Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu

Altının gram satış fiyatı 85,60 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 579 lira oldu. Çeyrek altın ise 142,00 lira oldu

Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu
Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu
GİRİŞ 22.11.2014 11:40 GÜNCELLEME 22.11.2014 11:40

Çeyrek Altın piyasasında son durum nedir? Çeyrek Altınla ilgili son haberler, altın ile ilgili son gelişmeler... 

ALTIN VE ÇEYREK ALTIN FİYATLARINI TIKLA ÖĞREN 

ALTIN

ÇEYREK ALTIN

İstanbul Kapalıçarşı'da alınıp satılan altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları (TL) şöyle:

                                                 PERŞEMBE          CUMA     
                                                 Alış     Satış       Alış     Satış               
24 Ayar Külçe Altın(Gr.)        85,20    85,55    85,25    85,60
Cumhuriyet Ata Lira        565,00    578,00    566,00    579,00
22 Ayar Bilezik(Gr.)        77,53    83,69    77,58    83,74
Lira(Tam) Ziynet        546,00    564,00    546,00    565,00
Yarım Ziynet        273,00    285,00    273,00    285,00
Çeyrek Ziynet        136,00    142,00    137,00    142,00

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Altın Bankacılığı Müdürü Evren Yaşar, "Gram altın, yatırım amaçlı fiziki altın olarak kabul edilen ürünler içinde yatırımcısına en fazla fayda sağlayan altındır. Bunun en önemli sebepleri, düşük işçilik maliyeti, 4 banka tarafından altın mevduatına kabul edilmesidir" dedi. Yaşar, altın fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, altının ons fiyatının aslında tek başına iç piyasa için belirleyici bir faktör olmadığını anlattı.

Altının Türk Lirası karşılığını, ons ve TL’nin dolar karşısındaki değerinin birlikte belirlediğini dile getiren Yaşar, "Altının onsu 1.000 dolar olabilir ama dolar aynı tarihte 3 lira olursa bu durumda altının gramı 96,5 lira seviyesine gelir. Altının TL karşılığındaki düşüşün tek sebebi ons düşüşü değil, aynı zamanda dolardaki esnekliktir" dedi.

Altın fiyatındaki azalışın genelde bir alım fırsatı olarak görüldüğünü ve fiziki altına talebin arttığını ifade eden Yaşar, şöyle devam etti: "Genelde yatırım amaçlı altın alımlarının yanı sıra takı ve süs amaçlı olarak alınan altınlarda da bir artış görülüyor. Altının fiyatındaki bu düşüş aslında uzun zamandır bekleniyordu, beklenti sadece altın değil tüm emtia fiyatlarında genel bir düşüş yönündeydi. Amerikan ekonomisindeki nispeten beliren iyileşme ve Fed’in parasal genişlemeden vazgeçmiş olması, küresel ekonomide var olan iyimser hava gibi nedenler bu beklentiyi doğurdu. Aslında önümüzde bu iyimser havayı bozabilecek, henüz çözüme kavuşmayan bazı sorunlar var. Bu tablo karşısında tedirgin olanlar tekrar altını güvenli liman olarak görüp, altın fiyatlarının yeniden yükselmesine neden olabilir. Günümüzde bu durum, piyasalar için bir tehdit olarak görülmese de 2015’te piyasaların bu riske olan bakış açısı ve algısı değişebilir."   

İşte altında son durum 6 ayda...
 

Güvenli liman olma özelliğini kaybeden altına yatırım yapanlar, 6 ayda yüzde 10,6 kaybetti.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, altının onsu uluslararası piyasalarda son altı aylık dönemde 1.291 dolardan 1.150 dolara kadar gerileyerek yatırımcısına yaklaşık yüzde 10,6 kaybettirdi. Kasım ayının ilk yarısında 1.132 dolar ile son 4,5 yılın en düşük seviyesine gerileyen altının onsu, bu hafta genel olarak 1.150 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izledi. AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan, dolar talebi kuvvetli kaldığı sürece kısa vadede altın fiyatında yükseliş beklemenin mümkün olmadığını belirterek, "Dolar değer kazanırken, karşısındaki diğer her şeyin değer kaybettiği bir yıl geçirdik" dedi. Altının, doların gazabına uğradığını vurgulayan Demirpehlivan, bunu temel olarak destekleyen durumu ise "ABD'de faizlerin artış beklentisi" olarak niteledi.

REFERANDUMU TAKİP EDİYORUZ

"Altın/euro cinsinden ve altın/TL cinsinden gibi değer kaybeden para birimleriyle kıyasladığımız zaman, altında yavaş yavaş bozulma yaşandığını görüyoruz. Bunun da fiziksel taleple desteklenmesi lazım. Burada çok kuvvetli bir fiziksel talebin olduğunu görmüyoruz. Hedge fonlar stoklarını halen eritiyor, rekor düşük seviyedeler. Bu seviyeden bir dönüşün tetiklenmesi oluşabilir, bu da bazı olumlu gelişmelere ve haber akışlarına bağlı kalmış durumda. ABD'deki verilerin yanında İsviçre merkez bankası'nın 30 Kasım'da sonlanacak referandumu takip ediyoruz. Buradan 'evet' oyu çıkarsa İsviçre Merkez Bankası 5 yıla yayılmış yüksek miktarlarda altın alımı yapacak. Bu da altında yukarı yönlü çok ciddi bir hareketin tetikleyicisi olabilir. Altın, 2015 ve sonrasında bu fiyatların içine girmiş olur ancak şu anda öyle bir görüntü yok. Bu kurlar için yeni bir dalgalanma getirir. Son dönemde anketler de altının yukarı yönlü hareketi için çok olumlu bir görüntü vermiyor. Bu nedenle hem dolar talebi hem faiz fiyatlamasının yukarıda kalmaya devam etmesi, düşük enflasyon, hepsini bir araya getirdiğimizde bu baskının devam etmesiyle karşı karşıyayız."

Doların bütün para birimlerini etkilediğini anımsatan Demirpehlivan, "Sene içerisinde emtia fiyatları yüz güldürmedi. Bu yüzden altını burada ayırmak çok doğru olmayacaktır. Emtia sepetinin darbe almasının nedeni de dolar..." diye konuştu.

RİSKLER DEVAM EDECEK

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise altın yatırımcıları için risklerin hala ön planda olduğunu belirterek, "2014 yılında altın yatırımcısı maalesef pek gülmedi" dedi. Karabulut, altının gelecek günlerdeki seyrine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Yeni bir hikaye bulunana kadar altında riskler aşağı yönlü olmaya devam edecektir ta ki enflasyon baskısı ya da politik riskler nedeniyle tekrar güvenli liman efekti çalışana kadar. Diğer yandan altının çıkartma maliyetinin bir efsane olduğu... 1.700 dolar civarındayken 'altın maliyeti burası' deniyordu ancak geldiğimiz nokta ortada. Sonra '1.500 dolar' denildi, şimdi de '1.100 dolar' deniyor fakat bunlar artık efsane olmaktan öteye gidemiyor. Artık bu çeşit raporlar da güven vermiyor. Temel anlamda altında hala zayıf seyrin devam etmesi, 1.180 dolar olan önemli direnç noktasının altında kalmaya devam etmesi halinde satış baskısıyla 1.133 dolar ve 1.100 dolar seviyelerine doğru gerileme görülebilir. Ancak 1.180 dolar seviyesinin üzerinde yeni bir hikaye altını ancak destekleyebilir."

Normal doğum yapana çeyrek altın hediye

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, sezaryen doğum oranlarını düşürmek ve aileleri normal doğuma teşvik için normal doğum yapanlara çeyrek altın hediye edecek.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Acıpayam Devlet Hastanesi’nde 4 kabinli fizik tedavi ünitesi hizmete açıldı. Açılışa Acıpayam Kaymakamı Uğur Kalkar, Belediye Başkanı Dr. Hulisi Şevkan, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar, Acıpayamsağlık Müdürü Dr. Zühtü Dağtekin ve Acıpayam Devlet Hastanesi çalışanları katıldı.

İLÇELERDEN MERKEZE HASTA TRANSFERİ ENGELLENECEK

İHA'nın haberine göre, Acıpayam Belediye Başkanı Hulisi Şevkan, Devlet Hastanesi’nin fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve personelinin özverili çalışmaları ile birlikte tercih edilen bir hastane konumuna geldiğini belirterek, "Halkımız ’Bir hasta olsak da şu hastaneyi görmeye gitsek’ der hale geldi" dedi.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar ise Devlet Hastanesi’nin fiziki koşullarıyla, hekim kadrosuyla ve yeni açılan bölümleriyle birlikte Acıpayam halkına hizmet verdiğini belirterek "Son yıllarda artan yaşlı nüfus oranıyla birlikte fizik tedavi ünitelerine olan ihtiyaç arttı. Denizli merkez hastanelerdeki yoğunluk ve ilçedeki hastaları merkezdeki hastanelere yormama adına Acıpayam Devlet Hastanesi’nde 4 kabinli fizik tedavi ünitesini açtık. Ayrıca yakın bir zamanda Çivril Devlet Hastanesi’nde de fizik tedavi ünitesini açacağız. Böylelikle ilçelerden merkeze olan hasta transferini engellemiş olacağız ve vatandaşlarımızın ayağına hizmeti götürmüş olacağız" diye konuştu.

TÜM HASTANELERDE BAŞLATILACAK

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından aileleri normal doğuma özendirerek sezaryen oranlarını düşürmek amacıyla farklı bir uygulama başlatıldığı belirtildi. Birliğe bağlı hastanelerde ilk olarak Acıpayam Devlet Hastanesi’nde başlatılan uygulamayla birlikte hastanede normal doğum yapan Sibel Demir ve Yeşim Ongun’a küçük altın hediye edildi.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar Denizli genelinde normal doğum oranlarının yüzde 14’lerde seyrettiğini, bu rakamın Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlerin altında olduğunu belirterek, “Normal doğuma dikkat çekmek farkındalık oluşturmak için ilimizde ilk olarak Acıpayam Devlet Hastanesi’nde başlattığımız küçük altın hediye uygulamasını önümüzdeki günlerde tüm hastanelerimizde başlatmayı planlıyoruz" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!