Domates seraları, jeotermal suyla ısıtılacak

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde 85 derecelik jeotermal su kullanılarak yapılacak jeotermal serada topraksız domates yetiştirilecek

Domates seraları, jeotermal suyla ısıtılacak
Domates seraları, jeotermal suyla ısıtılacak
GİRİŞ 15.11.2014 12:41 GÜNCELLEME 15.11.2014 12:41

Kışın hava sıcaklığının sıfırın altıda 35 dereceye kadar düştüğü Diyadin ilçesinde domates seraları jeotermal suyla ısıtılarak, ürün elde edilecek.

Bir şirket tarafından ilçede 20 dönüm üzerine 85 derece jeotermal su kullanılarak kurulacak seranın yapım çalışmalarında sona geldi. Jeotermal suyla ısıtılacak serada topraksız tarım yapılarak, dört kat fazla ürün elde edilmesi hedefleniyor.

Jeofizik Mühendisi Tekin Adıgüzel, gazetecilere yaptığı açıklamada, topraksız otomasyonlu seranın jeotermal enerjiyle ısıtılacağını, seranın kent ekonomisine ve istihdamına büyük getiri sağlayacağını söyledi.

Seracılıkta en önemli faktörün sıcaklık olduğunu belirten Adıgüzel, "İlçemizin sıfırın altında 35 dereceleri bulan soğuğu, rakımın yüksekliği ve güneşli gün sayısının azlığı gibi nedenlerden dolayı neredeyse imkansız hale gelen seracılığı, jeotermal enerjiyle yapabileceğiz. Bu enerji, sera içi ısıtma giderlerini çok cüzi oranlara indirmekte ve aynı zamanda yılın 12 ayı kesintisiz üretim yapma imkanı sağlıyor" dedi.

Topraksız tarım sayesinde, bitki fizyolojisine bağlı kalarak toprak yerine torf, ağaç kabuğu, perlit, cocopeat diye bilinen Hindistan cevizi kabuğunun preslenmiş halini kullandıklarını ifade eden Adıgüzel, şunları kaydetti:

"Burada bitki topraktan alması gereken besin elementini azot, potasyum, fosfor, magnezyum gibi damla sulama yöntemiyle doğrudan bitkinin köküne verilmesi olayıdır. Bitki yetiştirme tamamen sizin kontrolünüzde olduğu için topraklı tarıma göre 4 kat daha verim alınabilmektedir. Yani bir dönümde 10 ton alacağınız yerde topraksız tarımda 40 ton, jeotermal enerjinin avantajıyla da bu 70 tona kadar çıkabilmektedir."

​Seranın ortasında sondaj çalışması yaparak, jeotermal su çıkardıklarını anımsatan Adıgüzel, "Sera için şu ana kadar 4 milyon lira harcadık. Çıkardığımız suyu 52 bin metrelik borularla seranın içinden geçirerek, ısıtmayı sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Adıgüzel, seranın inşaatına ağustos ayında başlandığını vurgulayarak, "Seranın yapımını bu ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Fide siparişi verdik. 5 Aralık'ta da dikime başlayacağız" dedi.

"Zirai ilaçlama minimuma indirilecek"

Tüm işlemlerin bilgisayar kontrollünde yapıldığını anlatan Adıgüzel, jeotermal enerjinin, sera içinde bambus arılarını kullanma imkanı verdiği için ilaçlamanın minimum seviyeye kadar indirileceğini vurguladı.

Bu sayede, ürünlerin kaliteli, lezzetli ve hormonsuz yetiştirileceğine dikkati çeken Adıgüzel, "12 ay kesintisiz üretimini yapacağımız organik domatesi başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye ve yurt dışına pazarlayacağız" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem