2.Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi

Moritanya Cumhurbaşkanı Abdulaziz, Ebola'nın etkilediği Afrika ülkelerine ekonomik yardım yapılmasını istedi

2.Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi
2.Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi
GİRİŞ 21.11.2014 13:12 GÜNCELLEME 21.11.2014 13:12

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Afrika'nın dostlarından Ebola'nın etkilediği Afrika ülkelerine ekonomik destek çağrısında bulundu.

2.Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi Liderler Oturumu'nda kürsüye gelen Abdulaziz, Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunulmasını istedi. Abdulaziz'in çağrısıyla salondaki liderler ve katılımcılar, Ebola'dan ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Konuşmasında Ebola'nın Afrika ülkelerini sadece sağlık alanında değil ekonomik anlamda da vurduğunu belirten Abdulaziz, Afrika'nın dostlarından Ebola'nın etkilediği Afrika ülkelerinden ekonomik destek istedi.

Türkiye ile Afrika arasındaki iş birliğinin tarihi ve kültürel ortak geçmiş dolayısıyla güçlenerek geliştiğini dile getiren Abdulaziz, "Türk kardeşlerimizin iş birliği, Afrika'nın karşılaştığı zorlukları yenmede bize yardım edecek. Afrika kıtasında barış ve güvenlik planını hayata geçirmek bizim için önemlidir. Türkiye ile Afrika farklı alanlarda işbirliği yapabilir" dedi.

Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı bir kez daha tebrik eden Abdulaziz, "Türk halkı Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ile ilerleyecektir" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye teşekkür

2.Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo da zirvenin gerçekleştirilmesi için hem Türkiye hem de Afrika ülkelerinin Ekvator Ginesi'ne güvendiklerini kaydederek, "bu güven" dolayısıyla taraflara teşekkür ettiğini söyledi.

Mbasogo, Fransa - Afrika, Avrupa - Afrika, Çin Afrika, Hindistan - Afrika, ABD - Afrika iş birliği platformları oluşturulduğunu belirterek, bu platformların siyasi, ekonomik ve stratejik anlamda "Afrika kıtasının ne kadar büyük önem taşıdığını gösterdiğini" dile getirdi.

Zirve sonunda kabul edilecek Malabo Deklarasyonu'nun iki taraf için ilişkileri en üst düzeye çıkarmayı hedeflediğini belirterek Mbasogo, Afrika ülkelerinin buna hazır olduğunu vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti