Waterloo Üniversitesi Rektörüne Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verildi

On birinci Cumhurbaşkanı Gül, Kanada'nın Waterloo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullahpur'a Liyakat Nişanı takdim etti

Waterloo Üniversitesi Rektörüne Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verildi
Waterloo Üniversitesi Rektörüne Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verildi
GİRİŞ 24.11.2014 09:27 GÜNCELLEME 24.11.2014 09:27

Türkiye'nin tanıtımına ve Kanada ile ilişkilerine katkıları nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı’na layık görülen Kanada’nın Waterloo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur, ödülünü on birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden aldı.

Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu için Kanada Adalet Bakanı Peter MacKay’in özel davetlisi olarak Kanada’ya gelen Abdullah Gül, ziyaretinin son gününde Ottawa’da incelemelerde bulundu.

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği konutunda düzenlenen nişan takdim törenine katılan Gül, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bugün, Kanada’ya gerçekleştirmekte olduğum kısa ziyaretin yarattığı mutlu bir rastlantı nedeniyle bir araya geldik. Bu tören, aslında, bilim ve sanat alanında Türkiye’nin uluslararası tanıtımına katkı sağlamış ve Türk kültürüne hizmetlerde bulunmuş 13 vatandaşımızın Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile taltif edilmeleri nedeniyle geçtiğimiz haziran ayında Ankara’da yapılmıştı. Söz konusu şahsiyetler ikinci vatanlarında çok başarılı kişilerdir. Maalesef, Liyakat Nişanı ile taltif edilen 14. kişi olan Kanadalı Türk vatandaşımız, Waterloo Üniversitesi Rektörü Profesör Hamdullahpur’un törene katılması o dönem daha önceden planlamış programı nedeniyle mümkün olamamıştı. Kanada’yı ziyaretim kesinleştiğinde, töreni burada Ottawa’da yaparak Liyakat Nişanını şahsen takdim etmeyi arzu ettim."

Prof. Hamdullahpur’a nişanın, Türkiye’ye hizmet, Türk kültürel mirasının tanıtılması ve ana vatan ile ikinci vatan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı katkılar dolayısıyla verildiğini hatırlatan Gül, şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile taltif edilenler birçok değişik alandaki katkıları nedeniyle buna layık görülmektedir. Paylaştıkları unsur, Türk kültürel mirasının vatandaşı oldukları ülkelerin yararına olacak şekilde tanıtılması yönünde yorulma bilmeden çalışmaya olan bağlılıklarıdır. Özgeçmişinden gördüğünüz üzere, Prof. Hamdullahpur, makine mühendisliği alanında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden master derecesi ile mezun olduktan sonra başarılı çalışmalarını çok kültürlü Kanada’da devam ettirmiştir. Kendisi halen Waterloo Üniversitesi’nin Rektörü ve Şansölye Yardımcısıdır. Kanada’da Türkiye ve Türk kültürünü en iyi şekilde temsil etmiştir. Bugün, Profesör Hamdullahpur’u ikinci vatanındaki ana vatanının evinde Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile taltif etmekten onur duyuyorum.”

Türkiye-Kanada ilişkileri

Türkiye ve Kanada’nın uzun süredir iyi ilişkiler içinde olan iki müttefik ve dost ülke olduğunu anlatan on birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları kaydetti:

“Yalnızca Birinci Dünya Savaşı sırasında farklı cephelerde yer almışlardır. Gelibolu’da savaşan Newfoundland Alayı bir centilmenler savaşına tanık olmuştur. Daha sonra iki ülke İkinci Dünya Savaşı’nda, Kore’de, Soğuk Savaş döneminde, Afganistan’da, Libya’da hep omuz omuza savaşmıştır. Her zaman birlikte kazanmışlardır. İki güçlü NATO müttefiki, G20 üyesi ve birçok uluslararası örgütün ortak üyeleri olarak, ortak değerleri olan demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde her zaman birlikte ortak hareket etmişlerdir. Bu günümüzde de değişmemiştir. Özellikle siyasi ve ekonomik alanlarda ilişkilerde son dönemde kazanılan ivmeden memnuniyet duymaktayım. Ancak bunlar halklarımız arasındaki ilişkileri inşa edemediğimiz takdirde yeterli değildir.”

Waterloo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur da kendisine layık görülen nişanı almaktan onur duyduğunu, nişanın on birinci Cumhurbaşkanı tarafından takdim edilmesinin ise kendisini gururlandırdığını belirterek teşekkür etti.

On birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Londra’ya gitti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı