Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin 400 bininci ziyaretçisi

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan merkezin 400 bininci ziyaretçisi, "Öğretmenler Günü"nde emekli bir öğretmen oldu

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin 400 bininci ziyaretçisi
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin 400 bininci ziyaretçisi
GİRİŞ 24.11.2014 15:43 GÜNCELLEME 24.11.2014 15:43

Ccedil;anakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin 400 bininci ziyaretçisi, "Öğretmenler Günü"nde emekli öğretmen Aytemiz Arsoy oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Gelibolu Yarımadası Kabatepe mevkisinde inşa edilen, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran 2012'de açılışı yapılan merkezi bugüne kadan binlerce kişi ziyaret edip, Çanakkale Savaşları'nın evrelerini öğrenme imkanı buldu.

Muğla'da yaşayan 72 yaşındaki emekli matematik öğretmeni Aytemiz Arsoy ise bugün gezdiği merkezin "400 bininci ziyaretçisi" oldu. Tesisin müdürü Ayla Varlık, ziyaretin sonunda Arsoy'a 400 bininci ziyaretçi olduğu için çiçek ile "Allahaısmarladık: Çanakkale Savaşı'nda Bir Şehidin Günlüğü" kitabı ile 57. Alay asker künyesi hediye etti.

Arsoy, ecdadın hatıralarının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına yapılan tesisin kendisini büyülediğini belirterek, "Emekli bir eğitimci olarak geçmişin geleceğimize projeksiyon açarak gösteren bu müstesna tesiste her kimin emeği varsa çok teşekkür ederim. Bana büyük teveccüh göstererek verdiğiniz bu anlamlı hediyeleri tüm öğretmenler adına aldığımı söyleyebilirim. Bu davranışınızla onore oldum" ifadesini kullandı.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca inşa edilen merkezde yer alan 11 canlandırma odasından ikisinde üç boyutlu gösterim yapılıyor.

"Harbe Giriş" adlı ilk salonda Osmanlı Devleti'nin savaşa giriş nedenleri anlatılıyor. "Nusrat Mayın Gemisi" adlı ikinci salonda, deniz savaşlarında Nusrat'ın boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştirmesine yer veriliyor.

"İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları" salonunda İngiliz Ocean gemisinin Türk tabyalarına top atışları üç boyutlu olarak izletiliyor, top atışlarının oluşturduğu sarsıntı ziyaretçilere mekanik sistemle birebir yaşatılıyor. "Mecidiye Tabyası Salonu"nda Seyit Onbaşı'nın top mermisini sırtlayarak kaldırıp namluya sürme anı ziyaretçilere aktarılıyor. "Kara Muharebelerine Hazırlık" konusu, 5'inci salonda Gelibolu Yarımadası haritası üzerinde gösteriliyor.

"Dönüm Noktası Salonu"nda 261 rakımlı tepede 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in, "Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum" şeklinde tarihe geçen emri, film ve hologram tekniği bir arada kullanılarak canlandırılıyor. "Siper Muharebeleri Salonu"nda da ziyaretçiler siperler arasında cephedeki bir savaş sahnesini izleme imkanı buluyor.

"Gök Kubbeden Gelibolu Salonu"nda savaş sahneleri tavana 7 projektörle yansıtılıyor. "Çanakkale Geçilmez Salonu"nda üç projeksiyonla İngiliz ve Anzak birliklerinin geri çekilişi gösteriliyor. "Hatıralar Salonu"nda Türk askerlerinin hatıraları ziyaretçilere aktarılıyor. "1915'ten Günümüze" adlı son salonda ise Türkiye'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, tarım, ulaşım, enerji, askeri ve siyasi ilerleme ile gelişmeleri çeşitli görsellerle yansıtılıyor.

Merkezde ayrıca 147 kişilik konferans salonu ve Çanakkale Savaşları malzemelerinden oluşan müze de bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!