Yıldırım Külliyesi'nin restorasyonu tamamlandı

Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan ve Büyükşehir Belediyesince restore edilen Yıldırım Külliyesi, yenilenen yüzüyle hizmete açıldı

Yıldırım Külliyesi'nin restorasyonu tamamlandı
Yıldırım Külliyesi'nin restorasyonu tamamlandı
GİRİŞ 21.11.2014 15:17 GÜNCELLEME 21.11.2014 15:17

Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan ve Büyükşehir Belediyesince restore edilen Yıldırım Külliyesi, yenilenen yüzüyle hizmete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, külliyenin hizmete açılması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarihi külliyeleri, yaptıkları çalışmalarla Osmanlı'ya yakışır hale getirdiklerini söyledi.

Yıldırım Külliyesi'yle çevreye ve Yıldırım Caddesi'ne de kimlik kazandıracaklarını ifade eden Altepe, şöyle konuştu:

"Osmanlı Cihan Devleti Kuruluşu projesiyle, Bursa'nın genelini oluşturan tarihi eserlerimizi UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aldırdık. Bu çalışmalar sırasında daha düne kadar girilemeyen yerler, kültür sanat çalışmalarının yapıldığı mekanlar haline getirildi. Binaların ve sokakların fiziki şartları iyileştirildi. Şimdi sırada Yıldırım var. İnşallah külliye çalışmalarının ardından Yıldırım Beyazıt Türbesi'ni ve medreseyi restore edeceğiz. Çalışmalar bununla bitmeyecek. Külliye çevresini takiben Yıldırım semti de bina cepheleri, sokaklarıyla yeni bir kimlik kazanacak."

Altepe, Yıldırım Beyazıt Türbesi'nde ise restorasyon çalışmalarının başlamak üzere olduğunu, medrese için de külliye içerisinde bulunan sağlık ocağının yine aynı sokakta yer alan itfaiye binasına taşınmasını beklediklerini ifade etti.

Yaklaşık 1,5 milyon TL harcandı

Yıldırım Camii'nin 1854 depremiyle 1949 yılında yaşanan doğal afette yıkılan 2 minaresini 2011 yılında aslına uygun olarak inşa ettiklerini ve yeniden orijinal görüntüsüne kavuşturduklarını hatırlatan Altepe, külliye bakımlarının Kültür ve Turizm Bakanlığından Büyükşehir Belediyesine geçmesiyle çalışmalara hız verdiklerini belirtti.

Altepe, 2012 yılında Yıldırım Külliyesi ve çevresinin düzenlenerek turizme kazandırılması çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Külliyeye çıkan Yıldırım Caddesi'yle Çukur Mescit'in kesiştiği noktada 3 binayı yıktık. Bu sayede bölgedeki trafik nefes almış oldu. Yıldırım Külliyesi ve çevresine değer katacak olan çalışmaların bir diğer ayağı olan çevre düzenlemesi de tamamlanınca, ecdat yadigarı eserimiz daha da belirgin hale geldi" dedi.

Altepe, restorasyon çalışmaları çerçevesinde toplam 1,5 milyon TL'ye yakın harcama yapıldığını kaydetti.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de tarihi mirasa sahip çıkma adına Yıldırım Külliyesi'nde yapılan çalışmalardan dolayı Altepe'ye teşekkür etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu