BM'den Myanmar'a, Rohingya uyarısı

BM Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesi, Myanmar'a Rohingyalar'a vatandaşlık haklarını vermeleri çağrısı yaptı

BM'den Myanmar'a, Rohingya uyarısı
BM'den Myanmar'a, Rohingya uyarısı
GİRİŞ 22.11.2014 03:22 GÜNCELLEME 22.11.2014 03:22

BM Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu 3. Komitesi, Myanmar'daki insan hakları durumuna ilişkin sunulan tasarıyı konsensüsle kabul etti.

Bağlayıcılığı olmayan, ancak Myanmar Hükümeti'ne yönelik uluslararası baskıyı artırma işlevi bulunan tasarıda, dini ve etnik azınlıkların haklarının eşitlik temelinde sağlanması istendi.

Myanmar, Arakan (Rakhine) Eyaleti'nde yaşayan yaklaşık 1.3 milyon Rohingya Müslümanının vatandaşlık hakkını, illegal Bangladeş göçmeni oldukları iddiasıyla vermiyor. Eyalette yaşayan Budist fanatiklerin zulmüne maruz kalan Rohingyalar 2012'de yeniden başlayan şiddet dalgası nedeniyle evlerinden edildi.

Yaklaşık 140 bin Müslüman, evlerini terk ederek derme çatma kamplarda yaşamaya ya da komşu ülkelere sığınmaya çalışıyor. Myanmar Hükümeti azınlıkların durumlarını iyileştirmek için hazırladığını öne sürdüğü "eylem planını" ise henüz açıklamadı.

BM tasarısında ayrıca ülkedeki politik katılımcılığın sağlanması ve gelecek yıl düzenlenecek başkanlık seçimlerinin demokratik bir ortamda gerçekleştirilmesi de istendi.

Komitede kabul edilen tasarı gelecek ay onay için Genel Kurul'da görüşülecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yılmaz Tunç: İki kulübün de sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu
Alçakça anlaşmayı duyurdu!