Azerbaycan'da "Türkiye Kültür Haftası"

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Türkiye ve Azerbaycan, dostluk, kardeşlik, iyi komşuluk temelinde yürüttükleri ilişkilerini, beraberce örecekleri kültürel ağlarla daha da güçlendirmek arzusundadır"

Azerbaycan'da "Türkiye Kültür Haftası"
Azerbaycan'da "Türkiye Kültür Haftası"
GİRİŞ 23.11.2014 20:18 GÜNCELLEME 23.11.2014 20:18

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ve Azerbaycan'ın, dostluk, kardeşlik, iyi komşuluk temelinde yürüttükleri ilişkilerini, beraberce örecekleri kültürel ağlarla daha da güçlendirmek arzusunda olduklarını söyledi.

Azerbaycan'da düzenlenen "Türkiye Kültür Haftası" etkinlikleri, sema, mehter takımı, devlet halk dansları gösterileri ile sanatçı Azerin ve Türk halk müziği topluluğunun konserleriyle başladı.

Haydar Aliyev Merkezinde düzenlenen etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Azerbaycanlı mevkidaşı Ebülfes Garayev, devlet adamları, milletvekilleri, Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, sanatçılar ve Azerbaycanlılar katıldı.

Bakan Çelik, etkinlikte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamlarını ileterek, Türkiye Kültür Haftası'nın açılış programında Bakü'de Azerbaycanlılarla birlikte olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadığını, Türkiye Cumhuriyeti kültür bakanı olarak burada bulunmanın şereflerin en büyüğü olduğunu ifade etti.

Çelik, çağdaş Azerbaycan'ın sembollerinden biri haline gelen Haydar Aliyev Merkezinde, Türk sanatçıların Azerbaycanlılarla buluşarak sadece siyasette veya ekonomide değil kültür ve sanatta da "ebediyen birlikteyiz ve kardeşiz" mesajını en güçlü şekilde vereceklerini belirtti.

Türk siyasi geleneğinin değişmez ilkelerinden biri olan "Azerbaycan'ı her türlü uluslararası platformda önceleme ve destekleme" ilkesinin bir gereği olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun ilk yurtdışı resmi ziyaretini KKTC'den sonra Azerbaycan'a yaptığını hatırlatan Çelik, bunun da dünyaya verdikleri en güçlü mesajlardan biri olduğunu kaydetti.

Azerbaycan ve Türkiye'nin bugüne kadar siyasi ve ekonomik alanlarda çok özel ilişkiler tesis ettiğini söyleyen Çelik, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı olarak bu sarsılmaz güçlü ilişkilerin, kültür ve sanat alanında daha da ileri bir noktaya varacağından en ufak bir kuşku duymadığını bildirdi.

Çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu merhum Haydar Aliyev'in dile getirdiği "bir millet iki devlet" anlayışı doğrultusunda yürütülen iki ülke ilişkilerinin, enerji, ekonomi ve eğitim gibi alanlarda olduğu gibi bundan böyle kültürel işbirliğinde çok daha güçlü bir görünüm arz edeceğini ifade eden Çelik, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında varılan mutabakat sonucunda şekillenen "2014-2015 Eylem Planı" çerçevesinde 2014 yılında Azerbaycan'da Türkiye Kültür Haftası düzenlenmesi kararlaştırıldığını belirtti.

Bugünkü etkinlik ile başlayan ve 27 Kasım'a kadar sürecek Türkiye Kültür Haftası boyunca, el sanatları ve fotoğraf sergileri, tiyatro temsilleri, film gösterimleri ve Türk halk kültürüne ait değerlerin, Azerbaycanlıların beğenisine sunulacağını söyleyen Bakan Çelik şöyle konuştu:

"Gücünü ortak tarih ve kültür birliğinden alan, son derece sıkı bağlarla birbirine kenetlenmiş, geçmişte olduğu gibi bugün de kader birliği içinde olan iki ülke Türkiye ve Azerbaycan, dostluk, kardeşlik, iyi komşuluk temelinde yürüttükleri ilişkilerini, beraberce örecekleri kültürel ağlarla daha da güçlendirmek arzusundadır. Bu arzunun bir nişanesi olarak, 17-21 Haziran 2012 tarihleri arasında Ankara ve İzmir'de "Azerbaycan Kültür Günleri" düzenlenmiştir. Azerbaycan Kültür Günleri, Azerbaycan'ın kültürel değerlerinin halkımıza tüm yönleriyle tanıtılmasında öncü bir rol oynamıştır. Aynı şekilde, şu an açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz Türkiye Kültür Haftası ile Anadolu insanının kültürü, kardeş Azeri halkı ile buluşacaktır. Bu kapsamda, Türkiye Kültür Haftası'nın ilişkilerimize yeni bir ivme ve boyut katacağına olan inancım tamdır."

