HEGEM Vakfı'nın "Türkiye'nin şiddet haritası" araştırması

HEGEM Vakfı'nca Türkiye'de 2 yılda 104 bin gencin yanı sıra cezaevindeki yaklaşık 5 bin 400 mahkuma ulaşılarak yapılan araştırmada, "Suç işlemekten sizi ne men eder?" sorusuna, katılımcıların yüzde 42'si "Allah korkusu", yüzde 25'i de "kanun korkusu" yanıtını verdi

HEGEM Vakfı'nın "Türkiye'nin şiddet haritası" araştırması
HEGEM Vakfı'nın "Türkiye'nin şiddet haritası" araştırması
GİRİŞ 24.11.2014 18:12 GÜNCELLEME 24.11.2014 18:12

Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele (HEGEM) Vakfı'nca Türkiye'de yaklaşık 109 bin kişiye ulaşarak yapılan "Türkiye'nin şiddet haritası" araştırmasında, gençlerin yüzde 42'sinin "Allah korkusu", yüzde 25'inin de "kanun korkusu" dolayısıyla suç işlemediği belirlendi.

HEGEM Vakfı Başkanı Adem Solak ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Keskin ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Sargın, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin son 2 yıllık suç haritasına ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Solak, burada yaptığı konuşmada, araştırma kapsamında 104 bin gencin yanı sıra cezaevindeki yaklaşık 5 bin 400 mahkuma ulaştıklarını ve mahkumlarla ilgili analizlerin devam ettiğini belirterek, "Avrupa'da en yüksek suç oranı olan ülke İngiltere ve Galler'de 100 bin kişide 148 mahkum, Fransa'da 100 bin kişi de 85 mahkum, Almanya'da 100 bin kişide 95 mahkum, Türkiye'de ise 100 bin kişide 185 mahkum var" dedi.

Türkiye'de suç oranlarının yükseldiğini ifade eden Solak, "6-7 sene önce suç oranında daha gerideydik şimdi ise batı ülkeleri olarak bakarsak bizim önümüzde bir tek ABD var ki dünyada suç oranı en yüksek ülkedir" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Sargın ise araştırmaya göre Türkiye'de çocukların yüzde 36'sının aile içi şiddetle karşılaştıklarını söyledi.

Ailede öfkeli davranışların çocuğun geleceğini etkilediğini belirten Sargın, ellerindeki verilerde çocuğun anlam dünyasını kuracak öfkeli davranış biçiminin ailede yüzde 66'ya çıktığını kaydetti.

"Yüzde 42'si 'Allah korkusu' nedeniyle suç işlemiyor"

Sargın, çocukların öfkeli davranış biçimini annelerden yüzde 68, babalardan da yüzde 65 civarında gördüklerini dile getirerek, bu çocukların da gelecekteki eğitim hayatlarında ve arkadaşları arasındaki sorunları çözmede yüzde 70 oranında şiddete başvurduklarını gördüklerini belirtti.

Araştırmada gençlere çeşitli sorular yönelttiklerini anlatan Sargın, gençlere, "sizi suç işlemekten ne men eder?" sorusunu sorduklarında katılımcıların yüzde 42'sinin "Allah korkusu", yüzde 25'inin de "kanun korkusu" diye cevap verdiğini kaydetti.

Sargın, "evde gergin misiniz?" şeklindeki soruya ise öğrencilerin yüzde 68,5'inin "evet" yanıtını verdiğini, kızlara bu oranın yüzde 74'e çıktığını dile getirdi.

Araştırmada çok ilginç sonuçlara ulaştıklarına işaret eden Sargın, "Çocuklara, cinsel tacize uğrama ya da tanık olmalarını sorduk. Bu oran yüzde 52 çıktı. Araştırmada erkek çocukların tacize tanık olma ya da maruz kalma oranı kız öğrencilerden daha fazla çıktı. Aslında sokağa yolladığımız 'erkektir bir şey olmaz' dediğimiz erkek çocuklarımız daha çok risk grubunda göründü" şeklinde konuştu.

2 yılda 109 bin kişiye ulaşıldı

Araştırmalarında öğrencilerin birbirlerine şiddet uygulama sıklığının yüzde 81.5'e çıktığını tespit ettiklerini de anlatan Sargın, araştırmada "Kızgınlık ve öfke duygularını hissediyor musunuz?" şeklinde soru yönelttikleri öğrencilerin yüzde 83'ünün bu soruya "evet" yanıtı verdiğini, öğrencilerde karamsarlık oranının da yüzde 85,5 olduğunu gördüklerini belirtti.

Sargın, gençlerin en güvenli yer olarak gördüğü ailelerde şiddete maruz kaldıklarını vurgulayarak, oldukça ciddi olan bu olumsuzluğun önlenmesi için kadın ve anne eğitiminin önemine işaret etti.

Prof. Dr. Keskin ise HEGEM'in yaklaşık 2 yıl boyunca Türkiye'deki orta öğretimde okuyan gençler ve cezaevindeki mahkumlar üzerinde "şiddet" araştırması yaptığını söyleyerek, araştırma ile 109 bin 400 kişiye ulaşarak özellikle ortaöğretimdeki "şiddet" olgusunu anlamaya çalıştıklarını kaydetti.

"Milli, sosyal, dini ve ahlaki değerler aşındı"

"Milli, sosyal, dini ve ahlaki değerlerin aşındığını" anlatan Keskin, bu aşınmanın özellikle modern kent ortamlarında, liseli gençlik üzerinde ne tür etkileri olduğu üzerinde birtakım çarpıcı verilere ulaştıklarını söyledi.

Keskin, yaptıkları araştırmada, geleneksel ailenin dışına çıkmış çekirdek ailenin olduğu toplumlarla kentte yaşayan ve özgürlüğe eğilimli toplumların anlaşarak sorun çözmeden çok sözel veya fiziksel şiddete başvurarak sorunlarını çözme eğilimde olduğunu gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından söz alan HEGEM Vakfı Başkanı Solak, yaptıkları araştırma sonuçlarını ilgili bakanlıklara göndereceklerini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor