Tekfircilik ve Radikal Hareketler Konferansı

İran’da düzenlenen İslam Alimlerinin Bakış Açısında Tekfircilik ve Radikal Hareketler Konferansı'nda, IŞİD'in İslam dünyasına yönelik tehlike ve tehditleri ele alındı

Tekfircilik ve Radikal Hareketler Konferansı
Tekfircilik ve Radikal Hareketler Konferansı
GİRİŞ 24.11.2014 20:22 GÜNCELLEME 24.11.2014 20:22

İran’ın başkenti Tahran’ın güneyindeki Kum kentinde “İslam Alimlerinin Bakış Açısında Tekfircilik ve Radikal Hareketler” konulu 2 gün süren konferans sona erdi. 80 ülkeden 600 davetlinin katıldığı konferansta IŞİD’ın İslam dünyasına yönelik tehlike ve tehditleri masaya yatırıldı.

Konferans, İran’ın önde gelen islam alimlerinden Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi’nin ev sahipliğinde yine İran’ın önde gelen alimlerinden Ayetullah Cafer Subhani’nin ilmi komite başkanlığında düzenlendi. Konferansa Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Türkiye Caferileri lideri Selahaddin Özgündüz de katıldı.

Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, konferanstaki konuşmasında, "bölgede yaşanan çatışmaların, Müslümanların arasında düşmanlık çıkarmak için çıkarıldığını" söyledi. Ediboğlu, "İslam ülkelerinde yaşanmakta olan iç savaşlar, bu ülkelerin coğrafi ve siyasi sınırlarının değişmesine yöneliktir. Batı, Müslümanları zayıflatmak için iç savaşlar çıkarmaktadır. IŞİD gibi grupların desteklenmesinin nedeni de Batılı devletlerin menfaatleri doğrultusundadır. IŞİD, Amerika’nın bölgedeki planlarını uygulamanın peşinde koşmaktadır. Kadınları köle yaparak, namuslara dokunarak İslam’ın çehresini tahrip etmektedir. IŞİD'e karşı mücadele etmek için Suriye ve Irak’a yardımlar sürdürülmelidir" diye konuştu.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Başdanışmanı ve Uluslararası İslami Uyanış Konferansı Genel Sekreteri Ali Ekber Velayeti ise "tekfirci düşüncenin, islam düşmanları tarafından Müslümanların arasında ihtilaf ve düşmanlık çıkarılması hedefiyle teşvik edildiğini, bu çerçevede IŞİD’ın ortaya çıkarıldığını" dile getirdi.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi de IŞİD’in ortaya çıktığı zaman ilk işgal ettiği yerin Irak’ın Musul kenti olduğunu ve buradaki Sünnileri öldürdüğünü belirterek, "IŞİD’in hedefi sadece şiiler ya da sadece sunniler değil. Tekfirciler, kendi görüşüne muhalif olan her kesimi ve her dini düşman görüp kafir ilan ediyor" dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Ayetullah Mekarim Şirazi de "IŞİD gibi aşırı dini oluşumların işlediği cinayetlerin, İslam dini ile uzaktan yakından ilgisi olamaz" diyerek, IŞİD'in anlayışının bölge ve İslam dünyası için tehlike ve tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Konferansta konuşan Lübnan Tevhid Hareketi Lideri Allame Bilal Said Şaban da IŞİD gibi tekfirci hareketlerin dinin doğu anlaşılamaması ve taassubdan kaynaklandığını belirtti.

Irak Kürdistan alimlerinden Bahaddin Nakşibendi de tekfirci hareketlere karşı Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini hatırlatarak, "İslam alimleri, tekfirciliğe karşı kitaplar yayınlayarak, makaleler ve reddiyeler yazarak, fikri planda ortak çalışmalar yapmalıdır" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço