İtalya Dışişleri Bakanı ilk yurt dışı gezisini Almanya'ya düzenledi

Gentiloni, Alman mevkidaşı Steinmeier ile ikili ilişkilerin yanı sıra Libya gibi uluslararası gelişmeleri görüştü

İtalya Dışişleri Bakanı ilk yurt dışı gezisini Almanya'ya düzenledi
İtalya Dışişleri Bakanı ilk yurt dışı gezisini Almanya'ya düzenledi
GİRİŞ 13.11.2014 14:47 GÜNCELLEME 13.11.2014 14:47

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, ilk yurt dışı gezisini düzenlediği Almanya'da, Libya’daki krizin aşılabilmesi için uluslararası toplumun Birleşmiş Milletler’in çabalarına daha güçlü destek vermesini isteyerek, "Libya’nın bölünmesi önlemek zorundayız" dedi.

Gentiloni, Almanya’da Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Libya’daki krize değinen Gentiloni, “BM’nin ve BM özel temsilcisinin siyasi çabaları desteklenmeli. Libya’nın bölünmesini önlemek zorundayız” dedi.

Paolo Gentiloni, İtalya’nın Libya’daki krizin aşılması için diğer ülkelerle ve özellikle de Akdeniz ülkeleriyle temasta olduğunu kaydetti. Gentiloni, yeniden somut bir arabuluculuk inisiyatifi için bu ülkelerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Libya’daki krizin etkilerinin ilk olarak İtalya’da hissedildiğine işaret eden Gentiloni, "Şu anda İtalya’daki mültecilerin yüzde 85’i Libya üzerinden geliyor. Bunların hepsi Libyalı değil ama geçiş ülkesi konumunda. Akdeniz’de büyük bir insani dramla karşı karşıyayız" dedi.

Gentiloni, yasa dışı göçle mücadele için ülkelerin daha sıkı işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de İtalya’nın önemli bir komşu ve uluslararası ilişkilerde merkezi bir ortak olduğunu kaydetti. Steinmeier, görüşmelerinde Libya’daki durumu, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldıklarını belirterek, uluslararası göç ve mülteci sorunlarını yakın zaman içinde Roma’da bir araya gelerek ele alacaklarını vurguladı.

Gentiloni’nin selefi Federica Mogherini ile çok yakın bir mesai yürüttüğünü ifade eden Steinmeier, benzer bir işbirliğini kendisiyle de sürdürmeyi arzu ettiğini kaydetti.

Steinmeier ve Gentiloni, ortak basın toplantısının ardından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın düzenlediği ve Alman Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliği yaptığı Antisemitizm Konferansı’na katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!