Davutoğlu-Barzani ortak basın toplantısı

Barzani: - "Türkiye ile istişare ve işbirliğine devam etme kararı aldık. Teröre karşı savaşta birlikte hareket edeceğiz. İki taraflı iş birliğini derinleştirme ve arttırma yönünde kararlar aldık"

Davutoğlu-Barzani ortak basın toplantısı
Davutoğlu-Barzani ortak basın toplantısı
GİRİŞ 21.11.2014 12:53 GÜNCELLEME 21.11.2014 12:53

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesud Barzani, "Türkiye ile istişare ve iş birliğine devam etme kararı aldık. Teröre karşı savaşta birlikte hareket edeceğiz" dedi.

Barzani, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile IKBY Başbakanlık ofisinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun Erbil'e gelişinden dolayı mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum" sözleriyle başlayan Barzani, Davutoğlu ile görüşmede birçok konuyu ele aldıklarını aktararak, "Güvenlik, siyasi ve ekonomik birçok meselede görüş alışverişinde bulunduk. Memnuniyetle söylemek isterim ki Türkiye ile birbirimize çok yakınız. İstişare ve iş birliğine devam etme kararı aldık. Teröre karşı savaşta birlikte hareket edeceğiz. İki taraflı iş birliğini derinleştirme ve arttırma yönünde kararlar aldık" diye konuştu.

"Ankara ile hemfikiriz"

Aynı şekilde Irak ve Türkiye ilişkilerinin de güçlendirilmesi gerektiği noktasında, Ankara ile hemfikir olduklarını vurgulayan Barzani, şunları söyledi:

"Bu ziyaretin, daha önce var olan bütün eksikliklerin giderilmesine yönelik başlangıç olmasını ümit ediyoruz. Irak ve Türkiye ilişkilerinin durumu hepimizin malumu ancak bugün, yeni bir süreç başlamıştır ve yeni şartlar söz konusudur. Ziyaretin taraflar arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin artmasına ve kuvvetlenmesine zemin oluşturmasını diliyorum."

Merkezi Irak hükümetiyle ilişkilerine de değinen Barzani, "Kürdistan hükümeti, Bağdat ile Erbil arasındaki son anlaşmanın içeriğini açıkladı. Irak Petrol Bakanı da yaptığı açıklamada anlaşmanın nasıl yapıldığını anlattı. Bu, Bağdat ile yaptığımız nihai bir anlaşma değildir. Genel sorunların çözümü için sadece bir başlangıçtır" ifadelerini kullandı.

Barzani, günlük 150 bin varil Kerkük petrolünü, "Kürdistan boru hattıyla" Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) kontrolünde gönderme hususunda Bağdat hükümetiyle anlaştıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bağdat, 150 bin varil petrol anlaşması karşılığında Kürdistan bölgesine 500 milyon dolarlık iki ödeme yapacak. Daha sonra Kürdistan hükümeti heyeti, Bağdat'a gidip temel sorunlar üzerine müzakerelere başlayacak. Bu müzakerelerde nihai sonuca ve anlaşmaya ulaşmaya çalışılacak."

Barzani, bir gazetecinin, "Yeni bir Peşmerge birliği Kobani'ye gönderilecek mi?" sorusuna "Savaş meydanındaki şartlar Kobani'ye yeni Peşmerge birliklerinin gerekli olup olmadığını belirleyecektir" yanıtını verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil