TEOG merkezi ortak sınav tarihleri ve konuları

TEOG sınav tarihleri yaklaşıyor. Merkezi ortak sınavlara girecek öğrenciler için TEOG sınav konuları da büyük önem taşıyor.

TEOG merkezi ortak sınav tarihleri ve konuları
TEOG merkezi ortak sınav tarihleri ve konuları
GİRİŞ 23.11.2014 16:17 GÜNCELLEME 23.11.2014 16:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TEOG sınav tarihleri daha önce MEB tarafından açıklanmıştı. TEOG merkezi ortak sınav konuları da MEB tarafından açıklanan takvim çerçevesinde belli olmuş oldu. TEOG sınavlarına girecek öğrenciler için sınav tarihleri ve sınav konuları oldukça faydalı bir bilgi.

Açıklanan TEOG sınav tarihleri takvimine göre ilk TEOG sınavı 26 Kasım tarihinde yapılacak. İki gün sürecek olan ilk merkezi ortak sınavların ardından ikinci dönem yapılacak TEOG sınavları için ise 29-30 Nisan tarihleri açıklandı.

MEB tarafından yapılan açıklamaya göre TEOG sınavları ilk gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları olarak yapılacak. 27 Kasım yani TEOG sınavlarının ikinci günü ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınavlar yapılacak. 

26-27 Kasım TEOG merkezi ortak sınavda hangi konular çıkacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılacak ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öğretmenlerin de sınav günlerinde en geç 09.00'da okullarında hazır bulunmalarını istedi. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.

TEOG kapsamında, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlar, birinci dönem 26-27 Kasım'da, mazeret sınavı 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek. Sınavda öğrencilere dört ayrı kitapçık verilecek.

Ortak sınavlar öncesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından illere genelge gönderildi.

Genelgeye göre, ortak sınavlarda görevlendirilecek öğretmenlerin kendi okulları ve branşları haricinde görevlendirilmelerine dikkat edilecek.

Ortak sınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okulda ders yapılmayacak.

Ortak sınavlarda görevli olmayan ancak o gün dersi olan okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün en geç 09.00’da kendi okullarında hazır bulunacak. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak. 

Özel durumları nedeniyle (bina değişikliği gibi) kendi okullarında sınava giremeyen ve sınava girebilmeleri için bütün öğrencileri bir başka okula yerleştirilen okul idarecilerinden en az birinin bu sınavın gerçekleştirileceği okulda, bina sınav komisyonunda görevlendirilmesine dikkat edilecek. Bu öğrenciler için önceden basılmış sınav evrakı geçerli olacak.

 Özel okullarda yapılacak sınavlar için MEB'in kadrolu öğretmenlerinin bina sınav komisyonu, salon başkanı, gözetmen olarak görevlendirilmeleri ve sınav yapılan özel okulun yöneticilerinden olmak üzere en az iki idarecinin de bina sınav komisyonuna yardımcı olacak şekilde binada bulunması sağlanacak.

Milli eğitim müdürlükleri karar verecek

Naklen yer değişikliği ve benzeri hallere bağlı zorunlu ikamet değiştiren, başka il ve ilçelerdeki okullara nakil olan veya ailesi tarım işçisi olarak çalışan öğrencilerin durumları, Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından sisteme işlenemeyen, sınavda özel hizmet alması gereken öğrencilerin durumları, cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü bulunan 8. sınıf öğrencilerinin durumları, yurt dışında MEB'e bağlı olmayan okullarda öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinden sınava girme talebinde bulunanların durumları ve açık öğretim ortaokulu öğrencilerinden sınava girme talebinde bulunanların durumları da milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.

Bu durumdaki öğrencilerin, bulundukları il ve ilçelerdeki sınav merkezlerinin yedek salonlarında, evde, hastanede veya cezaevinde gerekli tedbirler alınarak sınava alınmaları sağlanacak.

BU YIL İTİRAZ 20 TL!

Geçen yıl 10 TL olan itiraz bedeli bu yıl 20 TL oldu. Kılavuzda, “Elektronik ortamda yapılan itirazlar öğrenci velisi tarafından interaktif hesap aracılığıyla elektronik ortamdan, yapılan itirazların incelenmesi için ise öğrenci velisi tarafından T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) yatırılması gerekmektedir.” deniliyor.

YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİLER TEOG'A NASIL GİRECEK? 

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne birinci dönem için 9 Ekim 2014, ikinci dönem için ise 3 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar müracaat edebilecek.

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

8. sınıf TEOG sınav tarihleri

Ortak Sınavlar Uygulama Takvimi

Sınıf     Dönem     Sınav Tarihleri     Mazeret Sınavı Tarihleri     Sınav Sonuçlarının İlanı
8.Sınıf     I.Dönem     26-27 Kasım 2014     14-15 Aralık 2014     Ocak 2014
8.Sınıf     II.Dönem     28-29 Nisan 2014     10-11 Mayıs 2014     Haziran 2014

Ortak Sınavlar 1.Gün Oturumları

Ders Adı     Başlama Saati     Soru Sayısı     Süresi
TÜRKÇE     09:00     20     40 Dakika
MATEMATİK     10:10     20     40 Dakika
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ     11:20     20     40 Dakika

Ortak Sınavlar 2.Gün Oturumları

Ders Adı     Başlama Saati     Soru Sayısı     Süresi
FEN ve TEKNOLOJİ     09:00     20     40 Dakika
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük     10:10     20     40 Dakika
YABANCI DİL     11:20

TEOG sınav tarihleri belli oldu

Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş kapsamında yapılacak olan merkezi ortak sınavların tarihleri belli oldu. TEOG sınavlarının tarihleri belli olunca öğrenciler ve veliler de 8. sınıf ortak sınav tarihlerini öğrenmiş oldu. Merkezi ortak sınav tarihleri ve TEOG ortak sınav tarihleri hem ilk dönem için hem de ikinci dönem için açıklandı. Duyuruda ayrıca 2015 TEOG sınav tarihleri de belirtildi.

İşte TEOG sınav tarihleri

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlar, birinci dönem 26-27 Kasım, ikinci dönem ise 29-30 Nisan'da yapılacak.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2014-2015 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecek sınavlara ilişkin uygulama takvimini illere ve ilgili kurumlara gönderdi.

TEOG Nedir ?

Bildiğiniz gibi artık SBS sınavı yapılmayacak. Bunun yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ismi verilen kısa adıyla TEOG, SBS'nin yerini aldı.
 
Bu yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS'ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur. Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) şu şekilde belirlenecek, Merkezi Yazılı Sınavlar (tabii ki kısaltması, MYS) ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanıyla ortaya çıkacak. 

OKULLARDA ÜCRETSİZ KURSLAR BAŞLIYOR

Bun göre, Bakanlık bu yıl 42 sınav gerçekleştirecek. Ortaöğretime geçiş sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin gireceği, merkezi ortak sınavlar, birinci dönem 26-27 Kasım'da, mazeret sınavı 13-14 Aralık'ta yapılacak.

İkinci dönem ise merkezi ortak sınav 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek.Merkezi sınavlar, 2015-2016 eğitim öğretim yılında ise birinci dönem 25-26 Kasım 2015'te, mazeret sınavı ise 12-13 Aralık 2015'te yapılacak.Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) ise 5,6,7,9,10 ve 11. sınıflar için 13 Haziran 2015'te saat 14.00'te gerçekleştirilecek.MEB, bu sınavların dışında, açık ortaokul, lise ve ehliyet sınavlarını da gerçekleştiriyor.

TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek. Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlışların doğrularını etkilemeyecek. Yeni sistemin kavramlarını inceleyecek olursak: Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Bu tanıdık olduğun bir kavram. Sene içerisinde girdiğin sınav (yazılı – test) puanların esas alınarak hesaplanır. Her sınavdan aldığın puan o dersin ders saati ile çarpılır. Senin gözünde 85 de 95 de 5 olarak görünürken bu hesaplamaya göre 95 daha öndedir. Bilgi eksiklerini kapatmak için Dersanem´in fırsatlarından faydalanmalısın. Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı: 6 temel dersten girdiğin merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre oluşturulur. YBP mantığıyla aldığın her fazla puanın önemi büyüktür. Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8. sınıfta aldığın yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30´u alınır ve 8. Sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70´i ile toplanır. Bu toplam senin liselere yerleşeceğin puanı verir. Sonuç olarak hem okul hem dershane öğretmenini iyi bir şekilde dinlemen gerekiyor. Sınav sistemleri değişse de altın kural değişmiyor: Sıkı ve verimli çalışmak. 

YORUMLAR 1
  • serenay sarıkaya 9 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel sınav çok zor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!