Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite Ukrayna'da

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: -"Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliğine, ülke genelinde yapılacak halk oylamasında karar verilecek"

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite Ukrayna'da
Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite Ukrayna'da
GİRİŞ 24.11.2014 17:19 GÜNCELLEME 24.11.2014 17:19

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesinin NATO'ya olası üyeliğine, halk oylamasıyla karar verileceğini söyledi.

Poroşenko, Kiev'de bulunan Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile görüştü. Ukrayna-Litvanya Devlet Başkanları Konseyi 7. toplantısında, iki ülke arasındaki işbirliğinin yanı sıra Ukrayna'nın Avrupa entegrasyonu süreci, uluslararası kuruluşlar bünyesindeki işbirliği, Litvanya'nın Ukrayna'ya yapacağı yardımlar ele alındı.

Görüşmelerin ardından iki ülke arasında 2015-2016 yıllarına yönelik stratejik partnerliği geliştirmeye ilişkin eylem planı ile Ukrayna-Litvanya Devlet Başkanları Konseyi 7. Toplantısının Sonuç Bildirisi imzalandı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında Poroşonko, ülkesinin NATO'ya üye olup olmayacağına ilişkin kararın alınmasında tek yetkilinin Ukrayna halkı olduğunu kaydederek, "Biz, Ukrayna'nın NATO'nun kriterlerine ilişkin taleplerini belirledik. Bu talepleri karşılamasının ardından Ukrayna halkı, yapılacak halk oylamasında NATO'ya üye olup olmayacağına karar verebilir" ifadesini kullandı. Poroşenko, Ukrayna'nın, Avrupa Birliği veya NATO'ya üyelik kriterlerine cevap verebilmesi için ülke yönetiminin, 6 yıllık yoğun bir çalışma planı hazırladığını kaydetti.

Poroşenko, Ukrayna ile Litvayna'nın askeri-teknik işbirliği konusunda anlaştığını kaydederek, bu çerçevede doğudaki operasyonlarda yer alan 50 Ukrayna askerinin Litvanya'da rehabilitasyonu, Ukrayna subaylarının eğitimi ve ulusal tatbikatlara katılımı meselelerinde mutabakat sağlandığını ayrıca, Ukrayna silahlı kuvvetleri için silahların belirli unsurlarının temin edilmesi konularında uzlaştıklarını dile getirdi.

Grybauskaite de NATO'nun sadece askeri bir kuruluş olmadığını, tüm üyelerinin tam demokrasi ve insan haklarını koruma yolundan geçtiğini belirterek, Ukrayna'nın da AB veya NATO'ya üye olabilmesi için derin bir reform sürecinden geçmesi gerektiğini dile getirdi. Grybauskaite, bunun için ülke içinde çok işlerin yapılması ve somut adımların atılması gerektiğini kaydederek, "Reformlar için yoğun çaba harcayan ve gereken reformları gerçekleştiren ülke için, NATO üyeliği imkanı sunulabilir. Hiçbir ülke, hele komşularınız, üyelik başvurusunu engelleyemez ve hangi yönü seçeceğinizi dikte edemez" ifadesini kullandı.

Grybauskaite, Ukrayna ile askeri-teknik işbirliğini geliştirmekten yana olduklarını dile getirerek, "Litvanya, askeri alan da dahil tüm alanlarda deneyimlerini paylaşmaya hazır. Litvanya, Ukrayna'ya bu konuda yardım etmeye ve Ukrayna askerlerini eğitmeye hazır" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi