Alevilerden Başbakan’a 12 maddelik talep listesi!

Boğaz Köprüsü’nün adının Şah İsmail olarak değiştirilmesi, Alevi köylerine cami yapılmaması, aşure gününün tatil olması gibi istekler var.

Alevilerden Başbakan’a 12 maddelik talep listesi!
Alevilerden Başbakan’a 12 maddelik talep listesi!
GİRİŞ 25.11.2014 08:34 GÜNCELLEME 25.11.2014 08:34
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Aleviler, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 12 maddeden oluşan talep listesi iletti. Tunceli, Elazığ ve Malatya Alevilerini temsil eden 9 Alevi dedesi tarafından Başbakan Davutoğlu’na sunulan 12 maddelik listede yer alan talepler şöyle:

1- Aleviler ötekileştirilmesin. Türkiye’de Alevi bir bakanın, müsteşarın, valinin, genel müdürün olmaması, Alevilerin ötekileştirildiğini gösteren en dikkat çekici örnektir.

2- Cemevleri, Alevi inancının ibadet mekânlarıdır. Cemevlerinin inançsal statüsü tanınmalı, diğer ibadethanelerin yararlandıkları tüm haklardan yararlanmalı.

3- Aleviler, toplumun özgürlükçü gelişimi önünde engel olan mevcut Anayasa yerine, toplumun her kesiminin katıldığı ve temsil edildiği yeni bir Anayasa talep ediyor.

4- Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasal kurum olmaktan çıkartılmalı; özerk Din İşleri Kurumu haline getirilmeli, inanç gruplarının eşit temsiliyeti sağlanmalıdır. İnanç gruplarının oluşturacağı birimler, kendi inanç mensuplarına hizmet vermeli, bunun sağlanması için her inanç grubu, inanç bütçesinden pay almalı.

5- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri zorunlu olmaktan çıkartılıp seçmeli hale gelmeli, velisinin talebi doğrultusunda çocuğa istediği din ve inançla ilgili eğitim verilmeli.

6- Hacı Bektaşi Veli Dergâhı başta olmak üzere tüm Alevi- Bektaşi dergâh ve türbeleri, bu inanç mensuplarına devredilmeli.

7- Alevi İslam inancı ortaöğretimden başlayarak öğretilmeli. Yükseköğretimde Alevi inancına yönelik inanç önderlerini yetiştiren akademik birimler kurulmalı.

8- Alevi köylerine cami yaptırma girişimi ve imam atamaları durdurulmalı, atanan imamlar da geri çağrılmalı.

9- Milli tarih ve İslam tarihi, mezhepler üstü bir anlayışla doğru ve tarafsız olarak yeniden yazılmalı, başka inançları yok sayma düşüncesinden vazgeçilmeli.

10- Baraj, taş ocağı, yol ve benzeri kamu hizmetlerinde Aleviler için kutsal sayılan yerlerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterilmeli.

11- İnsanların maneviyatını yaşaması, günün inançsal ritüellerini yerine getirmesi için aşure günü tatil ilan edilmeli.

12- Gerek Yavuz Sultan Selim, gerekse Şah İsmail Hatayi Türk ve İslam tarihinin iki önemli, iki büyük şahsiyetidir. Geçmişte yaşanılan olumsuzluklara taraf olmaktan kaçınılmalı ve bu olaylardan ders çıkarılmalı. İstanbul Boğazı’na yapılan bir köprüye Yavuz Sultan Selim ismi veriliyorsa, Boğaziçi Köprüsü’nün adı da Şah İsmail Hatayi olarak değiştirilmeli. İki kardeşlik ve barış köprüsü ile bu anlamsız kırgınlık giderilmeli.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 90
  • ALI REIS 9 yıl önce Şikayet Et
    2 sart kesinlikle kabul edilemez sah ismail MUSLUMAN TURK dusmaniydi kesmedigi sunni Turk kalmadi AK PARTI bunu yapmaz eger yaparsa hic bir partiye oy vermem ama secimede gitmem bu bizzat Ecdadima hakarettir.Diger bir sart din kulturu dersi zorunlu olarak kaldirilirsa AK PARTI kesinlikle buyuk oy kaybeder zaten dini referans gosterip oylarini artirabiliyor .
    Cevapla
  • Necdet Kavlak 9 yıl önce Şikayet Et
    Sen Alevilerin çoğunluk olduğu yerlerde Cami ve İmama Tahammül Etmiyorsun da Ben senin Şah İsmailine cem evine niye tahammül edeyim hoşgörü göstereyim.
    Cevapla
  • Muhittin 9 yıl önce Şikayet Et
    Alevi, Kürt, Türk vs açılımları yaptıktan sonra bir de Ehli Sünnet açılımı yapmak şart oldu. Biz Sünni Müslümanlar 1000 senedir bu toprakların garip evlatlarıyız.
    Cevapla
  • alevilerin şah ismaili istemesi çok manidar 9 yıl önce Şikayet Et
    şah ismail sünnileri kılıçdan geçiren teröristin militanın önde gideni onu önder görenleri kınıyorum
    Cevapla
  • ERG 9 yıl önce Şikayet Et
    DEVAMI... 7.madde: Kültür mezhep ve anlayış demek daha iyi olur... İslama yan ekler koymak doğru değil... layt islam, radikal islam gibi islam islamdır... 8.madde: İlerlemek başkasının paçasından çekerek olmaz... Teşbihte hata olmasın... Herkes pazarda ürününü sergiler alıcısı varsa pazarcı oraya gelir ... ben bu pazarcıyı istemiyorum olmaz... 9. madde: Devlet tarih yazmaz... Tarihçiler yazar ... Ancak resmi yazıtlarda hakaret veya alçaltıcı şeyler varsa bunların kaldırılmasını veya yanlış bilinen bir hususun düzltilmesini talep etmek makuldür... 10. madde: Tarihi kültür miraslarına sahip çıkmak zaten devletin görevidir... 11.madde: Kimsenin itirazı olacağını zannetmem... 12.madde: ikisi de Türk Hakanıdır sorun olmaz... Yavuz Sultan Selim Han ilk Türk Halifesidir... Peygamberin manevi makamına oturmuştur... Fazla incitmesek iyi olmaz mı?.. EMPATİ HERŞEYİ OLMASA DA ÇOĞU SORUNU ÇÖZER...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...