İstanbul, Erzincan ve Elazığ'a deprem uyarısı

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür'den, İstanbul, Erzincan ve Elazığ için uyarı

İstanbul, Erzincan ve Elazığ'a deprem uyarısı
İstanbul, Erzincan ve Elazığ'a deprem uyarısı
GİRİŞ 18.11.2014 18:32 GÜNCELLEME 18.11.2014 20:12
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Prof.Dr. Naci Görür, "Şu anda Marmara'da İstanbul bölgesinde, Erzincan'ın doğusunda Erzincan ile Karlıova arasında büyük bir deprem bekliyoruz. Elazığ'ı da tehdit eden fay uzun zamandır suskun, enerji biriktiriyor ve korkumuz da ondan. Burada da büyük depremler olabilir" dedi.

Fırat Üniversitesi Kongre Merkezi’nde bugün düzenlenen, 'Elazığ ve Yakın Çevresinin Depremselliği, Diri Faylar, Aletsel ve Tarihsel Dönem Depremleri' konulu panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür, İstanbul, Erzincan ve Elazığ'da büyük depremlerin olacağını söyledi.

"İSTANBUL'DA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUZ"

Türkiye’de Kuzey Anadolu Fayı’nın enerjisini boşalttığını ve şu an enerji dolu olan Doğu Anadolu Fay Hattı’nda İstanbul ve Erzincan’ın doğusunda büyük deprem beklediklerini açıklayan Prof.Dr. Görür, şöyle devam etti:

"Kuzey Anadolu Fayı üzerinde, 1939 yılından bugüne kadar 7’nin üzerinde 7 büyük deprem meydana geldi ve bu depremler sonucu da yaklaşık 100 bine yakın insanımız hayatından oldu. Kuzey Anadolu Fayı, büyük ölçüde enerjisini boşalttı. Sadece şu anda Marmara’da İstanbul bölgesinde büyük bir deprem bekliyoruz. Bir de Erzincan’ın doğusunda Erzincan ile Karlıova arasında büyük bir deprem bekliyoruz. Diğer yerlerde enerji boşaldı. Ama Doğu Anadolu yani Elazığ, Elazığ deyince kent merkezini algılamayın. Bütün köyüyle, kasabasıyla Elazığ’ı da tehdit eden fay uzun zamandır suskun enerji biriktiriyor ve korkumuz da ondan, burada da büyük depremler olabilir."

"BEKLENEN DEPREM ELAZIĞ’I HALLAÇ PAMUĞU GİBİ ATAR"

Elazığ’ın çevresinde aktif ve canlı faylar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük depremin Elazığ’ı hallaç pamuğu gibi atacağını ve Elazığ diye bir şehrin yerinde kalmayacağını iddia ederek, şöyle konuştu:

"Elazığ'ı tehdit eden faylardan biri; Doğu Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova’ya gidiyor. Elazığ’a uzaklığı yaklaşık 20-25 kilometre. Burada olacak ciddi bir deprem illa bunu bugün gibi algılamayın, ya da yarın gibi algılamayın. Belki 100 sene de olmayabilir. Belki 200 sene sonra olabilir fark etmez. Ama 200 sene sonra da Elazığlılar burada olacak değil mi? İşte burada olabilecek büyük bir deprem Elazığ’ı hallaç pamuğu gibi atar. Elazığ diye bir kent yerinde kalmaz. Zor ayakta durur. Eğer bu yapılaşmayla bu anlayışla sürdürürsek. Elazığ’ı tehdit edecek diğer bir fay; Malatya Fayı ve Ovacık Fayı. Ovacık Fayı 75-80 kilometre mesafededir. Nazımiye Fayı var, Elazığ’ı etkileyecek bir fay ve bir de Karakoçan Fayı var. Zaten burada da 6.1 büyüklüğünde bir deprem oldu, yakın bir geçmişte. Dolayısıyla Elazığ dikkat ederseniz aktif canlı faylarla çevrilmiş durumda."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 12
  • hüseyin 9 yıl önce Şikayet Et
    Zorunlu deprem sigortanızı yapın,Binalarınızı yeniden yıkıp yeni sağlam bina yapın demek istiyorlar. Bunu direkt diyemedikleri için anlaşmalı Akademisyenleri ile İki günde bir yıkıcı deprem olacak diyorlar. Aslında çocuk korkutur gibi yapıyorlar. Günlük deprem raporları ile halk'ı daha iyi şekilde deprem konusunda bilinçlendirebilirler. Tabiki herkes'in sağlam yapıda oturması bizim bir numaralı dileğimizdir. Ama buna uygun ne sağlam bina yapıyorsunuz,nede yeşil alan bırakıyorsunuz. Bir defa istanbul'un normal zamanda trafik sorun oluyor. Allah korusun felaket anında nasıl olacak ?Düşünmek bile istemiyorum. Caddeler ve sokaklar geniş olması şarttır,Yeşil alanlar ve toplumun tehlike anında toplanacakları alanlar yok edilmiş. Yapılan yeni binaların konumu düzgün yapılaşma standartlarına uygun değil.. Her Mahallenin en az 6 adet toplanma(Yeşil alan ve park olarak normalde hizmet vermesi lazımdır.) alanı olması lazımdır. Allah korusun çok acil deprem belirtisi çıktığında bu hizmetler önceden hazır olduğu zaman hiç kimse mağdur olmaz ve bu tür tehlikeler kayıp vermeden atlatılır. Haftada bir yıkıcı depremlerle Halk'ı korkutmakla;Tansiyon,Panik atak ,psikolojik bozukluklar ve şeker hastası çoğaltıp ilaç firmalarını aşırı zengin edersiniz.
    Cevapla
  • ilker 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah korusun depreme karşı hiç bir hazırlığımız yok. Depremi boşverin on dakika sağnak yağmur şehirleri ne hale getiriyor. Aklımızı başımıza almamaız gerekir. Profesörümüz çok haklı dinlemeliyiz ve önlemini almalıyız.
    Cevapla
  • Tarafsız 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence depremi önceden tahmin etmek mümkündür.Tabiki Rabbim daha iyisini bilir ama artık teknoloji cok ilerdi.İnsanlar sürekli farkli icatlar buluyor.Takip ettıgım bir kişi var.Bir cihaz geliştirmiş.Tahmin ediyor ve tahminleri tutuyor.Esiden insanlar hava durumununda gün gün tahmin edilebileceginide düşünmezdi ama suan hava raporlarını gün gün biliyoruz.Depremde o şekildir.İnanın birgün hava tahmini gibi deprem tahminleri yapılacagını düşünüyorum şahsım adına.
    Cevapla
  • sessiz 9 yıl önce Şikayet Et
    siz inanmamaya devam edin, herşeyi siz çok iyi bilirsiniz anca kalkın burda yorum yapın
    Cevapla
  • abdullah01 9 yıl önce Şikayet Et
    Hoca!!..Su an üc ilde deprem bekliyoruz diyecegin yerde, 1 -depreme karsi kendimizi nasil hazirlayabiliriz? 2 - ne gibi ön tedbirler almaliyiz?...tedbir almak bizden takdir ise yüce ALLAH`tan dir...milletin zaten morali bozuk birde sen cikip deprem bekliyoruz diye insanlarin agzini yüregine indirme.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Olympiakos! Muhtemel 11'ler
İzmir'de peş peşe yangınlar