Kuzey Kore'yi UCM'ye sevk talebi

Kuzey Kore, yeni nükleer denemeler yapmaktan kaçınmayacaklarını bildirdi

Kuzey Kore'yi UCM'ye sevk talebi
Kuzey Kore'yi UCM'ye sevk talebi
GİRİŞ 20.11.2014 13:03 GÜNCELLEME 20.11.2014 13:03

Kuzey Kore, BM Genel Kurulu insan haklarından sorumlu 3. Komitesi'nin, BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK), Kuzey Kore'de insanlığa karşı işlenen suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanmasını temin etmesi talebini eleştirdi.

Pyongyang'ın devlet televizyonu KCNA'nın bildirdiğine göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Su-yong, BM kararını, ABD'nin askeri müdahale için mazereti olarak niteleyerek "Bu kararın, ABD'nin öncülüğünde zorla geçirilmesini reddediyoruz" şeklinde konuştu.

Kararın uydurma ifadelere dayandığını söyleyen Su-yong, bu kararın kabul edilmesinin siyasi bir provokasyon olduğunu belirtti.

Su-yong ayrıca, saldırgan politikalar nedeniyle yeni nükleer denemeler yapmaktan kaçınmayacaklarını ve askeri caydırıcılıklarını sınırsızca güçlendireceklerini kaydetti.

Güney'den Kuzey'in tehdidine cevap-

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-seok, gazetecilere yaptığı açıklamada, ordunun herhangi bir saldırıya karşı hazır olduğunu ve provokasyon ve tehditlere göz yummayacaklarını söyledi.

Sözcü, "Kuzey'in nükleer denemeleri veya balistik füze fırlatması sadece bölgedeki değil, tüm dünyadaki barışı tehdit eder ve engellenmelidir" açıklamasını yaptı.

Roma Statüsü'ne taraf olmayan ülkelerin UCM'de yargılanabilmesi için BMGK'nin konuyu UCM'ye sevk etmesi gerekiyor. Ancak Güvenlik Kurulu'nda karara ret oyu veren Rusya ve Çin'in bulunduğu BMGK'nin, Kuzey Kore'nin UCM'de yargılanmasına izin vermeyeceği düşünülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'deki zulüm Batı'yı İslam'a yönlendirdi: Avrupa'da on binlerce kişi Müslüman oldu!
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı