Obama'nın yeni göçmenlik planı

Cumhuriyetçiler, planı açıklarken Kongre'yi baypas ederek başkanlık yetkisini aşmakla suçladıkları Obama'ya tepkili

Obama'nın yeni göçmenlik planı
Obama'nın yeni göçmenlik planı
GİRİŞ 21.11.2014 21:29 GÜNCELLEME 21.11.2014 21:29

ABD Başkanı Barack Obama'nın dün gece başkanlık yetkilerini kullanarak, yaklaşık 5 milyon yasa dışı göçmeni etkileyen plan açıklaması, kendisini anayasaya aykırı biçimde yetkilerini aşmakla suçlayan Cumhuriyetçilerin ilk günden sert tepkisini gördü.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, düzenlediği basın toplantısında, Obama'yı göçmenlik konusunda tek taraflı adım atarak "başkanlık kurumuna zarar vermek ve hukuku çiğnemekle" suçladı.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nin, Obama'nın bu adımı karşısında sessiz kalmayacağını belirtmekle birlikte, nasıl bir yanıt verileceğine dair detay paylaşmayan Boehner, "Size şunu söyleyebilirim: Temsilciler Meclisi harekete geçecek. Amerikan halkına kulak vereceğiz, üyelerimizle birlikte çalışacağız ve ABD Anayasası'nı korumak için çalışacağız" dedi.

Ülkedeki göçmenlik sisteminin bozuk olduğunu kabul eden ancak bunu düzeltmenin demokratik süreç üzerinden yapılması gerektiğini savunan Boehner, "Başkan, göçmenlik yasasını tek taraflı değiştireceğini sürekli söyledi ve Kongre üyelerinin kendisine güvenmeyeceği bir atmosfer yarattı. Birlikte çalışmanın yolunu bulmak neredeyse imkansızdı" diye konuştu.

Boehner, Obama'nın "bir Amerikan başkanı gibi değil, kral ya da imparator gibi davrandığını" savundu.

ABD'deki son ara seçimlerde Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçilerin, Obama'nın Kongre'yi baypas ederek attığı bu göçmenlik adımına nasıl bir yanıt vereceği merak konusu. Cumhuriyetçilerin şimdi bir yandan parti tabanını tatmin ederken, diğer yandan 2016 başkanlık seçimlerinde kritik önem taşıyacak ılımlı kesim, Hispanikler ve diğer azınlıkları da küstürmeyecek bir denge politikası izlemesi gerektiği yorumlarına rastlanırken, atılabilecek adımlar arasında Obama'ya dava açılması, bütçe konularında yönetime zorluklar çıkarılması gibi senaryolardan bahsediliyor.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler, sağlık reformu yasasının uygulamasıyla ilgili olarak "hukuki yetkisini aşmakla" suçladıkları Obama yönetimine dava açmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?