ABD Savunma Bakanı Hagel'in görevinden ayrılması

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in görevinden ayrılması kararının, ABD Başkanı Barack Obama ve Hagel arasında bir aydır süren görüşmeler sonrasında ortak alınmış bir karar olduğunu kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Hagel'in görevinden ayrılması
ABD Savunma Bakanı Hagel'in görevinden ayrılması
GİRİŞ 25.11.2014 03:00 GÜNCELLEME 25.11.2014 03:00

Earnest, günlük basın toplantısında Obama yönetiminde, daha önceki Savunma Bakanları Leon Panetta ve Robert Gates’in de iki yıl görev yaptığını hatırlatarak, Hagel'in iki yıldan sonra görevini bırakacak olmasının, Obama’nın başkanlığının gelecek iki yılında da yeni savunma bakanıyla devam etmesiyle uyumlu olduğunu bildirdi.

Sözcü Earnest, Hagel’in ordunun reform süreci ve bütçe krizleri olduğu bir dönemde bu konulardaki liderlik için aday gösterildiğini ve bu noktada da Hagel'in önemli başarılar elde ettiğini ancak son bir yılda IŞİD, Eloba virüsü, Ukrayna krizi gibi yeni tehditlerin ortaya çıkması sonrasında bakanlığın önceliklerinin değişmesiyle birlikte kurumda yeni liderliğe geçilmesinin uygun görüldüğünü ifade etti.

Bunun, Hagel’in bu krizleri başarıyla yürütemediği anlamına da gelmediğine de işaret eden Earnest, “Bu, Başkan’ın son iki yılında bu zorlukları ele almada başka bir bakanın daha uygun olabileceğini düşündüğümüz anlamına geliyor” diye konuştu.

Earnest, Hagel’in istifaya zorlanıp zorlanmadığına yönelik soru üzerine, bu kararın Obama ve Hagel’in bir aydır süren konuşmalarının sonrasında ortak verilmiş bir karar olduğunu söyledi.

Hagel’in ekim sonunda yönetime gönderdiği ve Suriye politikaları eleştirdiği iki sayfalık yazının bu kararı etkileyip etkilemediğine yönelik soru üzerine Earnest, “Etkilemedi” yanıtını verdi. Earnest, Obama’nın ekibindeki yetkililerden kendisine açık ve net tavsiyelerde bulunmalarını zaten beklediğini ifade etti.

"Başkan'ın stratejisinde bakanlığı etkileyen birçok unsur var"

Earnest, Obama yönetiminde görev alan önceki iki savunma bakanının da daha sonra kitap yazarak yönetimi eleştirdiği hatırlatılarak, Hagel’den de bunu bekleyip beklemediklerine yönelik soru üzerine, “Buna dair herhangi bir ipucu göremiyorum. Bakan Hagel’in kariyerindeki köşe taşlarından biri, kendisinin ülkesine ve başkomutanına olağanüstü sadık olmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Josh Earnest, yeni savunma bakanları adaylarına yönelik de herhangi bir isim telaffuz etmedi.

Earnest, bir soru üzerine Savunma Bakanlığının IŞİD ile mücadelede önemli görevler üstlendiğini belirterek, savunma bakanlarından beklenen özelliklerden birinin Başkan’a bakanlığın kapasiteleriyle ilgili önerilerde bulunmak, diğerinin de Başkan stratejiyi ortaya koyduğunda bunu kurumunda uygulamak olduğunu kaydetti. Earnest, “Başkan’ın stratejisinde, Savunma Bakanlığını doğrudan etkileyen uygulanması gereken birçok unsur bulunuyor” diye konuştu.

Bunun üzerine bir gazetecinin, bu sözlerden Hagel’in "bu stratejiyi iyi uygulayamadığı sonucunun mu çıktığını" sorması üzerine Earnest, “Başkan’ın Hagel’in bağlılığı veya Başkan’ın belirlediği stratejinin uygulanmasına yönelik taahhüdünden hiçbir şüphesi yok” ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı