Soma'da kurulması planlanan termik santral

EGEÇEP avukatları, Yırca Mahallesi'nde termik santrali yapılmasıyla ilgili ÇED raporunun iptali için dava açtı

Soma'da kurulması planlanan termik santral
Soma'da kurulması planlanan termik santral
GİRİŞ 21.11.2014 15:46 GÜNCELLEME 21.11.2014 15:46

Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) avukatları, Soma'nın Yırca Mahallesi'nde kurulmak istenen termik santrale ilişkin ÇED raporunun iptali için dava açtı.

EGEÇEP avukatları Hande Atay ve Arif Ali Cangı, Manisa Adliye Sarayı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Yırca Mahallesi'nde termik santralin kurulabilmesi yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED Raporu'nun bulunduğunu, Ekoloji Kollektifleri, Ziaat Mühendisleri, Çevre Mühendisleri'nin de aralarında yer aldığı birçok mesleki örgüt ve sivil toplum kuruluşuyla birlikte bu raporun iptaline yönelik hukuk mücadelesi başlatacaklarını belirtti.

"301 madencinin bedenine kara toprak olan bu coğrafya, 6 bin zeytin ağacının acısına da ev sahipliği yapıyor artık" diyen Hande Atay, firma tarafından hiçbir ruhsat ve izine sahip olmadan, yalnızca tahsis kararı üzerine zeytin ağaçlarını söktüğünü ileri sürdü.

Atay "Yırcalıların yeşilden karaya çalan zeytinliklerinin safında bir mücadele taşının altına daha elimizi koyuyoruz. Koca bir zeytin mezarlığı üzerinden yükseltilmeye çalışılan termik santral projesinin, toplumsal meşruiyeti vicdanlarda sorgulanırken, yargı makamlarını da bu hukuk tanımazlığa gereken cevabı vermeye çağırıyoruz. ÇED Raporunun iptal edilmesi için dava açıyoruz. Aydıca bu ekolojik kırımın gerçekleşmesine sebebiyet veren tüm idari kararlar ve bu kararların altında imzası olan sorumlular hakkında adli ve idari sürecin de takipçisi olacağız" diye konuştu.

Avukat Arif Ali Cangı ise, sosyal medya üzerinden yetkililere yaptığı çağrıların dikkate alınmadığını, olayın oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını, fakat buna karşı Danıştay'ın önemli bir karar verdiğini savundu.

Cangı "Acele kamulaştırma kararına dayanılarak Soma Asliye Hukuk Mahkemesi'nin vermiş olduğu el koyma kararlarını hemen geri alması gerekiyor. Maliye Bakanlığı nasıl köylülerin elinden zeytinlikleri alıp şirkete teslim ettiyse, şimdi de şirketin elinden alıp resmen köylülere teslim etmesi gerekiyor. Şu anda hukuken daha teslim edilmiş değil. Bunun takipçisi olacağız" ifadesini kullandı.

Zeytinliklerin kesilmemesi için alanda bulunurken, şirkete ait özel güvenlik görevlileri tarafından darp edildiği iddiası ile Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Manisa Barosu Avukatı Hasan Namak ise, Vali, Kaymakam, İl tarım müdürü ve jandarma komutanının görevden alınması gerektiğini söyledi.

Açıklamanın ardından Atay ve Cangı, Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın'la birlikte ÇED Raporu'nun iptaliyle ilgili İdare Mahkemesi'ne, başvurularını yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor