İstanbul'un elektriği Çanakkale Boğazı'nın altından geçecek

Boğazın tabanına altına döşenecek yüksek gerilim hattıyla İstanbul'un Avrupa Yakası'na enerji nakli sağlanacak

İstanbul'un elektriği Çanakkale Boğazı'nın altından geçecek
İstanbul'un elektriği Çanakkale Boğazı'nın altından geçecek
GİRİŞ 21.11.2014 12:13 GÜNCELLEME 21.11.2014 12:13

Ccedil;anakkale Boğazı'nda Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından Sütlüce ve Suluca mevkileri yakınında başlatılan çalışma kapsamında denize yüksek gerilim hattı kablosu döşenerek İstanbul'un Avrupa Yakası'na enerji nakledilecek.

AA muhabirinin, TEİAŞ Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 133 metre boyunda ve 10 bin 674 groston ağırlığındaki İtalyan bayraklı "Giulio Verne" adlı kablo döşeme gemisiyle bölgede kablo bağlantıları yapılmaya başlandı.

Türkiye'de denizden ilk kez yüksek gerilim kablo bağlantısının gerçekleştirileceği çalışmada, Bandırma ilçesinde inşaat aşamasındaki yaklaşık 2 bin 500 megavat kurulu güce sahip yeni santrallerde üretilen elektrik enerjisi, tüketimin sürekli arttığı İstanbul'a aktarılacak.

TEİAŞ'ın, Lapseki ve Sütlüce'de bulunan Bandırma, İçdaş 2, Lapseki ve Sütlüce enerji iletim hatlarının Avrupa tarafındaki Gelibolu-Unimar hattına bağlantısı, Çanakkale Boğazı'nın altından geçirilecek yüksek gerilim denizaltı kablosuyla sağlanacak.

Dünya Bankası kredisiyle finanse edilen ve TEİAŞ tarafından işletilecek 380 kilovatlık "Lapseki-Sütlüce Denizaltı Kablo Projesi", Türkiye'nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlaması, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya bölümünde güvenli ve uygun maliyetli enerji iletimini sağlaması bakımından stratejik önemi bulunuyor. Projeye, Türkiye'deki elektrik iletim sisteminin güvenliği için de önem veriliyor.

Çanakkale ve İstanbul'un yakın gelecekte karşılaşılabileceği muhtemel enerji darboğazını engellemenin de amaçlandığı projeyle bu bölgeye sağlanan enerji iletiminin kapasitesini artırmak ve kullanıcıların olumsuz yönde etkilenmesini asgariye indirmek hedefleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de gelecek sezonun şimdiden biten transferleri
Türkiye'den AB'ye rest: Hiçbir zaman kabul görmeyecek