İki ülkenin, tarihin zor dönemlerinde hem bu toprakların bağımsızlığını kazanmasında hem de Anadolu'nun düşmana karşı savunulmasında kader birliği yaptığını anlatan Çelik, Bahtiyar Vahapzade'nin "Türkiye ve Azerbaycan bir ananın iki oğlu" ifadeleri hatırlattı.

Türkiye ve Azerbaycan'ın, aynı dilin birleştirdiği iki devlet olduğunu ifade eden Çelik, bu nedenle Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" şiirinin kendilerini ne derece heyecanlandırıyorsa Ahmet Cevad'ın "Selam Türk'ün Bayrağına" şiirinin de aynı derece heyecanlandırdığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul'u Yahya Kemal Beyatlı'nın mısralarından duymayı nasıl seviyorsak Ahmet Cevad'ın "İstanbul" şiirinden dinlemeyi de aynı şekilde seviyoruz. Geçmişte Mehmet Akif Ersoy ile Hüseyin Cavid'i İstanbul'da Sırat-ı Mustakim dergisinde buluşturan ruh ne ise bugün bizleri bu salonda buluşturan ruh da aynı ruhtur. Bu etkinlik bir bakıma, Gence ve Bakü'de Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa idaresinde yan yana çarpışmış olan, Azeri ve Türk kardeşlerin yeniden buluşmasıdır. Çanakkale destanı ve Azerbaycan'ın işgalden kurtuluşu Ahmed Cevad ve Hüseyinzade Ali Bey gibi büyük Azeri şairlerin eserlerinde, Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak destanları olarak anılmaktadır.

Anadolu Türkünün savaşına destek vermek amacıyla 1915 yılında Bakü'de kurulan 'Kardeş Kömeği Komisyonları ve çıkardıkları Kardeş Kömeği dergisi' hatıralarımızda hala tazedir. Kafkas İslam Ordusu şehitleri ile Azerbaycan'dan Çanakkale'ye gelerek Anadolu'nun bağımsızlığı uğruna can veren şehitler, bizi birbirimize bağlayan ebedi zincirlerin mübarek halkalarıdır. Bize düşen, sahip olduğumuz bu müşterek değerlerin kıymetini her daim bilebilmek ve bu bilinci yeni nesillere layıkıyla aktarabilmektir. Bu düşüncelerle Türkiye Kültür Haftası vesilesiyle bizden desteğini esirgemeyen başta Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve mevkidaşım Sayın Ebülfes Garayev olmak üzere, programda emeği geçen sanatçı arkadaşlarıma ve bizlere misafirperverliklerini gösteren kardeş Azeri halkına candan teşekkürlerimi sunuyorum"

Konuşmaların ardından yapılan iki ülke ilişkilerinin anlatıldığı kısa film izlendikten sonra sahne alan mehter takımının Azerbaycan türküsü ile başladığı gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı. Hücum marşı ve sanatçı Azerin'le beraber söylenen "Çırpınırdı Karadeniz" türküsü izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Sema ve Elazığ ile Trabzon yörelerine ait halk oyunları gösterileri ile halk müziği sanatçılarının türküleri büyük beğeni topladı.

"Türkiye Kültür Haftası" 27 Kasım'a kadar devam edecek ve bu kapsamda Devlet Tiyatrolarının "Nereye" ve "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye" adlı iki oyunu Azerbaycanlı seyircilerin beğenisine sunulacak.

Türk sinemasının ödüllü filmlerinin gösterileceği "Türkiye Kültür Haftası"nda, el sanatları sergisi, aşık atışmaları, fotoğraf sergisi etkinlikleri de yer alacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma