler'in (BM) Afrika Birliği özel elçisi Haile Menkorios da katılıyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in bu yılın başında yaptığı "ulusal diyalog" çağrısı çerçevesinde yürütülen görüşmelerde, her iki tarafın da, öncelikle sürdürülebilir bir ateşkes süreci, ardından da barışın sağlanmasını istediği bildiriliyor.

Sudan adına toplantılara katılan Beşir'in danışmanı İbrahim Gandur, kanın dökülmesini durduracaklarına dair umut taşıdıklarını söylerken, Sudan'daki tüm siyasi grupları diyalog sürecine ve toplantılarına katılmaya davet etti.

SPLM-N Genel Sekreteri Yasir Arman ise diyalog toplantısını sadece kendileri için değil, tüm siyasi gruplar için eşsiz bir fırsat olarak gördüklerini belirterek, "Bu girişim tüm taraflarca ele alınmalıdır. demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü, sürdürülebilir kalkınma ve sosyal adalet anlamında yeni bir Sudan oluşturulması için bu toplantı bir şans ve tarihi bir süreç" diye konuştu.

SPLM-N 2012 yılından bu yana Mavi Nil ve Güney Kordofan eyelatlerinde Sudan hükümet güçlerine karşı silahlı isyan hareketini yönetiyor.

Sudan, SPLM-N'nin 2011 yılında ayrılan Güney Sudan tarafından desteklendiğini iddia ediyor.

Sudan ile SPLM-N arasındaki çatışma ortamının bitirilmesinin, "diğer silahlı isyancı gruplar ile barış masasına oturulması anlamında" önemli olduğu belirtiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'