Papa Franciscus'un Türkiye seyahatine doğru

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Paçacı, Papa Franciscus’a güven mektubunu sundu

Papa Franciscus'un Türkiye seyahatine doğru
Papa Franciscus'un Türkiye seyahatine doğru
GİRİŞ 18.11.2014 10:30 GÜNCELLEME 18.11.2014 10:30

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Vatikan nezdinde göreve başlamasından ötürü Papa Franciscus’a güven mektubunu sunduktan sonra ruhani liderin kasım sonunda gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinin Vatikan’da önemsendiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığının yaz kararnamesiyle Vatikan Büyükelçiliği’ne atanan Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'a güven mektubunu sunduğu görüşmeye eşi Meryem Paçacı ve oğlu Mustafa Ziya Paçacı ile gitti.

Güven mektubu sunum töreninin iyi geçtiğini belirten Büyükelçi Paçacı, Papa’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iyi dilek ve selamlarını ileterek güven mektubunu sunduğunu kaydetti. Paçacı, ruhani lidere, hattat Ahmet Zeki Yavaş’ın, üzerinde bir Sufi sözü olan “Sevgi, soylu insanların özelliğidir” yazan tablo hediye ettiğini söyledi.

Büyükelçi Paçacı, Roma’da görev yapan Türk basın mensuplarıyla buluşarak güven mektubu sunum törenine ilişkin detayları, Papa’nın yaklaşan Türkiye seyahatini ve bu seyahatle gündeme gelebilecek bazı konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Büyükelçilerin mutat olduğu üzere devlet başkanlarına sunması gereken güven mektubunu Papa Franciscus’a takdim ettiğini dile getiren Büyükelçi Paçacı, “Bu ziyaretten duyduğumuz onuru ifade ettik. Aynı zamanda cumhurbaşkanımızın iyi dileklerini ve selamlarını ilettik. Ziyaret tabii çok olumlu geçti. Mutat olan bir ziyaret. Olumlu bir ziyaret oldu” dedi.

“İki taraf da ziyaretin öneminin farkında”

Papa’ya güven mektubunu sunmasının, Papa Franciscus’un ay sonunda Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesine denk gelmesiyle ayrı bir anlam kazandığını söyleyen Paçacı, “Bu ziyaretin, Vatikan tarafından çok önemli bir ziyaret olarak görüldüğünü görmüş olduk. İki taraf da bu görüşmeye, çok iyi biri şekilde hazırlanıyor. İki taraf da bu görüşmeye büyük önem atfediyor” diye konuştu.

Büyükelçi Mehmet Paçacı, “Dünyanın, özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu bu sıkıntılı dönemde bu ziyaretin gerçekleşmesi ve dünyaya olumlu mesajlar verilmesi, bu sıkıntıların giderilmesi, şiddetin durması, barışın bölgeye hakim olması konusunda önemli mesajların verilebileceği bir fırsat olarak öne çıkıyor bu ziyaret” dedi.

- “Ziyarete ilişkin güvenlik endişem yok”

Vatikan’da Papa Franciscus’un ziyaretine ilişkin dün yapılan basın brifinginde 2006’da bir önceki Papa 16. Benediktus için alınan yoğun güvenlik önlemlerinin hatırlatan bir gazetecinin, Papa Franciscus için bir güvenlik endişesi olup olmadığı sorusuna Büyükelçi Paçacı, “Hayır böyle bir endişem yok” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, Papa 16. Benediktus’un Eylül 2006’da Türkiye’ye gelmeden birkaç ay önce Almanya’nın Regensburg Üniversitesi’nde yaptığı ve İslam dininin akıl ve mantığı yeterince önemsemediğini buna örnek olarak da tarihte çeşitli milletlerin Müslümanlar tarafından zorla Müslümanlaştırılmasını Bizans İmparatoru II. Palaiologos’un sözlerine dayandırarak aktarmasından dolayı Türkiye’de güvenlik önlemlerinin o ziyarette en üst seviyede olduğunu hatırlatması üzerine Büyükelçi Paçacı, “Regensburg çok talihsiz bir konuşmaydı. Bazı akademisyenlerde şey vardır: ‘Benim için doğru bu. Ben her yerde bunu söylerim’. Bu şekilde yaptığı bir konuşma mıydı yoksa arka planında başka şeyler mi vardı bilmiyoruz. Yersiz oldu” şeklinde konuştu.

1915 olayları

Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretinde 1915 olaylarının gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna Paçacı, şu yanıtı verdi:

"Beklemiyoruz. Bahsederler mi bilmiyoruz? Biz şöyle düşünüyoruz: Papa, sürekli diyalogdan, barıştan bahsediyor bunu çok güçlü bir şekilde savunuyor. Türkiye’nin pozisyonu da esasında Ermeni tarafıyla bir diyaloğa girmek. Türkiye, konuşmaya başlamak istiyor. En azından Türkiye’nin bu tavrının destekleneceğini düşünüyoruz. Türkiye, Türk ve Ermeni tarafında diyalog olsun istiyor. Bu diaspora olabilir. Türkiye’nin bu tavrının, hem seküler hem de Vatikan gibi dini otoritelerce desteklenmesi bekleniyor.”

“Türkiye, herkes için sığınak olmuş vaziyette”

“Vatikan’ın Türkiye’den Ortadoğu'da Hristiyanların korunması yönünde özel bir beklentisi olabilir mi” şeklindeki soru üzerine Büyükelçi Mehmet Paçacı, “Özel bir beklentiden ziyade Türkiye herkese kucağını açmış vaziyette. Bunun da görüldüğünü düşünüyorum. Hristiyan, Katolik, Süryani, Keldani bunlar buraya geliyorlar. Son olarak Cumhurbaşkanımız Yezidileri kabul etti. Türkiye, herkes için sığınak olmuş vaziyette” dedi.

Katolik cemaatinin taşınmazlarının iadesi konusu

Papa’nın ziyaretinde gündeme gelebilecek konulardan biri olan Türkiye’deki Katolik cemaatinin taşınmazlarının iadesi ve bu hususa Türkiye’nin sıcak bakmamasının hatırlatılmasına üzerine Mehmet Paçacı, “Bu talep, Vatikan’ın kendi devlet yapılanmasından ileri gelen bir talep. Türkiye’nin de bu talebi karşılayamaması reddetmesi değil de karşılayamaması onun kendi devlet yapılanmasından kaynaklanan bir durum. O yüzden asimetrik bir durum söz konusu” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin, diğer cemaatlerin vakıflaşmasını sağladığına, onların kendi mülklerine sahip olduğuna dikkati çeken Paçacı, şöyle devam etti:

“Hatta, biraz önce söylediğim demokratikleşme, hakların, özgürlüklerin verilmesini de buna katmak gerekir. Türkiye, vakıf mallarının iadesini bir kerede yaptı. Hiç ikiletmeden yaptı. Milyarlarca dolarlık iade yaptı. Cemaati bile olmayan kiliselere iade etti. Başın üzerine konması gerekir böyle bir Türkiye. Aynı şeyi Balkanlar'da Müslüman cemaatler yapmaya çalışıyorlar, bin dereden su getiriyorlar. Bulgaristan’da ırkçılar gösteri yapıyor. Diğer taraftan Yunanistan, özgürlükler, AB ülkesi Atina’da Müslümanların ibadet edebileceği bir tane cami yok. Dolayısıyla Türkiye bütün bunları aşmış vaziyette. Daha da ileri götürmek istiyor.”

"Vakıf malları konusunda bir öneri, çözüm götürüldü mü" sorusu üzerine Büyükelçi Paçacı, “Bu, Türkiye’nin Vatikan’a özellikle yaptığı bir şey değil” diyerek Türkiye’nin, ciddi şekilde bunu sağlamak için devlet yapılanmasını Vatikan için değiştirmesi gerektiğini vurguladı.

Paçacı, diğer cemaat ve vakıflara iadelerin yapıldığını, gelecek yılki seçimlerden sonra anayasa konusunun yeniden gündeme gelebileceğini, belki o sırada bu konunun da tekrar gündeme gelebileceğin sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı