CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, "Türkiye'de bir çocuk politikasına ihtiyaç var. Bunu da yapabilecek olan insana değer veren, emeğe değer veren sosyal bir anlayış" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş:
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş:
GİRİŞ 19.11.2014 21:40 GÜNCELLEME 19.11.2014 21:40

CHP Kültür ve Sanat Platformu tarafından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde Türkiye'de Çocuk İşçiliği Paneli düzenlendi. Panele, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve Hak-İş'in "Emek" konulu kısa film yarışmasında "Fıtrat" adlı kısa filmiyle birinciliğe layık görülen yönetmen Suat Eroğlu konuşmacı olarak katıldı.

"Fıtrat" adlı kısa filmin izlenmesiyle başlayan panelin ilk konuşmasını yapan Karakaş, uluslararası sözleşmelerde 0-18 yaş arasındaki herkesin çocuk olarak nitelendirildiğini belirterek, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun çocuk olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ülkelerin başında geldiğini ifade eden Karakaş, söz konusu genç nüfusun avantaja dönüştürülebilmesinin iyi bir eğitimle mümkün olacağını kaydetti.

ILO sözleşmeleriyle sınırlandırılan çocuk işçiliğin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu vurgulayan Karakaş, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin birçok yerinde çocuklarımız kaliteli ve eşit eğitim alamıyor. Çocuklara karşı maalesef şiddet var, istismar var. Bunların yanında bir de sokak çocukları sorunumuz var. Aslında resmi olarak 900 bin çocuğumuz çalışıyor görülüyor ama bize göre bu sayı aslında daha da fazla. Bu da gösteriyor ki Türkiye'de bir çocuk politikasına ihtiyaç var. Bunu da yapabilecek olan insana değer veren, emeğe değer veren sosyal bir anlayış. Bu da Cumhuriyet Halk Partisi ile mümkün. Çünkü diğerleri buna önem vermiyor."

Karakaş, çocukların eşit şartlarda yetişmediğini ve eşit imkanlardan faydalanmadığını dile getirerek 2015'te yapılacak genel seçimler için hazırlayacakları seçim bildirisinde çocuk ve emekçi haklarına geniş bir şekilde yer vereceklerini bildirdi.

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de Fıtrat filminde Türkiye'nin çalışma hayatı gerçeklerinin konu edildiğini, yoksuluğun ve açlığın fıtrat olmadığını, bu olguların önlenebileceğini bildiklerini söyledi.

Çocukların sadece oyun oynayarak büyüyebildiği bir dünyanın mümkün olduğunu bildiklerini ifade eden Taşdelen, çocuk işçiliğin temel kaynağının sermayenin dizginlenememesi, işsizlik ve çaresizlik olduğunu belirtti.

Paneli, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Dereli ve çok sayıda kişi takip etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi