"IŞİD, Maliki'nin mezhepçi politikaları dolayısıyla taban buldu"

İran Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sobhani: - "Maliki tarafından uygulanan mezhepçi politikalar, bölgede IŞİD’e zemin hazırladı"

"IŞİD, Maliki'nin mezhepçi politikaları dolayısıyla taban buldu"
"IŞİD, Maliki'nin mezhepçi politikaları dolayısıyla taban buldu"
GİRİŞ 25.11.2014 10:39 GÜNCELLEME 25.11.2014 10:39

İran Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Ali Sobhani, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki'nin başbakan olduğu dönemde izlediği mezhepçi politikalar dolayısıyla IŞİD'in taban bulduğunu belirtti.

Sobhani, Namehnews'e yaptığı açıklamada, Maliki'yi mezhepçi politika izlemekle suçlayarak, "Irak’ta yaşanan sosyo-ekonomik sorunların yanı sıra Maliki tarafından uygulanan mezhepçi politikalar, bölgede IŞİD’e zemin hazırladı. IŞİD, Maliki'nin izlediği mezhepçi politikaları dolayısıyla taban buldu" dedi.

IŞİD’in Irak’taki zayıf devlet otoritesinden istifade ederek ortaya çıktığını ifade eden Sobhani, "Maliki hükümeti Irak’taki Sünni grupları dışlamasaydı IŞİD, Sünni halk arasında taban bulamayacaktı" diye konuştu.

Sobhani, Musul gibi büyük bir kentin ve geniş bir alanın kısa süre içinde IŞİD terör örgütünün eline geçtiğini hatırlatarak, bunun sebebinin Sünni halk kesiminin mağduriyetinin kendilerine "intikam vadeden" IŞİD'e desteğe dönüşmesi olduğunu savundu.

Esed rejimine eleştiri

Suriye'deki olaylara ilişkin ise Sobhani "Suriye’de göstericiler önce silahsızdı, rejimin aşırı güç kullanımı sonucu silahlandılar" diyerek şunları kaydetti:

"Halk, başlangıçta haklı taleplerini barışçıl şekilde gösterilerle talep etti ancak Esed yönetimi, bu talepleri aşırı güç kullanarak bastırmaya çalıştı ve daha sonra silahlı gruplar ortaya çıktı. 'Gösterileri bastırmasaydık olaylar daha farklı noktalara gelecekti' diyorlar. Ben bu görüşü paylaşmıyorum. Olaylar Suriye’de bu kadar kontrolden çıkmamalıydı. Gösterilerin en başında Suriye devleti, halkı teskin edecek adımlar atsaydı olaylar bu noktaya gelmezdi."

İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilere de değinen Sobhani, "İki ülkenin bölgede izlediği farklı siyaset, Tahran ve Riyad arasında düşmanca bir tutuma dönüştü. Eğer iki taraf da birbirlerine karşı uzlaşmacı politikalar izlerse ilişkilerin önü açık" şeklinde konuştu.

Muhammed Ali Sobhani, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde 1997-2005 yılları arasında önce İran'ın Amman Büyükelçiliği sonra ise Beyrut Büyükelçiliği görevlerini yürütmüştü. Sobhani, Hasan Ruhani'nin 2003'te Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığına atandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı