İspanya'da başsavcılık Katalan yetkililere dava açtı

Katalonya'da 9 Kasım'da yapılan yasa dışı halk oylamasından dolayı İspanya Devlet Başsavcılığı, Katalonya başkanı Artur Mas ve diğer Katalan hükümet yetkilileri hakkında dava açtı

İspanya'da başsavcılık Katalan yetkililere dava açtı
İspanya'da başsavcılık Katalan yetkililere dava açtı
GİRİŞ 21.11.2014 15:44 GÜNCELLEME 21.11.2014 15:44

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetim bölgesinde Anayasa Mahkemesi'nin yasağına rağmen 9 Kasım'da düzenlenen bağımsızlık yanlısı halk oylaması nedeniyle devlet başsavcılığı özerk yönetim yetkilileri hakkında dava açtı.

İspanya'da bir haftadır gündemde olan, iki savcılık kurumunu karşı karşıya getiren ve karşılıklı siyasi müdahalenin olduğu iddia edilen tartışmalar sonunda İspanya Devlet Başsavcılığı, Katalonya başkanı Artur Mas, Katalonya başkan yardımcısı Joana Ortega ve Katalonya'da eğitimden sorumlu özerk yönetim bakanı İrene Rigau hakkında mahkemeye başvurdu.

Artur Mas ve Katalonya özerk hükümetindeki diğer sorumlular hakkında dava açması için geçen haftalarda Katalonya Yüksek Savcılığı'na yetki veren İspanya Devlet Başsavcılığı, "şimdilik yasal bir ceza içermediği gerekçesiyle dava açılamayacağı" cevabını alınca yasal girişimi kendisi başlattı. Başsavcılık kurumunun Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi'ne bugün sunduğu dava açma talebinde Katalonya başkanı Mas, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına itaatsizlik, görevini kötüye kullanma, halk oylaması yoluyla kendine çıkar sağlama ve particilik yaparak siyasi olarak haksız fayda sağlamakla" suçlandı. Başsavcılık, Katalonya özerk yönetiminde görevli Ortega ve Rigau'ya da aynı suçlamaları yöneltti.

Katalonya özerk yönetiminde iktidarda bulunan Yönelim ve Birlik Koalisyonu, başsavcılığın kararına tepki gösterdi. Koalisyonun Katalonya parlamentosundaki sözcüsü Jordi Turull, "Dava açma girişimi 21. yüzyıl demokrasisine yakışmayan bir siyasi baskıdan başka bir şey değildir. Bu, İspanyol hükümetinin Katalonya'daki bağımsızlık süreci karşısındaki çaresizliğini gösterir. 21. yüzyılın Avrupasında bir devletin, halkı sandığa götüren siyasetçilerin peşine düşmesi barbarlıktan başka bir şey değildir. Bugün tarihi bir hata yapılmıştır ve karşı etkileri olacaktır. İspanyol devletinin bu tip yaklaşımları sadece Katalan sürecinin daha da güçlenmesine yarar" dedi.

Katalonya'da 9 Kasım'da yapılan gayriresmi halk oylamasına katılım yaklaşık yüzde 32 düzeyinde olurken, katılanların yüzde 81'inin bağımsızlıktan yana oy kullandığı açıklanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?