KADEM 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi

Filistin Kadın İşleri Bakan Yardımcısı Rabi: "Kadına karşı şiddete son verilmesi için hukuki düzenleme ve değişiklikler getiriyoruz. Bu düzenleme ve değişikliklerin amacı gelişmiş, modern ve medeni toplumlara ayak uydurmaktır. Kadın cinayetlerinde gerekli hukuki yaptırımlar ve caydırıcı cezalar uygulanmaktadır"

KADEM 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi
KADEM 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi
GİRİŞ 24.11.2014 17:18 GÜNCELLEME 24.11.2014 17:18

Filistin Kadın İşleri Bakan Yardımcısı Bessam Dar Ebu Rabi, kadına karşı şiddete son verilmesi için varolan cezaları artırdıklarını, bu konuda hukuki düzenleme ve değişiklik getirdiklerini söyledi.

Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) CVK Park Bosphorus Otel'de düzenlediği "Kadın ve Adalet Zirvesi"nde konuşan Rabi, tüm Filistin vatandaşlarının kadın veya erkek ayrımı olmadan kanun önünde eşit olduğunu belirterek, 2003'te Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat hayattayken yayınlanan kanunla bu hükmün desteklendiğini söyledi.

Filistin politikalarının eşitlik kanununu uygulamaya geçirdiğini dile getiren Rabi, bu konuda Bakanlar Kurulunun toplumsal cinsiyet ve eşitlik konularında kanun yayınladığını aktardı.

Rabi, toplumda kadın erkek eşitliğini sağlamak için sosyal medyayı kullanmak istedikleri belirterek, sivil toplum kuruluşlarıyla hükumetlerinin bu konuda çalışmalar gerçekleştirdiğini anlattı.

"Kadına karşı şiddete son verilmesi için hukuki düzenleme ve değişiklikler getiriyoruz. Bu düzenleme ve değişikliklerin amacı gelişmiş, modern ve medeni toplumlara ayak uydurmaktır. Kadın cinayetlerinde gerekli hukuki yaptırımlar ve caydırıcı cezalar uygulanmaktadır" diyen Rabi, bu cezaların Filistin'in her yerinde uygulandığını aktardı.

"Kadına yönelik şiddette cezalar daha da artıyor"

Rabi, kadınların tüm alanlarda haklarına ulaşabilmelerinin ve istihdam edilebilmelerinin önemli olduğunu kaydederek, güvenlik sahası da dahil olmak üzere kadınların Filistin'de hemen hemen her alanda görev aldığını aktardı.

Bakan Yardımcısı Rabi, şunları söyledi:

"Filistin Meclisinde görüşülen bir kanun, kadına yönelik şiddete başvuranların cezalarının artırılması ve bu şiddeti bitirecek yasalar getirilmektedir. Kadın ile erkeklerin eşit ücret alması ve izin konularında çalışmalar yapılmaktadır. Kadınlarla ilgili faaliyetlerde harcanması için bütçe ayrılması talep edilmiştir. Buna olumlu yanıt bulunacak ve inşallah seneye kadınlar konusunda daha fazla faaliyet olacaktır. Kadınlarla ilgili 2011-2013 ve 2014-2016 yıllarını kapsayan 3'er yıllık planlarımız var. Kadına karşı şiddeti engellemek için ön tedbirleri almamız gerekiyor. Bu zorunludur. Toplumun bilinçlendirilmesi, kadına karşı bakışın değiştirilmesi gerekmektedir. Bu konularda kanunun bulunması yetmez bunu takip etmek gerekmektedir."

Gürpınar: "Kamuda üst yönetimde kadın oranı artmalı"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, ülkesinde bazı alanlara bakıldığında kadınların yeterli istihdamının sağlanamadığının görüldüğünü, kadın istihdamının genelde kamuda yoğunlaştığını, bu alandaki kadın-erkek istihdamının hemen hemen eşit olduğunu söyledi.

Kamuda kadın-erkek istihdamının eşit olmasına rağmen üst kademe yöneticileri arasında kadın payının yüzde 10 olduğunu dile getiren Gürpınar, KKTC Meclisindeki 50 milletvekilinden sadece 4'ünün kadın olduğunu aktardı.

Gürpınar, gelir veya eğitim seviyesinin yükselmesinin aile içi şiddeti azalttığı kanısı bulunduğunu ancak KKTC'de yaptıkları araştırmalara göre aile içi şiddetin toplumun her kesiminde olduğunu kaydetti.

Kadın istihdamına yönelik faaliyetlerini anlatan Gürpınar, "Kadın istihdam eden işletmelere 4 yıl boyunca sosyal güvenlik primlerini devlet sağlıyor. bu proje sayesinde 1458 kadın istihdam edildi son 1 yılda" dedi.

"Kadınlarda eğitim oranı yüksek, istihdam düşük"

Ürdün Sosyal Kalkınma Bakanı Rim Ebu Hassan, Ürdün'ün kadınların eğitim oranı yüzde 98 ile en yüksek ülkelerden biri olduklarını belirterek, "Ancak buna karşın kadınların ekonomiye katılımı sadece yüzde 14. Ortada ters oran var" dedi.

Anayasalarında kadın-erkek eşitliğinin bulunduğunu dile getiren Ebu Hassan, devletin kadın ve erkek vatandaşlarına fırsat eşitliği sağlamak zorunda olduğunu, kadınla devlet arasında herhangi bir araç olmaması, kadının devlete direkt erişebilmesi ve kadının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ebu Hassan, Ürdün Anayasası'nda "Devlet aileyi, anneyi, çocuğu, yaşlıyı ve engellileri korumakla mükelleftir" maddesinin yer aldığını kaydetti.

Milletvekilleri seçimlerinde kadın kotası olduğunu bilgisini veren Ebu Hassan, "Toplamda 150 milletvekili arasında 15 sandalye kadınlara ayrılmıştır. Son seçimlerde farklı listelerden veya bağımsız olarak 3 kadın da milletvekilliği kazandı. Şu an toplamda 18 milletvekili var. Ancak biz toplam 150 olan milletvekili sayısının 3'te birine ulaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Öcalan'ın milletvekili yeğeninden skandal sözler!
Vatandaşa önemli altın uyarısı: 'Kuyumcular bile satıyor'