2015 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Ortaokullarda okul sayısı 17 bin 96. Bunun bin 596’sı imam hatip ortaokulu. Ortaokullarda, 5 milyon 123 bin 901 öğrenci var, bunun 386 bin 590’ı imam hatip ortaokulu öğrencisi. Yani okulların, ortaokulların yüzde 9,34’ü imam hatip ortaokulu, öğrencilerin de yüzde 7,54’ü imam hatip öğrencisi" dedi.

2015 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
2015 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
GİRİŞ 22.11.2014 00:43 GÜNCELLEME 22.11.2014 00:43

Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığının 2015 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Müdür atamaları ve atanan müdürlerin sendikalara göre dağılımına ilişkin soru üzerine Avcı, Eğitim-Bir Sen’den 20 bin, Türk Eğitim Sen’den 7 bin 876, Eğitim Sen'den 3 bin 404, Eğitim İş'ten bin 32, Aktif Eğitim Sen'den 803, diğer sendikalardan 425, sendikalı olmayanlardan da 8 bin 245 kişinin değerlendirmeye girdiğini söyledi.

Avcı, bu atamalarda Eğitim Bir Sen üyelerinin yüzde 63’ünün, Türk Eğitim Sen üyelerinin yüzde 11,83'ünün, Eğitim Sen üyelerinin yüzde 4,68'inin, Eğitim İş üyelerini yüzde 1,5'inin, Aktif Eğitim Sen üyelerini yüzde 0,38'inin, diğer sendikaların üye olanların yüzde 0,71'inin, sendikalı olmayanların da 17,54’ünün başarılı olduğunu dile getirdi.

Azınlık okullarına çalışmalara dair soru üzerine de Avcı, 2013’te Çanakkale Gökçeada’da Rum okuluna kurum açma izni ruhsatı verildiğini, Rum ortaokulu ve Rum lisesi açılmasına ilişkin işlemlerin de devam ettiğini söyledi.

Mor Efrem Süryani Anaokulu'na da kurum açma izni verildiğini anımsatan Avcı, "Ayrıca azınlık okulları merkezi ortak sınavlarda, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutuldu. Eğitim öğretim desteği teşvikinde de asgari öğrenci şartı aranmadı" şeklinde konuştu.

Azınlık okulların ayrı bir düzenleme ve yönetmelik talepleri olduğunun dile getirilmesi üzerine Bakan Avcı, "Talepleri geldiğinde değerlendiririz ama şu anda bende öyle bir talep yok. Bakanlık olarak bize ulaşmış bir talep yok” diye karşılık verdi.

Farklı dil ve lehçelere ilişkin çalışmalara dair soruya da Bakan Avcı, farklı dil ve lehçelerde eğitim öğretim yapmak amacıyla özel okul açılmasına imkan tanındığını anımsatarak, buralarda okutulacak farklı dil ve lehçelere Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceğini dile getirdi.

Bakan Avcı, Bakanlığın, özel okul açma talebi bulunan farklı dil ve lehçelere ilişkin yazıyı Bakanlar Kurulu'na gönderdiğini kaydetti.

Milli Eğitim Şurası'na katılacak sendikaların nasıl belirlendiği soruna karşılık Avcı, Şura'ya kimlerin katılacağının yönetmelikle belirlendiğini, en fazla üyesi bulunan 3 sendikadan 4’er kişinin davet edildiğini söyledi.

"Yıl sonuna kadar 101 bin etkileşimli tahta kurulacak"

Fatih Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan faaliyetlere ilişkin soru üzerine de Avcı, şu bilgileri verdi:

"Proje kapsamında daha önce 3 bin 657 okulda, 84 bin 921 sınıfın tamamına etkileşimli tahta yerleştirilmiş, öğrenci ve öğretmenlere 737 bin 100 tablet bilgisayar, 550 bin kılıf ve 125 bin klavye dağıtımı tamamlanmıştır.

347 bin 367 etkileşimli tahta ve 13 bin 645 A3, 28 bin 351 A4 çok fonksiyonlu yazıcının dağıtımına devam edilmektedir. 347 bin 367 etkileşimli tahtanın, 101 bin 644'ünün 2014 yılı sonuna kadar dağıtım ve kurulumu planlanmaktadır. Ayrıca ilk etapta 1 milyon 250 bin tabletin ve sonrasında 10 milyon tabletin alımıyla ilgili çalışmalar devam ediyor."

"MEB'de fişleme yapıldığı" yönündeki iddialara ilişkin soruya üzerine de Avcı, bununla ilgili yapılan incelemede adı geçen bakanlık çalışanlarının herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını ve "fişleme" adı altında basında yer alan excel tablosunun "Bakanlık tarafından hazırlanmadığının ve düzmece olduğunun tespit edildiğini" söyledi.

HDP Milletvekili Hasip Kaplan, araya girerek, "Kim bunu yapıyor, kim fişliyor öğretmenleri, bulamadınız mı?" şeklindeki sorusuna karşılık Avcı, "Bulamadık" yanıtını verdi.

Kaplan'ın "Paralel yapmıştır Allah bilir" sözleri üzerine Bakan Avcı, "Olabilir" diye karşılık verdi.

Bakan Avcı, fişleme iddialarında adı geçen Bakanlık çalışanlarının sözde excel tablosunu yayınlayan kişiler hakkında da dava açtığını anımsatarak, davanın devam ettiğini kaydetti.

Avcı, iddialara ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu'na yazı yazdığını ve daha ileri teknik araştırma istediğini bildirdi.

Okullar arası nakillerde ara sınıflar dahil taban puan uygulamasının kaldırılmasının eğitimde kaliteyi düşürüp düşürmediğine ilişkin soruya karşılık da Avcı, "Taban puanın kaldırılması bir eşitsizlik ortaya çıkarmıyor. Burada kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanılması, daha önce çok eleştirilen boş kontenjanların doldurulması için nakillerde taban puan şartı kaldırılarak, puan üstünlüğü esası getirilmiştir. Öğrencilerin okullara yerleştirilmeleri yerleştirme esas puanla puan üstünlüğüne göre yapılmaktadır. Puan üstünlüğü uygulanabilir en adil sistemdir" diye yanıt verdi.

"Yüksekova'da Kürtçe okula ilişkin başvuru yok"

Yüksekova’da Kürtçe okul açıldığı yönündeki iddialara ilişkin soru üzerine de Avcı, "Bakanlığımıza 1 Eylül 2014 tarihine kadar Yüksekova’da açıldığı iddia edilen Kürtçe okullarla ilgili bir başvuru ulaşmadı. Bir başvuru yok" diye karşılık verdi.

Meslek liselerinde ikili eğitim oranına ilişkin soru üzerine de Avcı, meslek liselerinde ikili eğitim oranın yüzde 12, tekli eğitim oranının ise yüzde 88 olduğunu belirtti.

PISA verileri hakkında ki soruya da Bakan Avcı, Türkiye’nin okuma ve matematikte durumunu en hızlı düzelten ülkeler arasında bulunduğunu aktardı.

Bir öğretmenin öğrencisine tacizde bulunduğu yönündeki iddialara ilişkin soru üzerine de Avcı, "Taciz iddiasıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Soruşturmaya konu olan öğretmenin de görevine son verildi" diye yanıtladı.

Karma eğitime ilişkin bir tasarrufumuz yok

Karma eğitime ilişkin tasavvurlarının ne olduğunun sorulması üzerine de Avcı, şunları kaydetti:

"Kız imam hatip liselerimiz var ve bu konuda da ciddi taleplerimiz var. Sadece belli yörelerde değil. Ankara’da da yok ama ciddi talep var. İmam Hatiplerde. Dolayısıyla, bu tür okullarda, kız imam hatip okulu açıyoruz oraya da erkek öğrenci alınmıyor zaten. Bazen bina yetersizliği nedeniyle iki okul aynı binada eğitim görüyorsa ve bunlardan biri kız imam hatipse ister istemez onu bir kata alıyorsunuz. Yani bir okulu bir kata alıyorsunuz. Başka okul türlerinde de yapıyoruz."

Çok programlı liselerde de bu uygulamayı yaptıklarını anlatan Avcı, farklı katlarda farklı okul türlerine yer verilebildiğini söyledi.

"Böyle şeyler olabilir ama onun dışında karma eğitimle ilgili bir tasarrufumuz yok" diyen Avcı, kendi yakınlarının okuduğu bir lisesinde yıkılarak yeniden yapıldığını ve başka bir okul türüne dönüştürüldüğünü anlattı.

Avcı, "Şimdi o hayırseverin talebine uygun olarak, kız lisesi olarak açılacak. Bu tür uygulamalar olabilir ama özellikle mevcut bir Anadolu, fen ve sosyal bilimler lisesinin cinsiyetlere göre ayrılması söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

"Bin 596 imam hatip ortaokulu var"

Ortaöğretimdeki ve imam hatip öğrencilerin sayılarına ilişkin soruya karşılık da Avcı, şunları kaydetti:

"Ortaokullarda okul sayısı 17 bin 96. Bunun bin 596’sı imam hatip ortaokulu. Ortaokullarda, 5 milyon 123 bin 901 öğrenci var, bunun 386 bin 590’ı imam hatip ortaokulu öğrencisi. Yani okulların, ortaokulların yüzde 9,34’ü imam hatip ortaokulu, öğrencilerin de yüzde 7,54’ü imam hatip öğrencisi. Ortaöğretimde yani lise düzeyinde, 10 bin 424 okulumuz var. Bunların 5 bin 954’ü meslek lisesi, bin 1’i de imam hatip Anadolu lisesi. Liselerde, 4 milyon 357 bin 426 öğrencimiz var. Bunun, 2 milyon 26 bin 41’i meslek Anadolu lisesinde, 596 bin 413’ü de imam hatip Anadolu liselerinde. Okul oranları da meslek liselerinin oranı yüzde 46,50, imam hatip liselerinin oranı yüzde 9,6. Lisedeki öğrencilerin oranı da meslek liselerinin oranı yüzde 46,5, imam hatip liselilerin yüzde 13,69."

CHP'nin önergesi reddedildi

Bu arada, komisyonda CHP'nin, 2015 yılı Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi Okul Öncesi ve İlköğretim Okulları Eğitim Hizmetleri ödenek tertibine, 2015 yılı içinde yapılması öngörülen 40 bin ek öğretmen atamasının karşılanması amacıyla 1 milyar 500 milyon lira eklenmesini içeren önergesi kabul edilmedi.

Görüşmeler sırasında söz alan bazı milletvekilleri, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutladı.

Komisyonda Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM , YÖK ve üniversitelerin 2015 yılı bütçeleri kabul edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'deki para kulesi skandalında maskeleri düşürecek çağrı: Eğer Kaftancıoğlu konuşursa...
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!