Edirne'deki Büyük Sinagog'un restorasyonu

Edirne Valisi Şahin: - "Mescid-i Aksa’nın içerisinde savaş tatbikatı yapan eşkıya ruhlu insanlar orada Müslümanları katlederken, biz burada sinagoglarını yapıyoruz"

Edirne'deki Büyük Sinagog'un restorasyonu
Edirne'deki Büyük Sinagog'un restorasyonu
GİRİŞ 21.11.2014 17:27 GÜNCELLEME 21.11.2014 17:27

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, İsrail'in Mescid-i Aksa'daki ihlallerini sürdürdüğü dönemde, Türkiye'nin büyük devlet oluşunu ve hoşgörüsünü göstererek Büyük Sinagog'un restorasyonunu tamamladığını söyledi.

Şahin, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Abdülhamit'in emriyle yaptırılan Büyük Sinagog'un, içerisinde herhangi bir sergi olmadan müze şeklinde hizmet vereceğini belirtti.

Türkiye'nin yaklaşımlarının İsrail'e örnek olması gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Mescid-i Aksa’nın içerisinde savaş tatbikatı yapan, eşkıya ruhlu insanlar orada Müslümanları katlederken biz burada sinagoglarını yapıyoruz. Bunu kinle söylüyorum. Bizim yaklaşımımız nerede, bunu taktire bırakıyorum. Sinagogun yanındaki kırmızı tuğlalı binanın da sanat galerisi olarak kullanılması için talepte bulunacağız."

Sinagog hakkında

Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yapıldı ve 1907'de ibadete açıldı.

Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu.

Trakya Üniversitesinin geçmiş dönemde restorasyonunu üstlenerek kültürel amaçlı kullanma isteğine sıcak bakılmasının ardından üniversiteye tahsis edilen bina, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi