Bu okulda 4 öğrenci bir sırayı paylaşıyor

Savaştan kaçarak Kilis’e yerleşen Suriyeli çocuklar, zor şartlarda eğitimlerini sürdürüyor.

Bu okulda 4 öğrenci bir sırayı paylaşıyor
Bu okulda 4 öğrenci bir sırayı paylaşıyor
GİRİŞ 17.11.2014 09:32 GÜNCELLEME 17.11.2014 17:11
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ökkeş Koska'nın haberi

Kilis'te konteyner kentlerin dışında yaşayan Suriyeli ailelerin 10 bin çocuğundan 5 bini açılan okullarda eğitim görüyor.

Kentteki 7 okuldan en 'donanımlısı' olan Suriye Eğitim ve Kültür Merkezi 2 binden fazla öğrenciye eğitim veriyor. Suriye'de öğretmenlik yapanlar burada tekrar bir sınava tabi tutulup mesleklerine 500 lira maaş karşılığında devam ettiriliyor. Türkiyeli öğretmenlerin de eğitim verdiği merkez 2012'den bu yana hizmete devam etmekte.

Kent nüfusundan çok Suriyelinin yerleştiği Kilis’te ziyaret ettiğimiz eğitim merkezinin Müdürü Abdulgani Hammadi kağıttan kurşun kaleme kadar her şeye ihtiyaçlarının olduğunu dile getirerek  hükümetten ve STK'lardan daha fazla destek beklediğini söyledi

101 KİŞİLİK SINIFTA DERS

Her sırada 4-5 öğrencinin oturduğu sınıflarda günde 3 grup eğitim görüyor. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında 101 kişilik sınıflarda öğrenciler eğitim görüyordu şimdi o sınıfın mevcudu 70'e düşmüş. Yani halen 35 kişilik sınıflarda ortalama 70 kişi ders görmekte. Öğrencileri 3 gruba ayırmalarına rağmen talebin yarısını bile karşılayamamışlar. 07:00-11:00, 11:00-14:00, 14:00-17:00 şeklinde sabahçı, öğlenci, akşamcı gruplara ayrılarak çözümsüzlüğe çözüm bulmaya çalışıyorlar.

DİPLOMALARI DENK OLACAK

Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkarttığı yeni yönetmelikle  bu okullardan mezun olan öğrencilerin aldıkları diploma Türkiye’de ve bütün dünyada geçerlilik kazanacak. Hammadi, bu düzenlemeden önce diploma geçerliliği için lise son sınıfta Libya okul müfredatının okutulduğunu söyledi.  

HALEPLİ SALİHA HER ŞEYE RAĞMEN OKUMAK İSTİYOR

Bu okulda eğitimini devam ettiren küçük Saliha'nın evine misafir oluyoruz. Saliha'nın avukat babası Suriye'de Esed rejimince 93 gün zindanlarda işkence gördüğünü söyledi. Saliha hocaları tarafından birinci sınıftan sonra direk 4. sınıfa alınmış. Suriye'deki hayatını anlatırken Esed'e olan kini gözlerden okunan Saliha her şeye rağmen okuluna devam edeceğini  vurguladı.

MAAŞLAR MAVİ HİLAL'DEN KIRTASİYE YARDIMI İHH'DAN

Uzun bir süre öğretmenlere maaş dahi veremediklerini söyleyen Okulun Müdürü Hammadi, Mavi Hilal Derneği ve İHH'nın en büyük destekçileri olduklarını ve okul binasının fatura dahil giderlerini Kilis Belediyesi'nin karşıladığını söyledi. Suriye'de yaklaşık 4 senedir Esed rejimine karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun da kendilerine maddi ve manevi destek sağladığını ifade etti.

Temelde gönüllük esasına dayalı olarak hizmet veren bu eğitimciler yazları da yetişkin Suriyelilere okuma yazma öğretiyor.

ABD destekli bir derneğin yaptırdığı çocukların spor ve eğlence merkezini incelediğimizde bir yıl içinde harabeye döndüğünü görüyoruz. Mahalleli tarafından da izinsiz kullanıldığını ve bir kaç defa korumalı olmasına rağmen okulun camlarının da indirildiğini söylüyor Hammadi.


Babası okulda görevli olan Muhammed Hallak'ın ders kitaplarını inceledik.

okkes.koska@haber7.com

twitter.com/OkkesKoska

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 12
  • emre ocak-ısparta 9 yıl önce Şikayet Et
    haberi okuduysanız suriyedeki iç savaşın nedeni tamamen haksız yere kişileri zindanlara atıp orada eziyet edilmesidir.Bunun kanıtı youtube kanallarında suriye belgeseli var orada bir kaç kişi demişti sırf hergün camiye gittiği için zindana atıp adamı 10 gün taputta yaşatmışlar adam tuvaletimi oraya yaptım diyor ağlayarak.Yani 1 2 ayda oluşan bir savaş durumu değil bu savaş.Halk ekim gibi protesto gösterilerine başlamışlar yönetim protestoları bastırmak için halka silah kullanmış halk ilk zamanlar silahlanmamış bu silahlanma mart ayında başlamış.Yani bizim türkiyede kanal99 da koridor diye programa çıkarmışlar araştırma yok diyorki suriyede namaz kılana müdahale mi vardı? elektrik su eğitim ulaşım bedava yani çok ucuzmuş başörtülüye müdahale mi vardı? özgürlük olmadıktan sonra bunlar neye yarar birde diyorki suriye anayasasının bilmem kaçıncı maddesinde suriye şeriat'a göre yönetilir ona bakılırsa İranda şeriat var ama sahte şerian Fasık ülke diyebiliriz. sonundada halk nolduda silahlandı diyor halbuki araştırma yapmamış bilmiyorki halk ne kadar baskı altında zindanlarda kaç kişi zulüm görmüş ve bu ayaklanmanın sadece mart ayında başlayıp iç savaşa dönüştüğünü sanıyor. Beşar ya ben ya ölüm diyor gerisini siz düşünün...
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    aklima gencligim geldi biz 1992 lerde savasin olmadigi hani o guya gelismis buyuk turkiyenin okullarinda 1 sinifda 60 kisi 1 sirada zaten gene 4 kisi otururidik 3 lu oturanlari kiskanir idik
    Cevapla
  • ibilgili 9 yıl önce Şikayet Et
    kardeşleri bomba altında ölüyor hiç olmazsa bunlar sağ
    Cevapla
  • Ali 9 yıl önce Şikayet Et
    Suriyelilerin bu hale düşmesine katkısı olanların ALLAH BELASINI VERSİN
    Cevapla
  • gülseren 9 yıl önce Şikayet Et
    Konya da illallah dedik bu Suriyelilerden. Allah bir an önce vatanlarına dönmek nasip etsin.biz de kurtulalım. Biz çok iyiymişiz gibi bir de bunlar çıktı başımıza.
    Cevapla
  • borahan 9 yıl önce Şikayet Et
    sen bu duruma düşsen suriye ye sığınsan acaba nasıl olurdu? sordun mu kendine hiç?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Smart büyüdü! Yeni modeli sosyal medyayı salladı! Tasarımcısı Türk çıktı