KYK burs ve kredi sonuçları açıklaması geldi mi?

KYK'ya üniversite öğrencileri tarafından yapılan burs başvuruları sona erdi. KYK burs ve öğrenim kredisi sonuçları ne zaman açıklanacak?

KYK burs ve kredi sonuçları açıklaması geldi mi?
KYK burs ve kredi sonuçları açıklaması geldi mi?
GİRİŞ 20.11.2014 11:25 GÜNCELLEME 20.11.2014 11:25

Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yüksek öğrenim gören öğrencilere yönelik burs ve öğrenim kredisi başvuruları sona erdi. Başvuruların sona ermesi ile beraber öğrencilerin burs heyecanı başladı. KYK'dan burs almayı umut eden bir çok öğrenci KYK kredi ve burs sonuçları ne zaman açıklanacak merak ediyor. KYK bu konuda net bir açıklama yapmasa da, Aralık ayına yaklaşırken KYK kredi ve burs sonuçlarının açıklanmasını bekleyebiliriz.

KYK burs ve kredi için notere gitmeye gerek var mı?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Prof. Dr. Recep Kaymakcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği anımsatarak, burs almaya hak kazanan öğrencilerin bundan sonra notere giderek taahhütnameyi tasdik ettirmelerinin gerekmeyeceğini vurguladı.

Bu düzenlemeyle senet olayının kalktığını ifade eden Kaymakcan, vatandaşın notere ücret ödemesine gerek kalmadığını ifade etti.

Daha önceki uygulamayı anlatan Kaymakcan, öğrenim kredisi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin eskiden notere gittiğini, ücret ödeyerek buradan taahhütnameyi aldığını belirtti. Kaymakcan, ''Öğrenciler bu külfetten kurtulmuş oldu'' dedi. 

Öğrenci tarafından taahhütnamenin öğrenci tarafından elden kuruma veya bölgelerdeki yurtlara iletildiğini hatırlatan Kaymakcan, ''Bize gelen senetler sistemde taranıyor, ondan sonra öğrencinin hesabı açılıyordu'' diye konuştu.

''Elden belge getirme dönemine son''

Yeni düzenlemeyle, kredi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin sonuçlar açıklandıktan sonra, e-devlet şifresi alması gerektiğini vurgulayan Kaymakcan, ancak bu şifreyi 18 yaşından büyük öğrencilerin alabileceğini, 18 yaşından küçük olanlara bu şifrenin verilmediğini belirtti.

18 yaş üstü öğrencilerin PTT'den, e-devlet şifresi alması gerektiğini belirten Kaymakcan, şifreyi kullanarak, ''https://www.turkiye.gov.tr'' internet adresinde yer alan kredi ve yurtlarla ilgili bölüme gireceklerini anlattı.

Böylece öğrencinin bu bölümde yer alan taahhütnameye ulaşacağını ifade eden Kaymakcan, burada öğrencinin okul bilgisinin yer alacağını, metni okuyarak onaylaması gerektiğini kaydetti. Kaymakcan, onaylanan metnin doğrudan sistem üzerinden kuruma ulaşacağını, böylelikle öğrencilerin elden bir belgeyi ilgili birimleri ulaştırması durumunun da sona erdiğini belirtti.

Prof. Dr. Kaymakcan, burs ve kredi almaya hak kazanan öğrencilerin taahhütnameyi aldıkları şifre ile onaylamayı unutmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Burs ve Kredi başvuru sonuçlandırma sistemi değişti

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) müracaatlarında 'devrim' gibi uygulama... Gençlik ve Spor Bakanlığı, KYK'ya yapılan yurt, burs ve kredi başvurularında kullanılan puanlama sisteminde yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Yeni sisteme göre; KYK'nın yurtlarında konaklamak ya da kredi ve burs almak isteyen öğrencilerin beyanları, aralarında Maliye, Aile ve Sosyal Politikalar, Çevre ve Şehircilik, Adalet, Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları'nın da yer aldığı 11 farklı noktanın bulunduğu 'Çok Noktalı Kontrol' adlı sistemden taranarak kontrol ediliyor. Bakanlık böylelikle, özellikle ailesinin maddi durumu, yurtlarda öncelik tanınan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alma gibi sıralamayı ve burs-kredi sonuçlarını etkileyen bilgilerde mümkün olan en doğru sonuca ulaşıyor.

BEYANLARDAKİ SUİİSTİMAL ÖNLENECEK

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yeni sistemin suiistimalin önlenmesi ve mümkün olan en hakkaniyetli sonuca ulaşılması için oldukça faydalı olduğunu belirtti. 

KREDİ-BURS SONUÇLARI YAKINDA AÇIKLANACAK

Kılıç, yakın zamanda burs ve kredi başvuru sonuçlarının açıklanacağını belirterek, "Yıl sonuna kadar 390 bin öğrenciyi tek bir çatı altında birleştirecek Türkiye'nin en genç, en dinamik, en umutlu ailesiyiz" dedi.

KYK yurtlarında hedef: 500 bin öğrenci

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrenci sayısında 2015-2016 akademik yılında 450-500 binleri bulmayı hedeflediklerini söyledi. Özçelik, Türkiye'deki yurt ihtiyacının fazla olduğunu, bu nedenle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda kalan öğrenci sayısını yapılan yatırımlarla bu yıl, geçen yıla göre 105 bin artırdıklarını anlattı.

Her yıl Kredi ve Yurtlar Kurumu'na 450-500 bin civarında öğrencinin müracaat ettiğini belirten Özçelik, "Şimdiye kadar başvuruların 285-300 bin civarındaki bölümünü yurtlarda barındırabiliyorduk. Bu sene gerçekleştirdiğimiz artışla 380 binlere ulaştık. Önümüzdeki yıl yurtlarda 450-500 bin öğrenci kalmasını hedefliyoruz. Böylece bu sorunu tamamen çözmeyi amaçlıyoruz. Bir aksilik olmazsa da çözeriz diye düşünüyorum" dedi.
      
Yurtlara, "Genç Ofisler" adını verdikleri ofisler kurma planları bulunduğunu, birkaç yurtta da bunu hayata geçirdiklerini dile getiren Özçelik, ofisler vasıtasıyla öğrencilerin eksikliklerini, taleplerini ve ihtiyaçlarını öğreneceklerini söyledi.

Gençlik kamplarının sayısı 25'e çıkartılacak

Özçelik, bakanlık olarak spor alanında yaptıkları yatırım ve faaliyetlerin yanında gençlik kısmında da ciddi işler yapmaya çalıştıklarını belirtti. Türkiye genelindeki 16 gençlik kampının yaz döneminde faaliyet gösterdiğini, buralarda 35 bine yakın gencin eğitim gördüğüne dikkati çeken Özçelik, kamplarda ülkenin her yerinden gelen gençleri bir haftalığına bir araya getirdiklerini söyledi. Özçelik, "Elazığlıyı, Diyarbakırlıyı, Ankaralı ve Konyalı ile bir araya getiriyoruz. Diyarbakırlı ile Konyalı yan yana halay çekip türkü söylüyor. Ülkemizdeki birliği, beraberliği, kardeşliği bu kamplarda göstermeye çalışıyoruz. Kamp sayını önümüzdeki yıl 25'e çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Gençlik merkezleri arasında yarışma düzenlenecek

      

Özçelik, Türkiye genelinde aktif olarak faaliyet gösteren 180 gençlik merkezi bulunduğunu, gelecek yıl hizmete açılması planlanan 100 merkezden 30'unun inşaatının tamamlandığını söyledi.
      
2016 yılında 60 gençlik merkezini daha hizmete sokmayı planladıklarının altını çizen Özçelik, "2016'ya kadar gençlik merkezi sayısında 350'yi bulmaya çalışacağız" dedi.
      
Gençlik merkezlerine 740 bin kişinin üye olduğunu söyleyen Özçelik, şöyle konuştu:
"Gençlerimize toplumun temel değerlerini vermeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Türk tarihini anlatmaya çabalıyoruz. Atölye eğitimlerimiz var. Ayrıca unutulmaya yüz tutmuş ahşap oymacılığı, çinicilik, ebru ve hat sanatı gibi sanat dallarını öğretmeye, tanıtmaya çalışıyoruz. Talep gelmesi halinde başka branşlarda da eğitim verebiliyoruz. Önümüzdeki günlerde merkezleri birbirleriyle yarıştıracağız. Yarışmaları kazananları uluslararası gençlik faaliyetleri içerisinde göstermeye çalışacağız." 

KYK MÜRACAATLARINDA YENİ UYGULAMA
 

Gençlik ve Spor Bakanlığı, üniversite öğretimleri için KYK yurtlarında konaklayan öğrencilerin belirlenmesinde ve burs/kredi başvurularında kullanılan puanlama sisteminde bu yıl yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu yıl hayata geçirdiği yeni uygulama ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (Yurtkur) barınma ve burs/kredi başvurusunda bulunan üniversite öğrencilerinin önceliklerini aralarında çeşitli bakanlıkların da olduğu 11 ayrı kurumda yaptığı taramaya göre belirliyor.

Bakanlığın ilk kez bu yıl uygulamaya başladığı sistem, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak öğrencilerin beyan ettiği bilgileri çok farklı kurumlardan doğruluyor. Bakanlık böylelikle, özellikle ailesinin maddi durumu, öğretimlerine devam eden kardeş sayısı, yurtlarda öncelik tanınan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alma gibi sıralamayı ve burs/kredi sonuçlarını doğrudan etkileyen bilgilerde mümkün olan en doğru sonuca ulaşıyor.

"Asgari ücret geliri olduğunu beyan edip adına motorlu taşıtlar vergisi çıkanlar var"
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yeni sistemin  suiistimalin önlenmesi ve mümkün olan en hakkaniyetli sonuca ulaşılması için oldukça faydalı olduğunu belirterek, "Öğrencilerimizin barınma ve burs/kredi başvuru sonuçlarında yararlandığımız bir puanlama sistemi var. Bu sistem, geçtiğimiz yıllarda genellikle öğrencilerin beyanları ile ilerliyordu. Bu yıl sistemi tamamen değiştirdik" dedi.

Yeni sistemin en önemli özelliğinin 'çok noktalı kontrol' olduğunun altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

 "Geçtiğimiz yıllarda uygulanan sistemin 2014 Türkiye'sinde uygulanmasını pek doğru bulmadık. Hemen her bilgiye elektronik ortamda kolaylıkla ulaşabildiğimiz bir dönemde, barınma, burs/kredi gibi öğrencilerimiz için çok önemli olan konuların da bu sistem üzerinden ilerlemesi gerektiğine karar verdik. Ailesinin asgari ücret geliri olduğunu beyan edip adına motorlu taşıtlar vergisi çıkan genç kardeşlerimiz var. Hayata geçirdiğimiz sistemde Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli çalışıyoruz. Ayrıca, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile de sürekli iletişim halindeyiz. Bu sistemle geçtiğimiz yılların ötesinde bir doğru yerleştirme sonuçlarına ulaştık. Bugün itibariyle yeni sistemin başarı oranı yüzde 90 düzeylerinde. İnşallah en kısa zamanda en üst seviyeye çıkacağız."

"Kardeşlerimiz, ellerindeki imkanların değerini iyi bilmeli"

Bakan Çağatay Kılıç ayrıca, yakın zaman içerisinde burs ve kredi başvurularının sonuçlarının da açıklanacağını belirterek, "Yıl sonuna kadar 390 bin öğrenciyi tek bir çatı altında birleştirecek Türkiye'nin en genç, en dinamik, en umutlu ailesiyiz. Bizler, genç kardeşlerimizin öğretim dönemlerinde rahat etmeleri adına üzerimize düşen her şeyi en iyi şekilde yapmakla mükellefiz. Bunun karşılığında gençlerimizden tek beklentimiz; ellerinde imkanların değerlerini iyi bilmeleri ve vatanlarına, devletlerine, milletlerine hayırlı işler yapabilmek adına canla, başla çalışmaları. 2023 hedeflerimizde en büyük sorumluluk genç kardeşlerimizin omuzlarında. Bu bilinçle hareket etmelerinin, bizleri daha müreffeh bir Türkiye'ye ulaştıracağına inancım tam."

KYK nedir?

KYK, Başbakanlık’a bağlı bir kurum olup “Kredi Yurtlar Kurumu” ismini temsil etmektedir. üniversite öğrencilerine burs, kredi veren hatta barınma imkanı tanıyan bir kurumdur.

KYK

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma