25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddeti Önleme Günü

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın: "Aydın’da aile içi şiddet 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 70 artmıştır"

25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddeti Önleme Günü
25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddeti Önleme Günü
GİRİŞ 24.11.2014 15:15 GÜNCELLEME 24.11.2014 15:15

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, Aydın'da aile içi şiddetin geçen yıla oranla yüzde 70 oranında arttığını söyledi.

Aydın, 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddeti Önleme Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa’da her beş kadından birinin,Türkiye’de ise her beş kadından ikisinin fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtti. Her dört kadından birinin fiziksel şiddet nedeni ile yaralandığını ileri süren Aydın, şunları kaydetti:

“Yine her on gebe kadından bir tanesi fiziksel şiddet görmekte. Kadınların yüzde 50’si yaşadığı şiddeti hiç kimseye anlatamamakta. Aydın’da aile içi şiddet 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 70 artmıştır. Şiddet nedeni ile toplum içinde huzursuzluk artmakta, cinayet ve intiharlar artmaktadır. Kadına yönelik şiddetin çözümünde kadının sosyo ekonomik statüsünün güçlendirilmesi uzun dönemde kadına yönelik şiddetin azaltılmasında anahtar müdahaledir."

Türkiye'de kadın ve erkek eşitsizliği konusunda yasal düzenlemeler yapıldığına dikkati çeken Aydın, önemli olanın yasaların toplumsal yaşantıya yansıması olduğunu ifade etti. Kadına ev, iş ve toplum yaşantısında getirilen sınırlamaların kadın hakları ihlali olarak görüldüğünü, kadın ve erkek arasında ayrımcılığa yol açan geleneksel nedenlerden dolayı kız çocukları eğitime ulaşmada, mülk edinme ve yönetmede, iş kurma ve yönetmede erkeklerle eşit olmadığını savunan Aydın, "Toplum, iş, siyaset, yaşantısında kadın oranı temsilinin az olması kadın ve erkek arasında fırsat eşitliği olmamasından kaynaklanıyor. Kadınları gerçek eşitliğe kavuşturmak için kadınlara yönelik ayrımcılığın son bulması gerekir. Çünkü kadın erkek eşitliği toplumların kalkınması için en büyük güçtür" değerlendirmesinde bulundu.

15 milyon 400 bin yoksul kadın

Kadınların dünya nüfusunun yüzde 50'den fazlasını oluşturmalarına ve dünyada çalışılan iş saatlerinin yüzde 66’sını yapmalarına rağmen, dünyadaki tüm gelirlerin yüzde 10’una mülklerin de ancak yüzde 1’ine sahip olduğuna dikkati çeken Aydın, Türkiye’deki 22 milyon yoksul insandan 15 milyon 400 bininin kadın olduğunu kaydetti.

"Dünyada ve ülkemizde yoksulluk kadınlaşmakta" diyen Aydın "Sorumlulukların bölüşümünde, ülke ve aile kaynaklarını kontrol etmede kadın ve erkekler arasında adil ve hakkaniyetli davranılmalıdır. Toplumların kalkınmalarında bireylerin statülerinin yüksek olması önemlidir. Bireylerin statüsünü ise toplumsal cinsiyet, öğrenim durumu, düzenli gelir getiren bir işte çalışma, siyasi yaşama katılım belirlemektedir. Şu anda dünyada ve ülkemizde kadın erkek arasında bireysel statülerde ciddi fark var" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor