Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

DÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyigün: "Altyapısı hazır olmadan bazı yasalar çıkarılıyor. Bunlar da maalesef kadına yönelik şiddeti önlemede çok etkili olmuyor"

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
GİRİŞ 25.11.2014 21:08 GÜNCELLEME 25.11.2014 21:08

Dicle Üniversitesi (DÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyigün, "Alt yapısı hazır olmadan bazı yasalar çıkarılıyor. Bunlar da maalesef kadına yönelik şiddeti önlemede çok etkili olmuyor" dedi.

Prof. Dr. Eyigün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Farklı Etnik Kökenlerde Kadına Yönelik Şiddet" panelinde yaptığı konuşmada, yasalarla kadına yönelik şiddetin engellenememesinin nedenlerinden birinin yasaların altyapısının hazırlanmadan uygulanması olduğunu iddia etti.

Kadın cinayetleri üzerine yaptığı bir araştırmada Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir erkeğin eşine uyguladığı şiddet sonrası evden uzaklaştırma cezası almasının daha kötü sonuçlara yol açtığını belirlediklerini söyledi.

Uzaklaştırma cezalarının bölgede kadına yönelik şiddeti engellemediğini savunan Eyigün, şunları kaydetti:

"Diyarbakır'da eşler arasında bir sıkıntı yaşanıyor. Koca eşine tokat atıyor. Şiddete uğrayan kadın yasalardan faydalanarak kocasını şikayet ediyor. Hakim, kocaya 6 ay evden uzaklaşma cezası veriyor. Diyarbakır gibi bir yerde düşündüğümüzde erkek bu süre zarfında annesinde kalıyor. Bu süre zarfında erkek ailesi ve arkadaşları arasında alay konusu oluyor."

"ABD'de belki ama Türkiye'de bu bir çözüm değildir"

Bu şekilde cezalandırılan bir erkeğin 6 ay sonra ABD'deki bir erkek gibi eline çiçek alıp evine gitmeyeceğini kaydeden Eyigün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erkek 6 ay boyunca kin ve nefretle dolmuş şekilde cezası bitince eve gidiyor ve eşini öldürüyor. Dolayısıyla eşin evden uzaklaştırılması her yerde çare değildir. ABD'de belki ama Türkiye'de bu bir çözüm değildir. Altyapısı hazır olmadan bazı yasalar çıkarılıyor. Bunlar da maalesef kadına yönelik şiddeti önlemede çok etkili olmuyor."

Yrd. Doç. Dr. Filiz Yavuz İpekyüz ise kadına yönelik şiddet algısının toplumsal olarak değişmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Şiddet gösteren erkeğin toplumsal baskı görmesi gerekirken onun evinden uzaklaştırılması bir mahalle baskısına dönüşmemelidir. Aslında şiddet uyguladığı için o ahlaki değerlerin getirdiği manevi yaptırımlar ona uygulanmalı, dışlanmalı, kınanmalı. Toplumda böyle bir bilinç oluşturulmalı ki ancak amacına ulaşabilsin."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?