Bedelli askerlik son dakika haberleri gelişmeleri

Binlerce insan Bedelli Askerliği bekliyor. Bedelli askerlik 27 Kasım'da görüşülecek. İşte tüm ayrıntılar detaylar bu sayfada

Bedelli askerlik son dakika haberleri gelişmeleri
Bedelli askerlik son dakika haberleri gelişmeleri
GİRİŞ 22.11.2014 09:41 GÜNCELLEME 22.11.2014 09:41

1 milyon kişiyi ilgilendiren bedelli askerlikte kritik gün 27 Kasım… Genelkurmay'ın 27 Kasım’daki YAŞ'ta görüşünü açıklayacağı iddia edildi.

Ağustos ayında 62'inci Hükümet’i kuran Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk kez YAŞ’a başkanlık edecek. Alınan kararlar da ilk kez onay için ‘Başkomutan’ sıfatıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

Toplantıda görüşülmesi beklenen kritik konulardan birinin de bedelli askerlik konusu olduğu öğrenildi. 

Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında personel durumu gözden geçirilecek. İddialara göre ayrıca Genelkurmay Başkanlığı, 1 milyon kişiyi ilgilendiren bedelli askerlikle ilgili görüşünü açıklayacak. Uygulamayla ilgili son kararı ise Başbakan Davutoğlu verecek.

SURİYE VE IRAK'TAKİ DURUM

Toplantıda ayrıca, Suriye ve Irak’taki muhtemel süreçlerin değerlendirilmesi; ‘güvenli bölge’ ve ‘uçuşa yasak bölge’ oluşturulması durumunda izlenecek strateji, eğit-donat çalışmaları ve üslerin kullanımı gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

PARALEL YAPI’YLA MÜCADELE

Odaklanılacak  konular bir diğeri ise Paralel Yapı… Milli Güvenlik Kurulu’nda, derin örgütle yürütülen mücadelenin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne alınması yönünde tavsiye kararı çıkmıştı. Bu kapsamda ‘ihraç’ kararlarının alınıp alınmayacağı YAŞ’ta belli olacak. 

Üniversiteliler için süper askerlik önerisi

Bedelli askerliğin tartışıldığı bugünlerde Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer’den sürpriz bir öneri geldi.

Murat Tuncer, öğrencilerin üniversitedeyken askerlik yapabilmesini öngören projeyi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a anlattı.

Yılmaz’ın öneriye olumlu yaklaşıp “tartışılabilir” bulmasının ardından Tuncer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’den randevu istedi. Tuncer’in öğrencilerin üniversitede okurken askerlik görevini yapabilmelerini sağlayacak projesinin ayrıntıları şöyle:

3 YAZ, 2’ŞER AY

Projenin amacı üniversitelerdeki erkek öğrencilerin askerliklerini, öğrenimleri sırasında yapmalarına fırsat vererek mezuniyetten sonra iş hayatına atılmaları. Askerlik eğitimi, esas olarak yaz dönemlerinde ve 2’şer aylık sürelerle yapılacak. Askerlik süresi 6 ay (3 yaz) olarak planlanıyor. Askerlikten kaçmak için uzun süreli öğrenci oluyorlar

YÜKSEKÖĞRETİME her yıl 350 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını belirten Tuncer şunları söyledi: “Yarısının erkek olduğunu düşünürsek yılda yaklaşık 175 bin erkek öğrenci üniversiteye giriyor. Bir kısmı askerliği ertelemek için öğrenciliği meslek haline getirmiş. Bu modelle öğrenciler üniversiteyi erken bitirmek için motive olacak. ” 

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN BEDELLİ ASKERLİKLE İLGİLİ AÇIKLAMA

-Bedelli askerlik konusunda hükümet adım atarsa sizin tavrınız ne olacak?

-Bu konuyla ilgili ben başbakanlığım döneminde, hükümetin düşüncelerini söyledim.
-Bu konunun artı ve eksileri var. Zamanla birileri çıkıp bu konuyu kaşıyor.
-TSK'nın kanaatini bir kenara atmak doğru değil. Bu bakımdan böyle bir kararı ne hükümet ne de TSK bu konuda kesin bir kanaati açıklanmıştır. Ne de bana yansıyan bir konu yok.

Bakan Yılmaz'dan "bedelli" açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Başbakanımız bütün görüşleri aldıktan sonra değerlendirme yapacak ve karar verecek" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili, "Başbakanımız bütün görüşleri aldıktan sonra değerlendirme yapacak ve karar verecek. Bunun üzerine ilave edilecek bir husus yok" dedi.

Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili bir soru üzerine, bu konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamalar olduğunu belirterek, "Başbakanımız bütün görüşleri aldıktan sonra değerlendirme yapacak ve karar verecek. Bunun üzerine ilave edilecek bir husus yok" dedi.

 

BEDELLİ ASKERLİK

Genelkurmay, askerlik sürelerinin kısaltılmasının ardından, özellikle 6 ay kısa dönem askerlik yükümlülerinin iç güvenliğe katkısının çok sınırlı olduğunu belirtti. Bedelli askerlik uygulamalarının mali imkânları yetersiz kesimlerde yarattığı rahatsızlığa ve bölgesel gelişmelerin ortaya çıkardığı güvenlik risklerine işaret edildi. Karargâhın olumsuz bakışı karşısında, bedelli askerlik uygulaması düşüncesinin kesinlikle rafa kaldırıldığı ifade edildi.

SINIRLARA RADAR

Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı, 2033 yılına kadar uygulamaya geçecek 27 modernizasyon projesi hakkında bilgi verdi. Öncelikli proje olarak sınır güvenliği üzerinde duruldu. Birinci adım olarak Suriye ve Irak, ardından İran sınırı kalekol, sabit radar, gözetleme ve acil alarm sistemleriyle donatılacak.

YASAL GÜVENCE

Genelkurmay, terörle mücadele operasyonlarında görev alan personelin yasal güvenceye kavuşturulması beklentisini 2 yıl önce hükümete bildirmişti. Bu beklenti yinelendi. Askeri personelin sivil mahkemede yargılanmaması, eğer yargılanacaksa da, orgeneraller için Başbakan, jandarma personeli için İçişleri Bakanı, diğer askeri personel için Milli Savunma Bakanı izninin şart koşulması talep edildi.

1 OCAK 1989'DAN ÖNCE DOĞANLAR

Kanun teklifinde, bedelli askerlikten yararlanma yaş sınırı "1 Ocak 1989'dan önce doğanlar" olarak belirlendi. Kişilerin gelirlerine göre kademeli ödeme planı ise teklifte şöyle yer aldı;

- 12.000 Türk Lirasından (12.000 Türk Lirası dahil) az olanların veya hiç geliri olmayanların herhangi bir bedel ödememeleri ancak aylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri
- 25.000 Türk Lirasından (25.000 Türk Lirası dahil) az ve 12.000 Türk Lirasından fazla olanların 10.000 Türk Lirası ödemeleri
-  60.000 Türk Lirasından az ve 25.000 Türk Lirasından fazla olanların 15.000 Türk Lirası ödemeleri
- 60.000 Türk Lirasından fazla olanların 25.000 Türk Lirası ödemeleri.

Bedelli askerlik çağrısı

Bedelli Askerlik Platformu üyeleri yayınladıkları bildiriyle mağduriyetlerini kamuoyuyla paylaşıp çözüm talep ettiler.

Bedelli Askerlik Platformu'nun bildirisi şöyle;

30 Mart 2014 Yerel seçimleri öncesinde Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz tarafından işaret edilen Nisan ayının üzerinden 2 aya yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen bedelli askerlik konusunda hiçbir adım atılmamış olması bu konudaki endişeleri giderek artırmış ve telafi edilmesi oldukça zor bir çok problemin meydana gelmesine neden olmuştur. 

Hayatında trafik cezası dahi yememiş, üreten, çalışan, vergi ödeyen, çocuklarını büyüten, hasta anne ve babasına bakan masum genç insanlar kendi polisinden kaçar duruma gelmiştir. Hasta çocuğunu GBT korkusu ile hastaneye götüremeyen, ticari hayatı gereği zorunda olduğu şehirler arası seyahatlere çıkamayan, çıksa bile gittiği şehirlerde otelde konaklayamayan gençlerimizin önlerinin açılması hususunda atılmayan adımlar yüzünden adeta toplumsal bir travma yaşanmaktadır. 

Hayata genç yaşta atılmaktan başka bir suçu olmayan masum gençlerimizin pek çoğu bu sorun yüzünden işinden olmuş, evine ekmek götüremez, eşine ve çocuklarına bakamaz hale gelmiştir. Aile hayatını ve iş yaşamını tehdit eden bu sorunun çözümü uzadıkça sorunun sosyolojik maliyeti de artmaktadır. 

Söz konusu sorun yüzünden; ihracat yapan, üretime katılan, düzenli vergisini ödeyen, istihdam sağlayan, katma değer meydana getiren ve bizzat devletin kurumlarına hizmet eden gençlerimiz kendi polisi tarafından GBT'de aranmakta ve adeta kaçak hayatı yaşamaktadır. 

30 Mart 2014 seçimlerinde ülkemizin içinde bulunduğu durumda GBT ile yakalanma korkusuna rağmen sandıklara giderek milli iradeye sahip çıkan gençlerimiz, kendilerini her zamankinden daha fazla yalnız, sahipsiz ve unutulmuş hissetmektedir. 

Oysa sorunun çözümü tıpkı 2011'de uygulandığı gibi oldukça basittir. 

Artık savaşların silahla değil ekonomi politikaları ile yürütüldüğü günümüzde Türkiye genç nüfus avantajını üretime yansıtamamakla aksine 12 ay boyunca kışlalarda bu dinamizminin önüne geçmektedir. Temel eğitimin 21 gün olduğu askerlik sisteminde gençlerimiz geri kalan 344 gün boyunca üretime katılamamaktadır. 

Türkiye'de nüfusun en verimli çağ kabul edildiği 25-35 yaş arasında 6 milyon 494 bin gencimiz farklı dönemlerde üretimden ve ailelerinden koparak atıl hale gelmektedir. 

Genelkurmay Başkanlığı tarafından açıklanan resmi sayılara göre Türkiye'de hali hazırdaki asker ihtiyacına ilave olarak yaklaşık 100 bin kişilik bir ihtiyaç fazlası asker silah altındadır. Üretime katılıp katma değer sağlamak, vergi ödemek ve işlerinin başından olmak yerine bu gençlerimiz 1 yıl boyunca devletin imkanları ile kışlalarda atıl vaziyette beklemektedir.

Haziran ayı itibariyle asker ve yoklama kaçağı durumunda olan gençlerimizin sayısının yaklaşık 750 bin civarında olduğu bilinmektedir. Bu rakam hali hazırda ordudaki er ve erbaş sayısının (Nisan itibariyle 328 bin asker)2 katından fazladır. Hatta bu rakam ordumuzun subaylar dahil toplam mevcudu olan 628 bin askerden de fazladır. Söz konusu 750 bin kişi belirli bir sistem dahilinde askere alınmaya çalışılsa bile mevcut askere gitmek isteyenlerle beraber bu rakamın eritilmesi bile 5 yıldan uzun sürecektir. Kaldı ki bugün bile ordunun asker ihtiyacı her celp döneminde fazlası ile karşılanmakta, askere gitmek isteyenlere birkaç celp dönemi sonrasına sevk işlemi yapılmaktadır.

Tüm bu gelişmeler ışığında bedelli askerliğin yeniden gündeme gelmesinin hem Türkiye, hem TSK hem de gençlerimiz için son derece faydalı olacağı görülmektedir. 

2011 yılındaki düzenlemede GBT sıkıntısı yokken, yaş sınırının yüksekliği ve bedelin fazlalığı gibi unsurlara rağmen katılım yüzde 16 civarlarında gerçekleşmiş ve toplamda 70 bin gencimiz uygulamadan yararlanmıştır. Ancak söz konusu yaş sınırı ve ücretin sorunu çözmediği o dönemde 450 bin olan bakaya sayısının bu yıl GBT uygulamasına rağmen 750 bine çıkmasından anlaşılmaktadır. Bu bakımdan daha makul bir yaş ve fiyat ile konunun yeniden değerlendirilmesi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş'un da defaten ifade ettiği üzere zaruri hale gelmiştir. 

Bu durum konu ile ilgili tarafsız kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptırdığı anketlerde de açıkça görülmektedir. Mayıs ayında yapılan araştırmaya göre Türk Halkının %60,5 bedelli askerlik uygulamasını desteklemektedir.

Askeri vesayetin bittiğine inandığımız, 2023 hedefleri doğrultusunda her zamankinden daha fazla çalışmaya ve üretmeye ihtiyacımız olduğu bu dönemde; gençlerimizin önünün açılması, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milli iradenin sandığa yansıması ve gençlerimizin kendi polisinden kaçmak zorunda kalmadan özgürce ailelerinin başında kalabilmeleri açısından bedelli askerlik uygulamasının bir an önce yeniden ele alınması hususu gündemin en önemli maddelerinden birisi olmayı hak etmektedir. 

Makinelerin ustasız, çocukların babasız, bakıma muhtaç anne-babaların evlatsız, işsiz ve kirada olan kadınlarımızın eşsiz kalmaması, ailelerin dağılmaması, iş yerlerinin kapanmaması ve her şeyden önemlisi gençlerimizin geleceğe dair heyecanlarının yitirmemesi için bir an önce çözüme kavuşturulması gereken bu sorunun kısa sürede gündeme alınması hayati önem taşımaktadır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bedelli Askerlik Platformu

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi