Kuveyt ve İHH destekli 64 konut teslim edildi

Van'da Kuveyt’in desteğiyle İHH tarafından yapılan 64 kalıcı konut, düzenlenen törenle depremden etkilenen yetim ailelere teslim edildi.

Kuveyt ve İHH destekli 64 konut teslim edildi
Kuveyt ve İHH destekli 64 konut teslim edildi
GİRİŞ 21.11.2014 17:12 GÜNCELLEME 21.11.2014 17:12

Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 601 kişinin hayatını kaybettiği, 4 binin üzerinde yaralının olduğu, 2262 binanın yıkıldığı ve on binlerce konut ile iş yerinin ağır hasar gördüğü 7.2 şiddetindeki deprem Van’ın sosyal, ekonomik ve kültürel yapısında derin izler bıraktı.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN PROJELER ÜRETİLDİ

Van'da yaşayan binlerce Vanlı bu depremden sonra şehri terk ederken evleri yıkılanların çoğu kendileri için yapılan çadır kampları ve konteynır kentlerine sığınmıştı. İHH tarafından da depremin olduğu gün bölgeye acil yardım ekipleri gönderilerek depremzedelerin yemek, barınma ihtiyaçları karşılandığı gibi ihtiyaç sahipleri tek tek tespit edilip kalıcı çözümler için projeler üretilmişti.



KALICI KONUTLAR HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLİYOR

Kuveyt Emirliği eski bakanlarından Rashed Alamiri, Ahmad Almaatouq ve Abdullah Almatouq ile Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abduwaikh, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve İHH yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen törende depremzede ailelere teslim edildi.

BÜLENT YILDIRIM: KÜRT, TÜRK, ARAP BİZ KARDEŞİZ

Yıldırım Van'daki konutları Kuveytlilerle birlikte yaptıklarını belirterek, “İslam dünyasını parçalamak Müslümanları birbirinden koparmak için dünyanın her yerinde planlar yapılıyor. Araplar gelip burada evler yaptılar. İslam dünyasına şu mesajı veriyoruz. Kürt, Türk, Arap, kim olursa olsun biz kardeşiz. Aramıza kimseler giremez. Meselelerimizi biz çözeriz. Hayır işleri, binlerce yıllık kardeşliği güçlendirecek” dedi. 

ALAMİRİ: İNSANLARIN YÜZLERİNDEKİ MUTLULUK HER ŞEYE BEDEL

IICO Başkanı Abdullah Al-Matuk ise teslim edecekleri konutların hayırlı olmasını diledi.
Hz. Muhammed'in "Müminler bir beden gibidir, bir uzvu bile ağrıdığında tüm bedeni ağrır" anlayışıyla hareket ettiklerini söyleyen Matuk, 2011 depremlerinin ardından Kuveyt Emiri'nin yardımların bölge halkına ulaştırılması konusunda kendilerini görevlendirdiğini anımsattı.

Zaman kaybetmeden Türkiye'deki partner kurumları olan İHH ile irtibata geçtiklerini, ailelere kalıcı konut sağlanması konusunda mutabakata vardıklarını aktaran Matuk, "Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkiler uzun zamandan beri iyi temelde inşa edilmiştir. Bu nedenledir ki bu binaların açılışı için buradayız. Biz bu yardımları Allah'ın 'İyilikte birbirinizle yarışın' buyruğuyla yapıyoruz" diye konuştu.

YETİM AİLELER ÜCRETSİZ OTURACAK

Van merkezde 7 buçuk dönümlük arazi üstüne kurulu, 4 blok ve 64 daireden oluşan konutlarda 300 kişi oturacak. Ayrıca konut alanında, içerisinde kültür merkezi bulunan bir sosyal tesis de hizmete açılacak. Projenin toplam maliyeti 2 milyon dolar olmakla birlikte hak sahibi ailelerden hiçbir ücret talep edilmeyecek. Merkezi Kuveyt'te bulunan IICO yardım kuruluşu daha önce de Kilis'te Suriyeli mülteciler için kurulan el-Beyli konteynır kenti ile Öncüpınar’da yapımı devam eden konteynır kentine destek vermişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?