Adana 8. Tarım Fuarı

Adana 8. Tarım Fuarı etkinlikleri kapsamında, Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından "Bal teşvik yarışması" yarışması düzenlendi.

Adana 8. Tarım Fuarı
Adana 8. Tarım Fuarı
GİRİŞ 22.11.2014 16:50 GÜNCELLEME 22.11.2014 16:50

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 147 üreticinin katıldığı yarışmada, Türkiye'de arıcılığın çok eski yıllardan beri yapıldığını belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon kovan bulunduğunu ve 95 bin ton bal üretimi yapıldığını anlatan Aygül, "Ülkemiz kovan varlığı bakımından dünyada ikinci, bal üretimi açısından da üçüncü sıradadır. Bal üretiminden dünyanın en önemli birkaç ülkesinden biri konumundayız" dedi.

Aygül, Adana'nın geniş florası, çiçekleme için uygun iklimi ve bal verimi yüksek bitkilerin mevcut olması nedeniyle arıcılık açısından büyük potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, Ordu ve Muğla illerinden sonra üçüncü sırada olduklarını belirtti.

Adana Arı Yetiştiricileri Derneği Başkanı Ahmet Turan Otlu ise her yıl geleneksel hale getirdikleri yarışmanın bu yıl dördüncüsünü düzenlediklerini söyledi.

Adana'da yaklaşık 560 bin arı kolonisi olduğunu, derneğe bağlı 2 bin 379 üye ile gezginci arıcılık yaptıklarını ifade eden Otlu, "Üyelerimiz 2013 istatistiklerine göre 9 bin 600 ton bal üretmiştir. Bunun parasal değeri mevcut olan piyasa fiyatlarıyla 100 milyon liraya tekabül etmektedir. Süzme çiçek balında ülke birincisi, toplam üretimde ise üçüncü sırada yer almaktayız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından renk, tat, koku ve akışkanlık kriterlerine göre düzenlenen yarışmada, Şefik Köse birinci, Halis Aşama ikinci, Mehmet Avlutlu ise üçüncü oldu.

Dereceye giren üreticilere ödüllerini Vali Yardımcısı Durmuş Gencer ve Aygül verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar