BİK Genel Müdürü Atalay:

"Bazı özel durumlar hariç bakanlıklar tanıtımını yaptığı kamu spotlarında yayınlayan kuruluşlara ücret ödesin. Kamunun bu konuda parası var. Televizyonlara bunları yüklemeyelim"

BİK Genel Müdürü Atalay:
BİK Genel Müdürü Atalay:
GİRİŞ 19.11.2014 18:12 GÜNCELLEME 19.11.2014 18:12

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Bazı özel durumlar hariç bakanlıklar tanıtımını yaptığı kamu spotlarında yayınlayan kuruluşlara ücret ödesin. Kamunun bu konuda parası var. Televizyonlara bunları yüklemeyelim" dedi.

Karabük'te gazetecilerle bir araya gelen Atalay, Türkiye'yi dolaşarak yerel basın mensuplarının sorunlarını dinlediklerini söyledi.

Karabük basınının güçlü olduğunu, kentin kalkınmasına ve tanınmasına önemli katkı sağladığını belirten Atalay, Kardemir Karabükspor'un başarılarını yakından takip ettiklerini, tanıtım adına önemli bir marka olduğunu, yerel basının takımın başarısına katkı sağladığını ifade etti.

Karabük'ün özellikle üniversiteyle büyüdüğünü ve adından söz ettirdiğini aktaran Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in spordan sorumlu bakan olduğu dönemde kendisinin de spordan sorumlu genel müdür olduğunu, bu nedenle kente çok sık geldiğini belirtti.

Yerel basının güçlü olduğu illerin gazetelerini göstererek onların başarılı çalışmalarından bahseden Atalay, "Yerel basının sorunlarıyla yakından ilgileniyoruz. Onların gelişmesi ve büyüyerek illerine katkı sağlaması için çalışmalar yapıyoruz" sözlerine yer verdi.

İlan alan yerel gazetelerin en çok mağdur olduğu konunun ilanın sadece ihalenin yapıldığı yerde yapıldığı, işin yapıldığı yerde yayınlanmadığından bahseden Atalay, "Bu konuda çalışmalar yaptık. Kamu İhale Kurumu'nun tebliğinde bir değişiklik yapılması gerekti. Tebliğde değişiklik yaparak hangi alanda olursa olsun yapılacak bütün ihalelerde ihalenin ve işin yapılacağı yerlerde ayrı ayrı gazetelere ilan verilme maddesini getirince kalıcı bir ferahlık sağladık ve ekstra gelir imkanı doğdu. Bu önemli bir adımdı" şeklinde konuştu.

"Televizyonlara bunları yüklemeyelim"

Kamu spotlarının da televizyonlarda ücretli yayınlanması konusunda çalıştıklarını aktaran Atalay, konuşmasına şöyle devam etti.

"Bazı özel durumlar hariç bakanlıklar tanıtımını yaptığı kamu spotlarında yayınlayan kuruluşlara ücret ödesin. Kamunun bu konuda parası var. Televizyonlara bunları yüklemeyelim. Bu konuda iyi gelişmeler olacak. Bazı il özel idareleri ve belediyeler ilan verirken bölme ya da ihale sınırının altına bırakarak doğrudan teminle ilana gidiyor. Gazetelerin burada da kaybı var. Size söz veriyorum bire bir bunu takip edeceğiz."

Gazetecilerin özgürce haber yapmalarını istediklerini, şantaj, yalan, iftira, hakaret gibi basın ahlak kuralarına uymayan haberlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Atalay, "Etkin yayın yapan gazetelere ihtiyacımız var. Tüketiciye ulaşacak. Kamunun bayide satılmayan, abonesi olmayan sadece çıkıyor görünen naylon gazetelere ilan verdirmeyin dediğini biliyorsunuz. 5 yılda çok yol aldık. Bunlar artık konuşulmuyor" ifadelerine yer verdi.

Yerel gazetelerin sadece kamu ilanlarıyla değil, reklam pastasına da ortak olmalarını isteyen Atalay, bunun rekabet gücünü arttıracağını, kalitenin geleceğini söyledi.

İnternet medyasına yönelik düzenleme

Atalay, internet medyasına da yeni destekler verileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu anlamda ciddi gelişmeler var. Şu anda mecliste bir kanun tasarısı var. İnşallah internet medyası da kamu reklamlarından pay alacak. İnternet medyasında çalışan gazetecilerin de sarı basın kartı olacak, gazeteci sayılacak ancak onlar da evden tek başına habercilik yapamayacak. Sigortalı çalışanları olacak, gereken şartları yerine getirecek. Künyesindekiler birinci derecede yakını olamayacak, tıklanma sayısına bakılacak ve daha bir çok kriter gözden geçirilecek."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas resti çekti! Gazze şartlarında taviz yok
Barış Alper Yılmaz şov yaptı! Galatasaray liderliğini sürdürdü