Malatya'da "Ulusal Kayısı Çalıştayı" başladı

Vali Kamçı: "Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının neredeyse tamamı, Malatyamızın bereketli topraklarında üretilen kayısıyla karşılanmaktadır"

Malatya'da "Ulusal Kayısı Çalıştayı" başladı
Malatya'da "Ulusal Kayısı Çalıştayı" başladı
GİRİŞ 18.11.2014 12:10 GÜNCELLEME 18.11.2014 12:10

Malatya'da düzenlenen "Ulusal Kayısı Çalıştayı" başladı.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, kentteki bir otelde düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, kayısı sektörünün durum analizini yapmak ve sektörün ileriye dönük stratejilerini belirlemek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin özellikle de Malatya'nın dünya kayısı piyasasında tartışılmaz bir yere sahip olduğunu belirten Kamçı, "Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının neredeyse tamamı, Malatyamızın bereketli topraklarında üretilen kayısıyla karşılanmaktadır. Ürün kalitesinin yüksekliği ve kuru madde oranının yüksek olması, Malatya kayısısının dünya piyasasında ağırlık kazanmasının başlıca nedenidir" diye konuştu.

Kamçı, üreticilerin ve ihracatçıların faaliyetlerini sürdürebilmeleri, tarımsal üretimin sürekliliğinin sağlanması ve ülke ekonomisinin kazanımlar elde edebilmesi amacıyla gereken tedbirlerin çalıştay ve benzeri organizasyonlarla alınabileceğini kaydetti.

Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Sığırcı'nın konuşması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Sığırcı da Malatya kayısısının Türkiye'nin en önemli ekonomik potansiyellerinden biri olduğunu söyledi.

Dünya genelinde ekonomik, sosyal ve kültürel alanda yaşanan gelişmeler ile küresel iklim değişikliği ve doğal kaynaklardaki azalmanın tarım sektörünü önemli ölçüde etkilediğini belirten Sığırcı, "Dünyada yaşanan gelişmelere rağmen Türkiye tarımı, son 10 yılın 9'unda büyüyerek tarımsal ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sıraya yükselmiştir" dedi.

Tarımın, yapısal değişim-dönüşüm çalışmaları ve etkin-kararlı politikalar sonucunda Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir sektör olduğunu vurgulayan Sığırcı, şunları söyledi:

"Türkiye tarımı, 77 milyona ulaşan nüfusun gıda ihtiyacını karşıladığı gibi 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir sektör konumuna gelmiştir. 2002 yılında 23,7 milyar dolar olan tarımsal milli gelir, 2013 yılında 61 milyar dolara çıkmıştır. Tarım ürünleri ihracatı 4 milyar dolardan 17,7 milyar dolara yükselmiştir. Bu gelişmelerin sonucunda tarımda kişi başına milli gelir bin 64 dolardan 3 bin 483 dolara yükselmiştir."

- Kayısı rekoltesinde büyük oranda düşüş

Sığırcı, Türkiye'de yaşanan zirai dondan Malatya kayısısının önemli oranda etkilendiğini hatırlatarak, 2013 yılında 780 bin tona ulaşan Türkiye kayısı üretiminin 2014 yılında 270 bin tona gerilediğini söyledi.

Çalıştayın açılış programına, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkci, Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey ile bazı kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.

Çalıştay, yarın sona erecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı