Kızıl Kmerler'in iki liderinin yargılanması

Mahkeme heyeti, duruşmayı gelecek yıla ertelendi

Kızıl Kmerler'in iki liderinin yargılanması
Kızıl Kmerler'in iki liderinin yargılanması
GİRİŞ 24.11.2014 13:35 GÜNCELLEME 24.11.2014 13:35

Kamboçya'da 1970'li yıllarda hüküm süren Kızıl Kmerler'in iki liderinin soykırımla suçlandığı davanın görülmesine gelecek yıl devam edilecek.

Mahkeme heyeti, 83 yaşındaki eski Devlet Başkanı Khieu Samphan'ın avukatları duruşmalara katılmadığı için duruşmayı 8 Ocak'a erteleme kararı aldı.

Heyet başkanı, geçen hafta avukatların pazartesi günü yapılacak duruşmaya katılması için resmi çağrıda bulunmuştu.

Bugünkü oturuma da katılmayan avukatlar, mahkeme heyetine gönderdikleri yazılı açıklamada "7 Ağustos'ta Samphan'a verilen ömür boyu hapis cezasını temyiz ederken müvekkillerinin ikinci davada savunamayacaklarını" belirtti.

Samphan'ın avukatlarının 29 Aralık'a kadar temyiz dosyasını hazırlayıp teslim etmeleri gerekiyor. Avukatlar, yazılı açıklamada, duruşmalara 2015'te devam edilmesinin kendilerine müvekkillerinin savunmasını hazırlamak için vakit kazandıracağını kaydetti.

Samphan'ın avukatlarından Kong Sam Onn, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Savunma avukatları olarak müvekkilimize karşı sorumluluklarımız var. Müvekkillimizin çıkarlarına ters düşen mahkeme kararlarına uyamıyoruz. Aksi halde müvekkilimizle sorun yaşarız" dedi.

Dönemin Devlet Başkanı Samphan ve grubun ideolojik liderlerinden Nuon Chea, 7 Ağustos'ta savaş suçu işlemekten ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Kamboçya'da 1960'lı yılların sonlarında Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975'te başkent Phnom Penh'e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Kızıl Khmerler'in milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği iktidarı sırasında yaklaşık 3 milyon kişi yaşamını yitirmişti.

20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden bir kabul edilen, Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979'da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin'e kaçan Pol Pot liderliğinde Kamboçya'nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992'de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, Pol Pot'un 1998'de ölümününden sonra dağılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Katil İsrail gece sivllerin olduğu çadırı vurdu! Hepsi çocuk...
İşte Baykar'ın neden hedefe konulduğuna dair gerçek