Ukrayna'ya yardım için uluslararası konferans planlanıyor

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'nın doğu bölgesinin kalkınmasına ilişkin gelecek yılın başında uluslararası donörler konferansı yapılmasının planlandığını bildirdi.

Ukrayna'ya yardım için uluslararası konferans planlanıyor
Ukrayna'ya yardım için uluslararası konferans planlanıyor
GİRİŞ 18.11.2014 16:29 GÜNCELLEME 18.11.2014 16:29

Rusya ziyareti öncesinde Ukrayna'ya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü.

Devlet Başkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Poroşenko ile görüşmesinde Steinmeier, Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında ateşkesi öngören ve eylülde imzalanan Minsk mutabakatının doğudaki barış sürecine ilişkin diyaloğun sürdürülmesinde esas alınması gerektiğini ifade etti.

Steinmeier, siyasi istikrarın yanı sıra Ukrayna'nın ekonomik istikrarının da önemine değinerek, gelecek yılın başında doğudaki Donetsk ve Lugansk'ı kapsayan ve çatışmalara sahne olan Donbas bölgesinin kalkınmasına ilişkin uluslararası donörler konferansı düzenlenmesinin planlandığını ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Ukrayna'nın Minsk mutabakatının tüm taraflarca yerine getirilmesinde ısrarlı olduklarını kaydetti. Poroşenko, bu çerçevede bölgede ateşkesin tam olarak sağlanması, sınırların kontrol edilmesi, rehinelerin serbest bırakılması, silahlı birliklerin geri çekilmesi ve ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Ukrayna yasalarına göre yerel seçimlerin düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi. Poroşenko, Minsk mutabakatını Rusya'nın ihlal ettiğini savundu.

Poroşenko, ayrıca Ukrayna'nın Avrupa'nın birlikteliği ve ülkesi ile dayanışmasına ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Poroşenko, ülkesinin egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemesinden, ayrıca Donbas'taki altyapının onarılması ve mülteciler için yapılan insani yardımlardan dolayı Almanya'ya teşekkür etti.

Ukrayna'nın doğusunda ordu birlikleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında aylarca süren çatışmalarda 4 bine yakın kişinin öldüğü, ülkenin bu bölgesindeki birçok yerleşim yeri ve altyapının ciddi hasar gördüğü belirtiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı