Libya'daki olaylar

Meclisteki 3 siyasi blok, MGK'nın yeniden göreve gelmesine karşı olduklarını ve Tobruk Hükümeti'ni tanıdıklarını açıkladı

Libya'daki olaylar
Libya'daki olaylar
GİRİŞ 15.11.2014 22:14 GÜNCELLEME 15.11.2014 22:14

Libya'da Milli Genel Kongre (MGK) bünyesindeki üç siyasi blok, Anayasa Mahkemesi'nin feshettiği "Tobruk Temsilciler Meclisi'ni" tanıdığını duyurdu.

Kendilerini "94 Bloğu" şeklinde adlandıran "Ulusal Liberal Güçler Birliği", "Bağımsız Görüş" ve "Ey Ülkem" bloklarından yapılan yazılı açıklamada, "Ülkenin sahne olduğu tehlikeli gelişmeleri, silah sesinin yükselmesini, vatan evlatları arasında yaşanan çatışmaları dikkate alarak, yasallığı sona eren MGK'nın yeniden canlandırılmasına karşıyız" denildi.

MGK'nın yeniden göreve gelmesinin, "Libya halkının iradesine karşı meydan okuma" olarak nitelendirildiği açıklamada, Yüksek Seçim Komiserliği'nin seçim sonuçları göz önüne alındığında halkın meşru temsilcisinin Temsilciler Meclisi olduğu savunuldu.

Açıklamada, MGK'nın alacağı kararların, ülkeyi "kaosa ve siyasi çıkmaza" sürükleyeceği savunularak, söz konusu karar ve uygulamaların kabul edilmeyeceği vurgulandı.

Bloktaki 94 milletvekilinden yalnızca 24'ünün söz konusu açıklamayı imzaladığı belirtildi.

Ulusal Liberal Güçler Birliği, Bağımsız Görüş ve Ey Ülkem blokları 2013'te parlamentonun işleyişi ve başkomutanın yetkileri konusundaki taleplerinin dikkate alınmamasını gerekçe göstererek MGK'nın oturumlarından çekilmişti.

MGK'nın görev süresi Şubat 2014'te dolmuş ancak MGK, seçimlerin tarihini bir yıl erteleyerek görev süresini uzatma kararı almıştı. MGK'nın görev süresinin uzatılması kararı ülkede tartışmalara yol açmış, emekli general Halife Hafter, meclisi feshettiğini ve yönetimi üstlenecek Askeri Geçiş Konseyi kurulduğunu söylemiş ancak darbe girişimi olarak nitelendirilen bu açıklama, hem MGK hem de eski Başbakan Ali Zeydan tarafından yalanlanmıştı.

MGK üyesi bazı milletvekilleri de başkent Trablus’tan ayrılıp, ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde Temsilciler Meclisi adı altında çalışmalara başlamıştı. Abdullah es-Sini, Temsilciler Meclisi tarafından yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilmiş, 23 Eylül’de de güvenoyu almıştı. Meclis ayrıca erken seçim kararı almıştı. Trablus’ta ise MGK’nın görevlendirdiği Ömer el-Hasi başkanlığındaki "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" 2 Eylül’de MGK’dan güvenoyu almıştı.

Ülkedeki silahlı güçler ise Libya'nın batısını kontrol eden Trablus merkezli MGK'nin desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Doğu Libya'yı elinde bulunduran Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor