Azerbaycan'ın Ermenistan helikopterini düşürmesi

Kızılhaç, mayınlı bölgedeki enkaza ulaşmak için devrede

Azerbaycan'ın Ermenistan helikopterini düşürmesi
Azerbaycan'ın Ermenistan helikopterini düşürmesi
GİRİŞ 20.11.2014 12:09 GÜNCELLEME 20.11.2014 12:09

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin geçen hafta vurduğu ve iki ülke mevzileri arasındaki mayınlı bölgeye düşen helikopterin enkazına ve pilotlara ulaşmak üzere görüşmeler yürütüyor.

Kızılhaç Bakü Ofisi Halkla İlişkiler Sorumlusu İlahe Hüseynova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kızılhaç, pilotların cesetlerinin Ermeni yetkililere verilmesi için tüm ilgili kurumlarla görüşmelerini sürdürüyor" dedi.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında vurularak düşürülen Mi-24 tipi savaş helikopterinin enkazı, iki ülkenin mevzilerinin arasındaki mayınlı arazide bulunuyor ve taraflar enkaz alanına yaklaşamıyor.

Konuya ilişkin bildiri yayımlayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanları, enkazın bulunduğu bölgede ateşkes ihlalinin yapılmaması ve bölgenin mayınlardan temizlenme sürecinin başlatılması için taraflara çağrıda bulundu.

Bildiride, enkazın "temas hattında, tarafsız mayınlı bölgede" bulunduğu belirtilirken, Azerbaycan tarafından "tarafsız bölge" ifadesine tepki geldi.

Meclis Başkan Vekili Ziyafet Askerov, mecliste yaptığı konuşmada, bildirinin "provokatif, anlamsız ve mantıksız" olduğunu söyledi. Askerov, "tarafsız bölge" olarak anılan alanın Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan toprakları olduğunu, bu durumun da tüm dünya tarafından kabul edildiğini vurguladı.

Ermenistan ordusuna ait içinde üç pilot bulunan Mi-24 tipi helikopter, 12 Kasım'da saldırı girişiminde bulunduğu için cephe hattında Azerbaycan askerlerince düşürülmüştü. Helikopteri vuran askeri ödüllendiren Savunma Bakanlığı, Azerbaycan hava sahasının Ermeni uçak ve helikopterlerine kapalı olduğunu ve benzer hallerin tekrarlanması durumunda ihlal yapan hedeflerin imha edileceğini bildirmişti.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ermenistan ordusuna ait helikopterin cephe hattında provokasyon girişiminde bulunduğunu bildirmiş ve bu provokasyonun Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından başarıyla engellendiğini söylemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı