Emekli maaşına zam var mı? Ne zaman emekli olurum?

SGK prim günlerinize göre ne zaman emekli olacağınızı merak mı ediyorsunuz. İşte erken emeklilik hesaplama ve ne zaman emekli olurum hesabı

Emekli maaşına zam var mı? Ne zaman emekli olurum?
Emekli maaşına zam var mı? Ne zaman emekli olurum?
GİRİŞ 19.11.2014 09:50 GÜNCELLEME 19.11.2014 09:50

Biz size bu yazımızda ne zaman emekli olurum sorunuza cevap vermeye çalışacağız. Ne zaman emekli olurum sorunuza kesin bir yanıt veremesek de SGK'nın uygulama koyduğu ne zaman emekli olurum hesaplamasını nasıl yapacağınızı size detaylı bir şekilde anlatacağız.

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK VE SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ! 

"Ne Zaman Emekli Olabilirim” uygulaması ile bağlı olduğunuz kuruma göre emekli olabileceğiniz zamanı öğrenebilirsiniz. SGK kapsamı altında yerini alan BAĞ-KUR , Emekli Sandığı ve SSK için ayrı ayrı üç şekilde sunulan ve üçünün de kullanımı hemen hemen aynı ve çok kolay olan  bu uygulamayı internet üzerinden kola ve hızlı bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Bu uygulama sayesinde artık emekli olabileceğiniz tarihi öğrenmek için resmi kurum kapılarında uzun ve yorucu sıralar beklemek zorunda değilsiniz. Şimdi sizlere bu uygulama hakkında detaylı bilgiler vererek nasıl kullanacağınızı açıklayalım.

“Ne Zaman Emekli Olabilirim ?” Uygulaması

SGK kapsamında hizmet vermekte olan çalışanlar için oluşturulmuş bu uygulama SGK kapsamında değerlendirilen vatandaşların ne zaman emekli olabilecekleri tarihe dair bilgi edinmeleri amacı ile hizmetlerine sunulmuştur. Çünkü her çalışan emeklilik hayali kurar ve bu hayale ulaşmaları için ne kadar zaman kaldığını tahmin etmek, öğrenmek ister. SGK tarafından hizmete sunulan bu uygulama sayesinde artık çalışanlar emekli olacağı tarihe yakın bir tarihi öğrenebilecekler. Bu uygulama sadece bilgi edinme ve vatandaşların akıllarında sürekli yer edinmiş olan “Ne Zaman Emekli Olabilirim” sorusuna tatmin edici bir cevap sunma niteliğindedir. Peki SGK ‘nın bizlere sunmuş olduğu bu uygulamayı nasıl kullanacağız derseniz sizler için yazımızın sonunda vermiş olduğum uz bağlantı adresine tıklayıp karşınıza gelecek olan yeni sayfada,  yine sizler için adım adım anlatmış olduğumuz seçenekleri doğru bir şekilde uygulayarak istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Şimdi bu uygulamanın nasıl kullanıldığını detaylı bir şekilde anlatalım. İlk olarak  “Ne Zaman Emekli Olabilirim” uygulamasında sizlerden bilgilerin istenildiğini zaten fark edeceksiniz. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekiyor. İlk olarak cinsiyetinizi, doğum tarihinizi ve sigortalı olarak hizmete başlamış olduğunuz tarihi doğru bir şekilde giriniz. Daha sonra  eğer mevcut ise özel durum bilgilerinizi giriniz. Gerekli tüm bilgileri girdikten sonra “Sorgula” seçeneğine tıklayınız. Gerçeğe yakın sonuçlar almak için sizden istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeye özen gösteriniz.

4A (SSK) Ne Zaman Emekli Olurum Uygulaması Nasıl Kullanılır?

SSK yani 4A kapsamında ne zaman emekli olacağınızı merak ediyor ve bu uygulamayı kullanmak istiyor olabilirsiniz. Bu konuda bilmeniz gereken birkaç önemli nokta mevcut şimdi sizi bu konuda aydınlatalım. SSK “Ne Zaman Emekli  Olurum?” uygulaması ile yapacağınız emeklilik hesaplamalarında üç tarihe göre hesaplama yapılıyor. Bu hesaplamalarda baz alınan  tarihler ise ilk sigortalı olarak işe başlamış olan tarihinize göre 08.09.1999 tarihi öncesi, 08.09.1999 ile 01.05.2008 tarihi sonrası olarak hesaplanıyor. 

4B (BAĞ-KUR) “Ne Zaman Emekli Olurum ?”Uygulaması Nasıl Kullanılır ?

“Ne Zaman Emekli Olurum ?” uygulamasında bulunan sizden istenilen bazı bilgilerinizi fark edeceksiniz. Emeklilik zamanınızı gerçeğe en yakın tarih olacak şekilde hesaplamak istiyorsanız lütfen bu bilgileri doğru girmeye özen gösteriniz. Bu uygulamada ilk olarak emeklilik türünüz mevcut ise özel durumlarınızı ve isteğinize göre yurt dışı seçeneğini doldurunuz ve bilgilerinizi kontrol edip “Gönder” seçeneğine tıklayınız.
4C (Emekli Sandığı)“Ne Zaman Emekli Olurum ?” Uygulaması Nasıl Kullanılır ?
“Ne Zaman Emekli Olurum” uygulamasında görmüş olduğunuz bilgileri girmeniz gerekiyor. İlk olarak sigortalı olarak hizmete başlangıç ve bitiş tarihlerinizi ilgili alana doğru bir şekilde giriniz. Daha sonra doğum tarihinizi ve cinsiyetiniz gibi bilgilerinizi de doğru bir şekilde giriniz. Maluliyet ve erken yaşlanma gibi durumlarınız da mevcut ise bu bilgilerinizi de doğru bir şekilde giriniz. Son olarak mevcut bilgiler kısmında yer alan bilgileri de girip “Gönder” e basınız.

08.09.1999 Tarihinden Önce  “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması SSK Hesaplama Prensibi

Bu tarihlerde “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının hesaplama prensibi “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının yasalar gereği hesaplama şekli bazı şartlara bağlıdır. Bu tarihler “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması hesaplamaları nasıl yapılır, açıklayalım.

İlk olarak “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulanmasında da, normal hesaplanmasında da ilk olarak yaş ve prim gün sayısına bakılır. Bu tarihlerde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), yaş haddi ile erken emeklilikten 3600 gün ile normal emeklilikten ise 4500 gün ile emekli olunur. Ayrıca, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması ve asıl hesaplamada kadınlar için 40-56 yaş arasında, erkekler için de 44-58 yaş aralığında emekli olunabilmektedir. “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sorusu için linkteki yazıyı okumanız tavsiye edilir.
08.09.1999-01.05.2008 Tarihleri Arasında “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması SSK Hesaplama Prensibi

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için erken emeklilik fırsatı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı ile “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması ile de hesaplamalarda beklenebilir. Ayrıca, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında yaş haddinden, erken emeklilik için 4500 gün, normal emeklilik içinse 7000 gün ile emekli olunabilmektedir.
01.05.2008 Tarihinden Sonra “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması SSK Hesaplama Prensibi Kadınlarda yine 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranmakta olan “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması ile emeklilik hesaplaması, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) bu yaş şartlarını yerine getirdiklerinde 5400 gün ile yaş haddinden erken emeklilik ile, 7200 gün ile de normal emeklilik ile emekli olabileceklerdir.

4B “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” 

BAĞ-KUR kapsamında değerlendirilen kişilerin “Ne Zaman Emekli Olurum?” sorularına çare olup, cevap veren bir uygulamadır. Uygulamayı nasıl kullanacağınızı açıklayalım.

BAĞ-KUR “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması Nasıl Çalışır?

BAĞ-KUR “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması 2008 yılından sonra SGK nın tek bir çatı altında toplanması ile birlikte tüm kurumlarca, emeklilik yaşından erken emeklilik şartlarına kadar aynı olan bir uygulamadır. “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması ile 4A’ dan 4B’ ye, 4B’ den 4C’ ye kadar tüm kurumlarca uygulanmaktadır. 
01.10.1999 tarihi itibari ile hem “Ne Zaman Emekli Olurum?”  uygulaması hem de gerçek hesaplamalarla, 9000 gün ve 23 yıllık süre ile emekli olunabiliyordu. “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sorusuyla birlikte cevaplayabileceğiniz, “Ne Zaman Emekli Olurum?”  uygulamasını kullanarak öğrenebilirsiniz. 2008 yılından sonra ise “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının cevabı yaş şartına bağlı belirlenmeye başlandı. 2048 yılında ise “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının cevabı herkes için 65 yaşında emekli olacaksınız halini aldı. 9000 şartını yerine getirmeyenler ise 5400 gün ve 55 yaş ile erken emeklilikten faydalanabilirler.

4B “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması

“Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında bulunan emeklilik türü, cinsiyet bilgilerinizi seçiniz. “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sorunuzun cevaplanması için ise “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında, özel durumlarınız varsa ikinci kısmı da doldurunuz. Yurt dışından emeklilik için ise son kısımdaki seçeneği seçip, “Gönder” butonuna tıklayınız.

4C “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” 

“Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının 4C ayağında da durum öncekilerden farksız değil. Akıllarında “Ne zaman emekli olabilirim?” sorusu ile gezen vatandaşlarımız “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasını kullanabilirler.

Emekli Sandığı “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması Nasıl Çalışır?

Emekli Sandığı “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması da belirlenen kurallara göre belirlenir. Diğer “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamalarından farklı olarak daha ayrıntılı hesaplamalar içerdiğinden direk, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının anlatımına geçelim.

4C “Ne Zaman Emekli Olurum?”  Uygulaması

“Ne zaman emekli olurum?” hizmete başlama ve bitiş tarihlerini sisteme ekleme durumunuz ile doğum tarihi, cinsiyet gibi bilgilerinizi sisteme girmelisiniz. Daha ayrıntılı bir bilgiye ulaşmak istiyorsanız yukarıda anlatılan linkleri kullanabilirsiniz.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) İçin Erken Emeklilik Koşulları Nelerdir ?
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), erken emeklilik elde edebilmek için bazı koşulları sağlıyor olmak gerekir. Emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) erken emeklilik koşulları hem kadınlar için hem de erkekler için bazı değişiklikler göstermektedir. Emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) kadınlar erkeklere göre daha az sigortalılık süresi, yaş ve prim gün sayısını doldurmaları gerekmektedir. Emeklilikte erkekler için gerekli olan emeklilik şartları; en az 15 yıl olan sigorta süresini tamamlamış olmak, 3600 gün prim ödemiş olmak ve 55 yaş şartını taşıyor olmak gibi koşullardır. Kadınlar için gerekli olan emeklilik şartları ise şu şekildedir; en az 15 yıl olan sigortalılık süresini tamamlamak, 3600 gün prim ödemiş olmak ve 50 yaş şartını yerine getirmiş olmak gibi koşullardır. Bu koşulları yerine getiren kişiler emekli olma hakkını elde etmiş olmaktadırlar. Emekli olma hakkını elde edipte yaş şartını yerine getirmeyen yani emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) erken emeklilik hakkını kullanarak emekli olabilirler.

Erken emeklilikte prim gün sayısını doldurmamış olup da yaşı tutan kişiler de erken emeklilikte, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sınıfına dahil olmazlar. Bu kişiler, doğum borçlanması, askerlik borçlanması gibi borçlanma yaparak emeklilik için gerekli olan prim gün sayılarını doldurma şansına sahiptirler.

Doğum Borçlanması Ya da Askerlik Borçlanması İle Nasıl Erken Emekli Olunur ?
Doğum borçlanması ya da askerlik borçlanması ile erken emeklilik yapılabilmektedir. Bu şekilde pek çok vatandaş erken emeklilik hakkından yararlanmaktadır. Doğum borçlanması yaparak erken emeklilik hakkından yaralanmak isteyen SSK’ lı kadınlara büyük ölçüde kolaylık sağlanmıştır. Çalışan ve doğum yapmış olan SSK’lı yani 4A’ ya bağlı kadınlara, erken emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için 2 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabilme hakkı verilmiştir. Doğum borçlanması yaptığı bu çocukların her biri için 2 yıl borçlanma yapma hakkı ile primlerini 1440 güne kadar arttırma imkânı verilmektedir. 

Doğum borçlanması ile erken emeklilik için bayanların yerine getirmesi gereken üç koşul bulunmaktadır. Doğum borçlanması yaparak erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen bayanlar için gerekli olan bu şartlardan birincisi sigortalı olma sürenizin doğum yapmadan önce olması gerekmektedir. Yani doğum yapmadan önce SSK’ ya girişinin bulunmadığı kadınlar doğum borçlanması ve erken emeklilik hakkından yararlanamamaktadırlar. Erken emeklilik için gerekli olan bir diğer şart ise borçlanma yapacak olduğu çocuğun doğum borçlanmasının yapılma süresinde yaşıyor olması gerekmektedir. Erken emeklilikte doğum borçlanmasının son şartı ise kadın sigortalı üzerine herhangi bir borçlanma yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca, borçlanma yapılacak çocuk, bir talihsizlik üzerine vefat ederse, yaşadığı süre boyunca borçlanma yaparak erken emeklilikten faydalanabilmektedirler. Erken emeklilikte doğum borçlanması yapacak kadınların toplam iki çocuktan olmak üzere, dört yıl süre ile erken emeklilikten faydalanabilme hakkını elde etmiş olurlar. Bu sistem ile çalışan SSK’ lı kadınlara erken emeklilik konusunda önemli bir adım atılmış olundu. Aynı zamansa erken emeklilik sisteminde SSK’lı olarak çalışan kadınlara erken emeklilik şansı verilirken BAĞ-KUR’ lu olan kadınlara erken emeklilik gibi bir hak verilmemektedir. 
Askerlik borçlanması şartları da doğum borçlanması durumuyla benzer özellikler göstermektedir. Askerlik borçlanmasında da prim sayısı arttırarak erken emeklilik hakkı sağlanmaktadır. Emeklilik için sadece prim gün sayısı etki edebilecektir. Askerlik borçlanması yapacak olan erkeklerde, askerden önce sigortalı olması gibi bir şart aranmamaktadır. Askerlik borçlanması yapacak olan erkeklere, askerlik yaptıkları sürenin istedikleri kadarını borçlanabilme hakkı verilmektedir. Örneğin 1 yıllık askerlik süresini borçlanan erkek ilk olarak işe giriş tarihini 1 yıl geriye aldırabilecektir. Böylece askerlik borçlanması yapan erkekler 1 yıl erken erken emeklilik şansına sahip olacaklardır.

SSK Ne Zaman Emekli Olabilirim  

SSK’ ya bağlı olan kişiler yani 4A sigortalıları ne zaman emekli olabilirim uygulamasını kullanabilmek için ilk olarak SGK’ nın resmi sitesine giriş yapmaları gerekmektedir. Bu sayfada önce cinsiyetinizi, malüliyet durumunuz varsa bunu belirtiniz. Daha sonra doğum tarihinizi, erken yaşlanma durumunuzu, hizmete başlama tarihinizi giriniz. Ardından SSK prim ödeme gün sayınızı, diğer sandıklara ait gün sayınızı, askerlik/sanatçı gün sayınızı, fiili gün sayınızı, yurt dışı gün sayınızı ve 3600 günü doldurma tarihinizi giriniz. Gönder butonuna tıklayarak SSK ne zaman emekli olabilirim sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

BAĞ-KUR Ne Zaman Emekli Olabilirim

BAĞ-KUR’ a bağlı olanlar yani 4B sigortalıları ne zaman emekli olabilirim uygulaması için yazımızda verdiğimiz linki kullanabilirler. Açılan sayfada ilk olarak emeklilik türünüzü, cinsiyetinizi ve doğum tarihinizi giriniz. Daha sonra malüliyet durumunuzu varsa malüliyet derecesini, erken yaşlanma durumunuzu belirtiniz. Son olarak da yurtdışı borçlanması varsa bu seçeneği işaretleyerek Tamam butonuna tıklayınız. Bu şekilde BAĞ-KUR ne zaman emekli olabilirim sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

Emekli sandığı Ne Zaman Emekli Olabilirim

Emekli Sandığı ne zaman emekli olabilirim uygulaması için yazımızda vermiş olduğumuz bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bu bağlantıya tıkladığınızda açılacak olan sayfada ilk önce doğum tarihinizi ve cinsiyetinizi giriniz. Daha sonra Emekli Sandığı’ na ait hizmetlerinizin başlangıç tarihini ve bitiş tarihini yazınız. Görevden ayrıldıysanız ve tekrar göreve başladıysanız her biri için ayrı ayrı başlangıç ve bitiş tarihinizi “Ekle” butonunu kullanarak belirtiniz. Ardından 4A (Devredilen SSK) ve 4B (Devredilen BAĞ-KUR) gibi hizmetleriniz var ise bunları da belirtiniz.

Ne zaman emekli olabilirim uygulaması ile emeklilik hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu uygulamada yer alan bilgilerin resmiyet taşımamasıdır. Ne zaman emekli olabilirim uygulamasındaki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır.

AK Partili isimden çok ilginç emekli zammı önerisi

AK Partili vekilden hükümete çok ilginç öneri: Memleketinde yaşamayı kabul eden emekliye ekstra zam yapılsın!

Ömer Süt’ün haberi

İstanbul’un her geçen gün artan nüfusuna karşın Türkiye’de de 13 şehrimizin de nüfusu sürekli azalıyor. Sivas, Kırıkkale, Kars, Kütahya, Zonguldak, Yozgat, Tokat, Erzurum, Çorum, Isparta, Ardahan, Amasya ve Bayburt, TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre şehirlerimiz göç veriyor. 

Peki, bu şehirlerin göç vermesini önlemek için neler yapmak gerekir? Hangi önlemler alınarak Anadolu’dan İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Ankara’ya göçü önleyebiliriz? Hükümet bununla ilgili olarak hangi adımları atabilir? 

AK PARTİLİ VEKİLDEN HÜKÜMETE ÇAĞRI

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, kendi memleketinde de göç sorunu olduğunu dile getirdi ve bu sorunun ele alınması, çözümlenmesine dair bir hükümet programının açıklanması gerektiğine vurgu yaptı. 

BÜYÜKŞEHİR 'FON TRANSFERİ' YAPSIN

İstanbul eğer Sivas, Kırıkkale, Kars, Kütahya, Zonguldak, Yozgat, Tokat, Erzurum, Çorum, Isparta, Ardahan, Amasya ve Bayburt’tan göç alıyorsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu şehir belediyelerine fon transferi yapması gerektiğini savunan AK Partili Kinay bu konudaki önerilerini kamuoyuyla paylaştı. 

EMEKLİ MEMLEKETİNE DÖNSÜN EKSTRA ZAMMI KAPSIN

Kinay’ın önerileri arasında en çok dikkat çeken öneri ise, göç alan şehirlerde yaşayan emeklilere, memleketlerine dönmeleri için emekli maaş zammı olarak destek verilmesi önerisiydi. 

İşte Kinay'ın konuyla ilgili olarak verdiği önerilerden birkaçı:

-İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana ve Ankara gibi göç alan şehirlerde emlak vergi oranları diğer şehirlere göre yüksek tutulmalı.

-Belediyelerin büyükşehirlerde yaptığı sosyal yardımlar, göç veren şehirlere göre az olmalı ve bu yardımlar göç veren yerlerde dağıtılmalı.

-Göç veren 13 şehrimizde KOSGEB kredileri artırılmalı.

-Bu şehirdeki girişimciler desteklenmeli.

-Türkiye’deki dizi film sektöründeki tüketim göz önünde bulundurularak, Anadolu’daki şehirlerin sosyo-ekonomik durumunu, kültürel özelliklerini yansıtan dizi filmlerin bu şehirlerde çekilmesi teşvik edilmeli.

-Daha çok İstanbul’a yoğunlaşan Emlak Konut GYO Anadolu’ya da projeler üretmeli.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a bu konuyla ilgili olarak çok iş düştüğünü dile getiren Kinay, hükümetin bu konu üzerine yoğunlaşarak bir yol haritasının ortaya çıkarması gerektiğini söyledi.  

omer.sut@haber7.com

Haber7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kiralarda tavan zam uygulaması, Temmuz'da sona erecek! Zam oranı kalkarsa ne olur?
Tarih verip yalvardılar: Türkler geliyor, acil bizi tanıyın...